Uitblinkende PSV’er laatbloeier in de Mannschaft

Foto: Uitblinkende PSV’er laatbloeier in de Mannschaft

Philipp Max kon zich geen betere start bij PSV voorstellen dan de afgelopen twee maanden. De linksbenige Duitser schitterde in de seizoenstart in de Eredivisie, waarmee hij zich tot onbetwiste basisspeler van zijn nieuwe club vocht. Dat hij bovendien snel zijn debuut zou maken in de selectie van de Mannschaft, was echter minder snel in zijn hoofd opgekomen. Samen met Robin Gosens moet hij uitmaken wie de linkerkant van Duitsland gaat bestrijken.

Max is met zijn 27-jarige leeftijd een laatbloeier in Duitse dienst. De linkervleugelverdediger genoot zijn opleiding bij SC Baldham, TSV 1860 München en speelde later bij Bayern München en Schalke 04. Daarmee was hij jarenlang ver weg van zijn vader Martin Max die op dat moment voor de eerste elftallen van Borussia Mönchengladbach, Schalke 04, TSV 1860 München en Hansa Rostock uitkwam, waarbij hij tweemaal de topscorerstitel in de Bundesliga veroverde. Max junior maakte uiteindelijk zijn debuut in het eerste elftal van Schalke 04, maar lang hield hij het daar niet vol.


De Duitse voetballer kwam al snel te spelen bij Karlsruher SC, dat toentertijd al in de tweede Bundesliga speelde. Daarmee zette hij een stap terug in zijn loopbaan, al kreeg hij direct de kans om de promoveren. Tegen Hamburger SV ging het dat seizoen echter mis, waardoor opnieuw een voetbaljaar op het tweede niveau dreigde. Voor Max kwam de interesse van FC Augsburg dan ook precies op het juiste moment. Voor 8 miljoen euro nam de Duitse club Max over, waar hij vervolgens vijf seizoenen in het eerste elftal speelde.

Onhaalbaar



Al die jaren was PSV al behoorlijk geïnteresseerd geraakt in de vleugelverdediger. Waar de Eindhovenaren Max jarenlang in de categorie ‘onhaalbaar’ plaatsten, kreeg PSV met hoofdcoach Roger Schmidt alsnog de kans om hem binnenboord te halen. “Zijn ontwikkeling hebben we goed in kaart. Inmiddels heeft hij bijna 150 duels in de Bundesliga achter zijn naam en nu ontstond er een mogelijkheid om hem te halen”, vertelde technisch directeur John de Jong bij zijn komst op de clubwebsite. “We zijn blij dat het is gelukt. Phillipp voegt naast zijn verdedigende kwaliteiten en drang naar voren ook routine toe en dat kunnen wij goed gebruiken.”

PSV was zeker niet de enige gegadigde om Max over te nemen, want Engelse media brachten zijn naam deze zomer veelvuldig in verband met Manchester United, Chelsea en Paris Saint-Germain. Max benadrukte dat hij geen zin had om te wachten op de concretisering van de interesse van deze topclubs. “Voor mij was het belangrijk om mijn transfer snel af te ronden”, legde Max tijdens zijn perspresentatie uit. “Ik ben geen speler die lang wil wachten, ik heb nog een of twee weken nodig voor de start van een nieuw seizoen. Toen ik met mijn zaakwaarnemer en John de Jong had gesproken, was het voor mij duidelijk dat ik de volgende stap in mijn loopbaan bij PSV wilde zetten.”


Max benadrukte dat hij blij was met zijn overstap naar een Nederlandse topclub. “Ik ben zeer trots en blij dat PSV het vertrouwen in mij heeft getoond, door zo’n grote transfersom te betalen. Ik wil proberen om dat vertrouwen in de wedstrijden terug te betalen. Hier krijg ik de kans om internationaal voetbal en om de prijzen te gaan spelen, terwijl het bij Augsburg in de laatste jaren vooral vechten om handhaving was. Ik ben blij om hier te zijn.” Max betaalde dat aan het begin van het seizoen direct uit met twee doelpunten en vier assists in de eerste acht competitieduels.

Veelbelovend



Al in de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie bewees Max zijn waarde. Hoewel zijn terugspeelbal zeven minuten voor tijd nog ervoor zorgde dat tegenstander FC Emmen op gelijke hoogte kwam, won PSV in de blessuretijd alsnog knap. De bal kwam na 94 minuten spelen terecht bij Max, die een afgetekende voorzet afleverde in de richting van Maximiliano Romero. De Argentijn, die de rest van het seizoen is uitgeschakeld vanwege een zware blessure, hoefde uitsluitend tegen de bal aan te lopen om het winnende doelpunt te maken.

Ook in de volgende wedstrijden was Max voor PSV een belangrijke speler. Zo schoot hij tegen PEC Zwolle een penalty raak, waarna hij na een prachtige aanval ook nog eens een prachtige voorzet gaf op de scorende Cody Gakpo. De laatste wedstrijd voor de interlandperiode, thuis tegen Willem II, bewees Max zijn waarde door de openingstreffer te maken. Een waanzinnige lange bal van Pablo Rosario kwam bij de Duitser terecht, die de bal goed aannam, zijn tegenstander van zich afhield en vervolgens hoog in het doel raakschoot.

Met de uitstekende vorm in het achterhoofd is de uitnodiging voor het nationale team van Duitsland zeker geen verrassing. Bondscoach Joachim Löw staat erom bekend dat hij oog heeft voor nieuwe talenten die zich aandienen. Hoewel Max gezien zijn leeftijd niet direct tot deze groep behoort, is Max wél een speler die zich bij een Nederlandse topclub ogenschijnlijk opnieuw heeft uitgevonden. De linksback liet bij Augsburg eerder al zien over uitstekende kwaliteiten te beschikken, maar bij PSV doet hij er dit seizoen simpelweg een schepje bovenop. Dat betaalt zich met de selectie bij Duitsland uit, al moet hij afwachten of hij speeltijd krijgt.

Mannschaft

Hoezeer Max zijn plaats bij PSV inmiddels ook heeft verworven, de Mannschaft is de komende dagen een heel ander verhaal. De verdediger liet zich in Nederland dan wel zien, maar dat betekent allerminst dat hij tegen Tsjechië (thuis), Oekraïne (thuis) en Spanje (uit) zomaar in het basiselftal zal staan. Niet alleen zijn het stuk voor stuk topduels die Duitsland moet spelen, ook moet Max serieus rekening houden met concurrentie. Want waar Max de afgelopen weken in de Europa League uitkwam, ligt dat voor bijvoorbeeld Robin Gosens anders.


Gosens dient in Italië als vaste linksback van Atalanta, dat dit seizoen in dezelfde Champions League-poule zit met Ajax. De half Duitser, half Nederlander is als geen ander in staat om de gehele zijkant te bestrijken, evenals Nederlander Hans Hateboer in hetzelfde team aan de andere kant doet. Gosens moest dit jaar kiezen tussen Oranje of Duitsland, en koos uiteindelijk voor het laatste land. In september maakte hij dan ook zijn debuut voor onze Oosterburen, waarin hij het niet verkeerd deed. Daarom behoorde hij in oktober wederom tot de selectie van de Duitsers.

Daartegenover staat dat Max in zijn huidige vorm absoluut een kans maakt op een basisplaats. Wanneer hij zijn goede vorm van PSV meeneemt, waarin hij aan de linkerkant van het speelveld goed meevoetbalt en medespelers in stelling brengt, dan kan hij ook voor Duitsland flink van waarde zijn. Het is waarschijnlijk dat Max in ieder geval tegen Tsjechië, wat een oefenduel is, minuten gaat maken. Indien Max in dit duel laat zien waarom hij een basisplaats bij Duitsland verdient, dan kan Löw wellicht niet snel meer om hem heen.

Hoort Max bij Duitsland in het basisteam?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, hij is voorlopig een bankzitter
198+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
73+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
79+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
34+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
46+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
291+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
59+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
97+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
251+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
84+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
916+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
170+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
47+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
401+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
773+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
122+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
204+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
330+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
350+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie