PSV moet oppassen voor Engelse lokroep

Foto: PSV moet oppassen voor Engelse lokroep

PSV maakt zich in januari op voor drie serieuze testen. Waar komende zondag een uitwedstrijd tegen koploper Ajax wacht, spelen de Eindhovenaren drie dagen later in eigen huis tegen AZ en gaan ze als klap op de vuurpijl op 31 januari op bezoek bij Feyenoord. De wedstrijden komen voor PSV exact op het juiste moment, want precies afgelopen maand raakte de club in bloedvorm. Het enige dat nog voor onrust in de selectie kan zorgen, zijn plotselinge transfers. En daar moet PSV wél voor vrezen.



Hoewel Roger Schmidt met Philipp Max, Yvon Mvogo en Mario Götze een zekere stempel op het elftal drukte, zijn het nog altijd de gebleven spelers die bij de club het grootste verschil maken. De talentvolle Mohamed Ihattaren, Donyell Malen, en Denzel Dumfries ontwikkelden zich voorspoedig en de laatste twee lijken daarom snel klaar voor een transfer naar een buitenlandse topcompetitie. Waar Duitse media Malen eerder in verband brachten met een overstap naar Borussia Dortmund, zou Dumfries de mogelijkheid hebben om naar de Premier League te verkassen.


Eind 2020 schreven Engelse media over interesse van Newcastle United, dat hem graag komende zomer zou willen binnenhalen. Ondertussen ontstaat echter ook interesse vanuit Londen, waar Arsenal mede door de teleurstellende elfde plaats in de competitie zichzelf snel wil versterken. Naar verluidt willen de Engelsen liever niet wachten tot de zomer en mogelijk in januari al toeslaan op de transfermarkt. Mocht een transfer van de grond komen en Dumfries naar de topclub vertrekken, dan zit PSV aan het begin van het kalenderjaar zacht gezegd flink in de penarie.

Opzienbarende carrière



De 24-jarige Dumfries heeft nu al een opzienbarende loopbaan achter de rug. De geboren Rotterdammer speelde in zijn jeugdjaren niet voor een prof-, maar een amateurclub. Tot 2013 schitterde hij op de velden van Smitshoek, waarna hij in een jeugdteam van Barendrecht kwam te spelen. Daar viel hij plotseling op bij Sparta, dat hem transfervrij besloot in te lijven. Dumfries speelde vervolgens één jaar voor Jong Sparta en twee seizoenen in het eerste elftal van de club. De verdediger voetbalde uitstekend en kreeg zo het aanbod om naar sc Heerenveen te gaan.

Voor 750.000 euro vertrok hij naar Friesland, waar hij in zijn eerste seizoen direct uitgroeide tot basisspeler. Mede door zijn prestaties eindigde Dumfries op een achtste plaats in de competitie, maar verloor de club uiteindelijk in de play-offs om Europees voetbal. Het had echter geen effect op de interesse van andere clubs, want Dumfries bleek goed in de markt te staan. Een van de geïnteresseerden bleek PSV te zijn, waar hij maar al te graag naar vertrok. Sc Heerenveen kreeg uiteindelijk 5,5 miljoen euro voor Dumfries.


Met Nick Viergever, José Angelino en Ryan Thomas als versterkingen viel de transfer van Dumfries op het eerste gezicht niet op. De rechtervleugelverdediger moest eerst maar eens hard werken om een basisplaats te bemachtigen. Dat leek echter geen probleem voor Dumfries, die al in de voorbereiding alles-op-alles zette om hoofdtrainer Mark van Bommel te overtuigen van zijn kwaliteiten. De oefenmeester, die het in zijn eigen carrière eveneens moest hebben van zijn werklust, raakte overtuigd en stelde Dumfries vanaf het begin van het seizoen op.

Leidersrol



Dumfries stond twee maanden bij PSV in de basis toen ook Ronald Koeman hem opmerkte. De toenmalige bondscoach van Oranje besloot hem in oktober op te roepen voor het Nederlands elftal en zette hem in de Nations League tegen Duitsland direct in het basisteam. Ook in de volgende Nations League-duels en EK-kwalificatiewedstrijden maakte Dumfries minuten voor Nederland, waardoor hij zich ontwikkelde tot zekerheidje binnen het team. Zijn rol veranderde vervolgens ook niet toen Frank de Boer op de plaats van Koeman kwam te zitten.

Niet alleen in het Nederlands elftal maakte Dumfries de afgelopen tweeënhalf jaar indruk, ook in Eindhoven bleef hij doorgaan met presteren. Hij leverde in zijn eerste Eredivisie-seizoen voor PSV zes assists af en maakte zélf vier doelpunten, maar veel vaker nog creëerde hij met zijn diepe loopacties ruimte voor zijn ploeggenoten. Vervolgens was Dumfries altijd weer op tijd terug om zijn rol in de achterste linie van PSV in te nemen. De energie die de defensieve kracht in de wedstrijd legde, was bovendien aanstekelijk voor de andere PSV’ers.

Daarnaast veranderde Van Bommel eind 2019 zijn rol in het elftal. De oefenmeester ontdeed Pablo Rosario van zijn aanvoerderschap en gaf de band door aan Dumfries. De verdediger bleek als geen ander in staat om zijn elftal op te zwepen en zo de leidersrol naar zich toe te trekken. Hoewel de captain in de beginperiode duidelijk moeite had om zijn nieuwe positie uit te dragen, ging hij naar een aantal maanden als de brandweer. Ook Roger Schmidt koos vervolgens voor Dumfries als captain, wat hem alleen maar meer vertrouwen gaf.

Arsenal



De energie van Dumfries is precies wat Arsenal dit seizoen mist op het veld. De ploeg van Mikel Arteta won de eerste drie competitiewedstrijden op rij, maar daarna ging het fout. Arsenal ging onderuit tegen onder meer Leicester City (0-1), Aston Villa (0-3), Wolverhampton (1-2), Tottenham Hotspur (2-0) en Manchester City (1-4), waardoor het steeds verder achterop raakte op de concurrenten. Aan het begin van het nieuwe jaar staat Arsenal nog altijd in het rechterrijtje van de competitie en vreest het Europees voetbal mis te lopen.


Dumfries gaf in december aan PSV niet eerder te willen verlaten dan wanneer hij met de club een prijs wint. Daar slaagde de aanvoerder nog niet in, aangezien Ajax twee jaar geleden het kampioenschap binnensleepte en afgelopen seizoen plotseling stopte vanwege het coronavirus. “Ik wil iets tastbaars overhouden aan mijn tijd bij PSV”, vertelde Dumfries aan de Leeuwarder Courant. “Met het winnen van de landstitel (is mijn PSV-periode geslaagd, red.). Dat gevoel leeft heel erg. Ik ontwikkel me persoonlijk sterk en PSV is een fantastische club om voor te spelen. Maar ik heb hier nog geen prijs gewonnen.”

Desondanks is het de vraag of Dumfries een lokroep uit Londen kan weerstaan. Een voetballer die zeven jaar geleden nog zijn minuten maakte voor Barendrecht en nooit eerder dacht aan een leven bij een topclub, weet simpelweg als geen ander hoe relatief het voetballeven is. Met zijn aanhoudende energie heeft Dumfries alle elementen in huis om zijn periode bij Arsenal tot een succes te maken. Bovendien weet de PSV’er met een basisplaats in Londen zeker dat hij de komende jaren een vaste waarde is in het Nederlands elftal, wat hem eveneens goed zal doen.

De komende tweeënhalf jaar ligt Dumfries echter nog onder contract in Eindhoven, waardoor Arsenal flink in de buidel moet tasten om hem naar Engeland te halen. De transferwaarde van Dumfries ligt rond de 15 miljoen euro, maar naar verwachtingen kunnen John de Jong en Toon Gerbrands een hoger bedrag vragen. De nabije toekomst zal uitwijzen of Dumfries in Londen daadwerkelijk zijn handtekening zet onder een meerjarig contract, maar zeker is wel dat hij alles in huis heeft om bij de Gunners de harten van de supporters te veroveren.

Moet PSV Denzel Dumfries al in de winterstop laten gaan?

  • Ja, hij verdient een mooie transfer
  • Ja, PSV kan het geld goed gebruiken
  • Nee, dat moet PSV niet toelaten
460+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie