Senesi gaat recordsom Kuyt verdubbelen

Foto: Senesi gaat recordsom Kuyt verdubbelen

Feyenoord maakte het zich de afgelopen wedstrijden tegen Fortuna Sittard en CSKA Moskou onnodig moeilijk door vroege rode kaarten. Orkun Kökçü en Nicolai Jörgensen werden in de Eredivisie en Europa League vroegtijdig van het veld gestuurd, maar de Rotterdammers hielden desalniettemin stand. Dat kwam niet in de laatste plaats door sterspeler Marcos Senesi. 

De overgang van Marcos Senesi naar Feyenoord is misschien wel de meest belangrijke transferslag van de afgelopen jaren voor de Rotterdammers. De 23-jarige Argentijn kwam voor dik zeven miljoen euro van San Lorenzo en heeft anderhalf jaar later zijn transfersom verdubbelt in marktwaarde. De vraag is niet of, maar wanneer de linksbenige centrale verdediger vertrekt. Als dat moment komt, dan kan hij het record van Dirk Kuyt (18 miljoen euro) verdubbelen. 

Marcos Senesi

De geruchtenmolen rondom Senesi is de afgelopen weken wat minder hard gaan draaien. Met name in de laatste weken van de (na)zomerse transfermarkt kon Senesi rekenen op dagelijkse aandacht in de internationale media. Op een gerucht van een overgang naar Real Madrid na, werd er weinig geschreven over de toekomst van de verdediger. 

Dat valt niet te zeggen over de hedendaagse prestaties van de Argentijn. Senesi wist in de competitiewedstrijd met Fortuna Sittard (1-3 winst) alle aandacht op zich te vestigen door ook zijn tweede doelpunt van het seizoen op schitterende wijze binnen te schieten. Waar hij zijn eerste treffer tegen ADO Den Haag (4-2 winst) met een omhaal achter de doelman schoot, legde hij afgelopen weekend een afgeslagen corner in één keer in de kruising. 


Na dat doelpunt werd Senesi alweer richting Europese topcompetities geschreven, maar Feyenoord-trainer Dick Advocaat hield een slag om de arm: “Transferbedragen gaan niet zozeer omhoog door twee schitterende goals, clubs vooral hoe een speler zich staande houdt tijdens een grote wedstrijd. (..) Je vestigt alleen wel de aandacht op je na zo’n doelpunt, óók van de bondscoach”, vertelde de Feyenoord-trainer aan het Algemeen Dagblad. 

Ontwikkelfase

In de beginfase van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard kreeg Feyenoord al vroeg een doelpunt tegen. Fortuna-aanvaller Zian Flemming kon gemakkelijk tussen de twee centrumverdedigers, die niet op één lijn stonden waardoor Senesi een buitenspelsituatie ophief, de bal ontvangen en deze achter doelman Nick Marsman schieten. Die fout maakte de Argentijn dus nog wel goed met een schitterende treffer en door de verdediging te leiden door een man-minder-situatie, maar het lijkt er wel op te wijzen dat de voormalig jeugdinternational van Argentinië nog niet uitgeleerd is bij de Rotterdammers. 

Niet alleen in de Eredivisie, ook in de Europa League ging de verdediger niet altijd vrij uit. In de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb (0-0) liep hij tegen een rode kaart aan, terwijl in de thuiswedstrijd met CSKA Moskou (3-1 winst) hij een eigen doelpunt maakte. Dat zowel die laatste goal als de fout tegen Fortuna Sittard geen puntverlies betekende, neemt niet weg dat het inschatten van bepaalde situaties nog niet altijd de goede uitkomst hebben bij Senesi. 


Kijk je naar de ontwikkeling van de Argentijn, dan past dit ook in zijn pad. De eerste fase van zijn periode in De Kuip was onrustig, daarna werd hij defensief sterker, daarna haast onmisbaar in het hart van de verdediging en aan het begin van dit seizoen liet hij zich ook steeds meer in aanvallend opzicht – niet de twee doelpunten, maar vooral opbouwend – gelden. Dat laatste deed hij ook al in dienst van San Lorenzo, waaraan je kunt afleiden dat Senesi steeds verder naar zijn ‘oude’ vorm gaat. Enige nadeel van die ontwikkeling is wel dat de Argentijn een nieuwe balans moet gaan vinden zodat die aanvallende impulsen er niet voor gaan zorgen dat hij zijn verdedigende concentratie (af en toe) verliest. 

Contractverlenging

Het verlengen van zijn contract past dan daarom op dit moment misschien wel meer binnen die ontwikkelingskaders dan een overgang naar een grotere club in een Europese topcompetitie. Met Dick Advocaat heeft Senesi een trainer die weet wat er nodig is om te kunnen slagen in het internationale topvoetbal, staat hij onder contract bij een vereniging waar hij praktisch zeker is van een basisplaats en kan hij zich in alle rust ontwikkelen tot een nog completere verdediger dan dat hij op dit moment is. 

Zijn volgende doel moet duidelijk zijn: debuteren in het nationale team van Argentinië. Daarvoor zijn de Eredivisie en de Europa League misschien niet de ideale podia, spelers als Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico hebben wel bewezen dat je via prestaties in de Nederlandse competitie in aanmerking komt voor de selectie van de Zuid-Amerikaanse gigant. Daarvoor moet je echter wel wekelijks in actie komen en tijdens de grote wedstrijden de kans krijgen om je te onderscheiden, waar Senesi bij Feyenoord in ieder geval zekerheid heeft dat hij deze minuten mag maken. 


Bij zijn komst vorig seizoen tekende Senesi een vierjarig contract, wat dus nog loopt tot de zomer van 2023. De verdediger behoorde volgens technisch directeur Frank Arnesen bij zijn komst al tot de “hogere regionen” van het Rotterdamse salarishuis, waardoor een contractverlenging waarschijnlijk zal betekenen dat hij tot de absolute topverdieners gaat behoren. Feyenoord krijgt dan echter wel de kans om die salarisverhoging dubbel en dwars terug te verdienen. 

Recordsom

Wanneer Feyenoord aan het einde van dit seizoen de onderhandelingen start, heeft het met een nog twee jaar doorlopend contract geen ideale onderhandelingspositie. De club kan dan, zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer, niet gemakkelijk de transferwaarde verdubbelen, helemaal niet zo lang Senesi geen interlands heeft gespeeld en zijn verdere internationale ervaring niet verder reikt dan Europa League-voetbal. 

Dat verandert wanneer Senesi zijn contract verlengt. Hoe langer dat contract loopt, hoe hoger het basisbedrag is dat Feyenoord kan vragen. De ideale situatie is dat Senesi binnenkort zijn verbintenis verlengt tot 2025 of 2026. Wanneer hij dan zijn ingezette ontwikkeling doorzet, kan een uitverkiezing voor het Argentijnse elftal niet lang uitblijven en zal hij dus nóg meer waard worden. Tel je dat op bij een langdurig contract en het feit dat hij vrijwel alles blijft spelen in de Eredivisie en de Europa League, kan je veel meer geld vragen. Bijkomend voordeel is dan ook dat tegen die tijd de corona-crisis (hopelijk) achter de rug is en de transfermarkt weer op volle toeren draait. Dan kan je zomaar tussen de dertig en de veertig miljoen euro vangen voor de verdediger.

Wanneer vertrekt Senesi bij Feyenoord?

  • Na dit seizoen
  • Na volgend seizoen
  • Feyenoord is zijn top
1296+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:00
6+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
22:30
37+
Kersverse aanwinst legt uit waarom hij direct voor Ajax koos
22:05
74+
‘Investeerder uit Midden-Oosten moet Vitesse redden’
21:41
79+
Bayern-icoon genegeerd door eigen club, op uitnodiging van Real toch aanwezig
21:16
261+
‘Feyenoorder heeft nieuwe bestemming bepaald’
20:51
16+
Fiorentina rekent af met Club Brugge en krijgt herkansing in Conference League-finale
20:28
143+
Hierdoor barstte de scheidsrechter van PSG-Dortmund in tranen uit
20:05
34+
Opstellingen Real-Bayern: De Ligt keert terug tijdens absolute kraker
19:44
35+
Dít vindt Van Bommel van zijn seizoen bij Antwerp als hij de beker wint
19:22
124+
Geschorste Pogba verrast met carrière switch
19:03
25+
Sterkhouders van Oranje zetten stappen in herstel
18:34
97+
Mbappé loopt boos weg tijdens interview
17:56
110+
Mourinho heeft spijt van afwijzen ‘droombaan’
17:26
198+
Driemaal scheepsrecht voor FC Twente?
17:07
265+
Girona brengt concreet bod uit op Feyenoord-target
17:00
20+
The Champ over zijn Engels: ‘Ben niet gek’ | Groeten out Afrika #3
16:50
43+
Champions League-verrassing oogst lof: “Kwaliteit, maar ook ervaring”
16:33
185+
Van Nistelrooij kreeg Oranje-dreun: “Een grote teleurstelling”
16:19
335+
‘PSV-ontploffing door Noa Lang’
15:59
280+
Johan Derksen gaat los over ‘1,5 miljoen-drama’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie