Botteghin komt tekort, Koopmeiners absolute leider

Foto: Botteghin komt tekort, Koopmeiners absolute leider

De Nederlandse ploegen beleefden een gemengde avond in de Europa League. Waar Feyenoord aan het begin van de avond met 1-4 teleurstelde, lukte het PSV en AZ als enige Nederlandse clubs wél met een overwinning van het veld te stappen. Maar wie waren de opvallendste spelers donderdagavond?


Eric Botteghin – 4


Dick Advocaat koos de afgelopen weken nadrukkelijk voor Uroš Spajić en Marcos Senesi centraal achterin. De Argentijn liep afgelopen week echter een rode kaart op, waardoor hij het duel tegen Wolfsberger AC aan zich voorbij moest laten gaan en Advocaat de defensie gedwongen moest wijzigen. De Hagenees koos voor Eric Botteghin op zijn plaats. Hoewel het bij Botteghin aan inzet nooit ontbreekt, kwamen zijn beperkingen tegen de Oostenrijkers nog maar eens aan het licht.

Botteghin staat bekend als een uitstekende mandekker, maar op snelheid is de defensieve kracht van een minder niveau. Dat bleek tegen Wolfsberger AC al binnen vijf minuten. De Oostenrijkse club had de bal op de rand van het strafschopgebied. Botteghin dekte aan de buitenkant, maar zag zijn directe tegenstander voorlangs kruizen. Daarbij tikte hij de spits aan, waardoor de bezoekers een penalty kregen. In het vervolg van de wedstrijd stichtte Wolfsberger AC nog een aantal maal gevaar met counters, waarbij Botteghin er slecht vanaf kwam.


Teun Koopmeiners – 8


AZ was de afgelopen weken vaak in negatieve vorm het hoofdonderwerp van gesprek. Afgelopen voetbaljaar prezen voetbalanalisten de ploeg van trainer Arne Slot nog veelvuldig door het mooie aanvalsspel, maar dit seizoen valt dat behoorlijk tegen. De sleutelspelers van voor de zomer zijn duidelijk minder in vorm, waardoor de Alkmaarders ruime voorsprongen meermaals uit handen gaven. Tegen HNK Rijeka liet AZ echter weer zien dat het voldoende kwaliteiten heeft, met Teun Koopmeiners voorop.

De middenvelder debuteerde deze maand niet voor niets voor het Nederlands elftal. De leiderschapskwaliteiten van Koopmeiners stuwen AZ al geruime tijd naar grote hoogtes en ook tegen HNK Rijeka was dit het geval. De middenvelder nam binnen tien minuten zijn verantwoordelijkheid door een penalty binnen te schieten. Bij de vierde treffer was hij eveneens belangrijk door de bal vanaf de linkerkant geweldig voor te snijden, waardoor Albert Guðmundsson eenvoudig kon scoren.


Ryan Thomas – 5


Roger Schmidt toonde aan het begin van het seizoen veel vertrouwen in de voetballende kwaliteiten van Ryan Thomas. De middenvelder verdeelde in de Eredivisie uitstekend het spel en was daardoor belangrijk in het systeem dat de Duitser graag met PSV wilde hanteren. Toen de Eindhovenaren echter besloten om Ibrahim Sangaré uit Frankrijk op te pikken, moest Schmidt ruimte maken in zijn basiselftal en vertrok Thomas rechtstreeks richting de reservebank. Door de vele afwezigen mocht Thomas tegen Omonia Nicosia weer eens opdraven.

De beginfase van Thomas oogde wat onwennig, maar toen hij eenmaal met het aanvalsspel van PSV meeging zagen we gedeeltes van zijn kwaliteiten terug. Voor rust verdeelde hij het spel uitstekend en wist hij, in tegenstelling tot Sangaré die matig in balbezit is, eenvoudig de vrije man op het speelveld te vinden. Met een zachte terugspeelbal bracht hij echter ook keeper Yvon Mvogo zwaar in de problemen. Die vrijblijvendheid in zijn spel moet er snel uit als hij PSV dit seizoen van dienst wil zijn.

Bryan Linssen – 5


Het seizoen 2020/2021 is Bryan Linssen nog altijd niet goed gezind. De aanvaller maakte afgelopen zomer de overstap naar Feyenoord, waar Advocaat een hoop vertrouwen in hem had. De Linssen van Vitesse heeft Feyenoord echter nog geen enkele wedstrijd gezien. Hoewel het bij de voetballer absoluut niet ontbreekt aan doorzettingsvermogen en energie, laat vooral het scorend vermogen dat Linssen normaliter met zich meebrengt hem vooralsnog in de steek.

Ook tegen Wolfsberger AC joeg Linssen weer voortdurend door op de achterste linie van de tegenstander, maar aanvallend bracht hij wederom niet wat de club van hem verwacht. Nadat Steven Berghuis de aansluitingstreffer (1-2) op het scorebord zette, kreeg Linssen een levensgrote kans op de gelijkmaker. Bij een voorzet vanaf de rechterkant stond de 30-jarige aanvaller volkomen vrij om de bal binnen te koppen. In plaats daarvan kopte Linssen rechtstreeks op de keeper. Ook zijn andere mogelijkheden hielp hij om zeep. 


Jesper Karlsson – 7


AZ-trainer Slot had al vroeg in het seizoen door dat de Alkmaarders over een brede selectie moesten beschikken, waardoor hij bij het bestuur aandrong op versterkingen voorin. De club besloot zijn scoutingsnetwerk te laten draaien en kwam uiteindelijk uit bij de Zweedse aanvaller Jesper Karlsson. De 22-jarige voetballer was op dat moment actief bij IF Elfsborg, maar een afkoopsom van 2,6 miljoen euro was genoeg om Karlsson voor vijf seizoenen aan de club te verbinden.

Door het vertrek van Oussama Idrissi kreeg Karlsson direct kansen bij zijn nieuwe club. De geschepte verwachtingen maakte hij de afgelopen weken wonderbaarlijk waar. Ook tegen HNK Rijeka zorgde hij weer voor de nodige dreiging aan de linkerkant en maakte hij wederom een doelpunt. Na een prima steekpass van Fredrik Midtsjø was het voor Karlsson eenvoudig om zijn doelpunt mee te pikken en AZ op een 3-1 voorsprong te zetten. Na ruim een uur spelen haalde Slot hem vervolgens naar de kant.

Noni Madueke – 8


PSV speelt sinds de komst van Schmidt niet langer meer in een 4-3-3 systeem. De Duitse oefenmeester kiest steevast voor twee voetballers aan de zijkanten van het speelveld en twee centrumspitsen voorin. Vaak zijn het Eran Zahavi en Donyell Malen die voor de laatste twee posities de voorkeur krijgen, maar tegen Omonia Nicosia was dat anders. Door de afwezigheid van Zahavi, die Cyprus niet binnen mocht, koos Schmidt donderdagavond voor de talentvolle Noni Madueke.

De Engelsman geldt als groot talent bij de Eindhovenaren en dat was ook op Cyprus weer te zien. Waar Malen voor de diepte in het spel zorgt, is Madueke complementair met zijn aanspeelbaarheid. Het resulteerde zelfs in de gelijkmaker voor de bezoekers. Madueke kreeg aan de linkerkant van het strafschopgebied de bal aangespeeld en speelde deze over de grond richting Malen. De aanvaller hoefde alleen maar tegen de bal aan te lopen om te scoren. Hoewel Madueke nog meer kansen creëerde, profiteerden zijn teamgenoten daar niet van. 

Wat was de beste ploeg van de avond?

  • PSV
  • AZ
  • Feyenoord
317+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
14+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
85+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
91+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
41+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
51+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
305+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
60+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
100+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
271+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
86+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1056+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
175+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
47+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
433+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
786+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
124+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
209+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
334+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie