Beste Feyenoorder kan De Boer niet overtuigen

Foto: Beste Feyenoorder kan De Boer niet overtuigen

Ridgeciano Haps maakte in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-2) een doelpunt die zijn topvorm onderschrijft, maar dat heeft tot nu toe nog niet geleid tot een uitnodiging voor het Nederlands Elftal. De linksback van Feyenoord zag ook voor de aankomende interlandperiode dat andere spelers de voorkeur krijgen boven de oud-speler van AZ. 

Ridgeciano Haps is na Steven Berghuis op dit moment de meest rendabele speler in de Feyenoord-selectie. De linksback was in zes Eredivisie-wedstrijden al goed voor drie doelpunten, waarvan hij afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk (2-2) misschien wel de mooiste treffer uit zijn carrière maakte. De vorm waarin Haps op dit moment verkeerd, oogst hem veel lof, al laat de absolute bekroning op zijn ontwikkeling voorlopig nog op zich wachten. 

Ridgeciano Haps

De naam van de Feyenoorder ontbrak (opnieuw) in de voorselectie van het Nederlands elftal. Dat bondscoach Frank de Boer geen plek inruimt voor de 27-jarige vleugelverdediger is een regel die ook zijn voorgangers Ronald Koeman en Guus Hiddink toepaste. Met de huidige situatie van het Nederlands elftal in het achterhoofd en de vorm van Haps meegerekend, is dat echter wel een pijnlijke conclusie voor de linksback van Feyenoord. 


Sterker nog: geen enkele bondscoach heeft ooit een plaats ingeruimd voor Haps. Het jeugdproduct van AZ mocht één keer het Oranje-shirt om zijn schouders dragen voor een jeugdinterland bij Oranje Onder 20, maar wacht nog steeds op zijn debuut voor het ‘grote’ Oranje. Als speler van AZ maakte hij sinds 2013 indruk als opkomende linksback, een man met de longen van een paard en de voorzet waar menig buitenspeler jaloers op zou zijn. Een transfer naar een topclub lag voor hem in het verschiet, over het algemeen dé plek om een selectieplaats bij Oranje af te dwingen. 

Concurrentie

Hoewel de linksbackpositie bij het Nederlands elftal eigenlijk standaard een zorgenkindje is, lukte dat Haps tot nu toe dus niet. Vergelijk je het type speler, dan moet hij vooral het onderspit delven tegen Patrick van Aanholt (Crystal Palace). De inmiddels 30-jarige linksback had misschien het voordeel dat hij niet via de ‘geleidelijke’ weg naar de top ging: op jonge leeftijd contracteerde Chelsea de linksachter en via Vitesse en PSV kwam hij uiteindelijk bij Premier League-ploeg Crystal Palace terecht. 

Toch kozen de bondscoaches in het verleden vaker voor de ‘zekere’ optie op de linkerflank van de defensie. De afgelopen seizoenen is Daley Blind (Ajax), ondanks zijn centrale positie bij Ajax en eerder Manchester United, eerste keus als linksachter van het Nederlands elftal. De Ajacied heeft dan niet de snelheid die Van Aanholt en Haps wel hebben, maar wel de intelligentie om zich vaak goed te positioneren en altijd de voetballende optie te vinden. 


Nieuwe generatie

Voor Haps speelt er echter nog een nadeel als het gaat om het Nederlands elftal: hij heeft op dit moment de leeftijd die gelijkstaat aan de bloei van zijn carrière, maar heeft een voetbalnationaliteit waar de volgende generatie al erg vroeg opstaat. Owen Wijndal (AZ) maakte onlangs zijn debuut in Oranje en lijkt daardoor nu al op meer krediet te kunnen rekenen van bondscoach De Boer.

De nieuwe generatie linksbacks lijkt voor het Nederlands elftal het jarenlang lopende probleem op te kunnen lossen: naast Wijndal maakt ook Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain) een opvallende ontwikkeling door. Bakker wilde niet wachten op zijn kans bij Ajax, verruilde de Amsterdammers voor een contract in Parijs en speelde zich in de hoofdmacht van de Franse grootmacht. Door blessures van concurrenten speelde de 21-jarige linksback al meerdere wedstrijden voor de Parijzenaren, waaronder een aantal bekerfinales. 


Topvorm

Dat zelfs een Haps in topvorm niet in aanmerking komt voor het Nederlands elftal, zal in Rotterdam opnieuw de nodige wenkbrauwen laten fronzen. De 27-jarige linksback is op dit moment één van de uitblinkers van het elftal van Dick Advocaat en zorgt met zijn rushes over de linkerflank voor veel dreiging en, dit seizoen in ieder geval, voldoende doelpunten. Het lijkt een patroon te worden voor uitblinkende Feyenoorders in het ‘Tijdperk De Boer’: aanvoerder Steven Berghuis lijkt zich ook met geen mogelijkheid in het basiselftal weten te spelen, hoe goed hij ook presteert in De Kuip. 

Dat terwijl het Nederlands elftal op dit moment een speler zoals Haps er wel bij kan hebben. Een speler met de ervaring van de Feyenoorder, die al jaren achter elkaar in de basis speelt en ook Europese optredens kan overleggen, bieden een bondscoach een speler die weet wat er gevraagd wordt op verschillende (hoge) niveaus. Dat Haps voor de (ontbrekende) diepgang op de linkervleugel kan zorgen – ervan uitgaande dat er een rechtsbenige linksbuiten speelt – kan het Nederlands elftal daarnaast helpen om via twee kanten aan te vallen in plaats van krampachtig naar het centrum en de rechterflank te blijven zoeken. 

Beter laat dan nooit

Het argument dat Haps wellicht te oud is voor zijn debuut in Oranje, kan ook de prullenbak in. In het verleden stonden veel andere namen op nóg latere leeftijd voor het eerst in het nationale elftal. Zo moest Barry van Galen tot de herfst van zijn carrière wachten op zijn eerste minuten bij Nederland: onder het bewind van Marco van Basten speelde de toenmalig middenvelder van AZ op 34-jarige leeftijd zijn eerste én enige interland. 


Het is voor Haps te hopen dat zijn eerste interland niet zo lang op zich laat wachten. Er is simpelweg maar één ding wat de 27-jarige vleugelverdediger kan doen: doorgaan met waar hij op dit moment mee bezig is. Tegen zowel Sparta als RKC Waalwijk was hij de beste man aan de kant van Feyenoord en valt hij dit seizoen niet alleen op met zijn verdedigende vermogen en zijn paardenlongen, maar ook met zijn doelpunten. Wanneer hij nóg zo’n wonderschone treffer maakt als in de wedstrijd tegen RKC, dan zal De Boer met geen mogelijkheid om hem heen kunnen.

Haps verdient een oproep voor het Nederlands elftal

  • Ja
  • Nee
470+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie