5 problemen voor Oranje richting het WK

Foto: 5 problemen voor Oranje richting het WK

De meeste namen voor de selectie van het WK in Qatar kunnen al ingevuld worden, maar bondscoach Louis van Gaal beraadt zich nog over een paar belangrijke thema’s. Met nog ruim een maand tot het WK nemen we de grootste problemen voor Oranje onder de loep. 

1. Keeperskwestie 

Probleem nummer één is wie er bij Oranje op doel moet staan. Sinds zijn aantreden in augustus 2021 heeft Van Gaal zeven keepers opgeroepen. Bij zijn eerste selectie waren Remko Pasveer, Justin Bijlow, Joël Drommel en Tim Krul van de partij. Later kregen Mark Flekken, Jasper Cillessen en Andries Noppert kansen om zichzelf te laten zien in Zeist. Van de zeven keepers lijkt alleen Krul geen kans meer te maken nadat hij bedankte voor de penaltytest. 

Pasveer 

Pasveer had waarschijnlijk nooit gedacht nog in Oranje te spelen. Hij debuteerde onder Van Gaal op zijn 38ste en keepte de laatste twee interlands. De Ajacied is de enige Nederlandse doelman die actief is in de Champions League. Toch is hij nog niet zeker van zijn plek. “Je moet blijven leveren”, zei Pasveer na de interland tegen België. Woorden die Van Gaal graag hoort en eerder zelf uitsprak. “Ik denk dat Pasveer wel meegaat, ja”, gaf de bondscoach toe. Cilessen, Bijlow en Flekken zijn waarschijnlijk de andere drie.

Cillessen 

Cillessen is de grootste concurrent voor Pasveer in de strijd om een basisplaats. De 33-jarige doelman maakt wekelijks indruk bij NEC Nijmegen en benadrukte zelf dat hij ‘als enige toernooi-ervaring heeft’. In 2014 was hij onder Van Gaal eerste keuze op het WK in Brazilië. Volgens de geruchten is Cillessen echter niet de makkelijkste wanneer hij op de bank zit, dus dat is een mogelijk risico voor de bondscoach. 

2. Vormcrisis 

Nederlandse topclubs

Als bondscoach neem je het liefst spelers mee die in goede vorm steken en presteren op het hoogste niveau van het Europese voetbal. Dat is op dit moment helaas niet het geval voor de internationals bij de Nederlandse topclubs. 

Ajax 

Ajax heeft de meeste Oranje-internationals in zijn selectie met Pasveer, Jurrien Timber, Daley Blind, Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Steven Bergwijn en Brian Brobbey. Maar de situatie in Amsterdam is niet rooskleurig. In Europees verband werd Ajax tegen Liverpool (1-0) en met name Napoli (1-6) hard met de neus op de feiten gedrukt. Blind en Rensch maken geen goede indruk op de backposities, Brobbey maakt de hoge verwachtingen nog niet waar en Klaassen zit zelfs op de bank.

PSV 

Ook op PSV is kritiek na de nederlagen tegen Rangers FC en FC Twente. Er wordt gewezen naar Cody Gakpo, de enige Oranje-international in Eindhoven. Hij moet de ploeg bij de hand nemen, maar liet dat in de Champions League-voorrondes na. Luuk de Jong is geblesseerd en een vraagteken voor het WK. Verdediger Jordan Teze maakte geen goede indruk tegen Wales en viel alweer buiten de boot. Ook Xavi Simons, Joey Veerman en Guus Til maakten geen deel uit van de laatste selectie. Van hen mag Til nog het meest hopen op een uitverkiezing. 

Feyenoord 

Bij Feyenoord beleeft Justin Bijlow niet de beste fase van zijn carrière. De verwachting is dat hij wel meegaat naar Qatar. Ploeggenoot Lutsharel Geertruida duimt voor een plaats als reserve achter

Denzel Dumfries, maar hij heeft in Rensch en Jeremie Frimpong van Bayer Leverkusen twee sterke concurrenten. 

3. Bankzitters in Barcelona 

Tegen Polen vielen Memphis Depay en Frenkie de Jong allebei geblesseerd uit. De twee belangrijke internationals hoeven zich echter geen zorgen te maken over een uitnodiging voor het WK. Van Gaal heeft gezegd dat hij zo lang mogelijk een plek voor ze vrijhoudt, indien ze op tijd fit zijn.

Een grotere zorg voor Oranje is het gebrek aan speelminuten. De Jong had pas vier keer een basisplaats bij Barcelona, maar mag wel regelmatig meedoen. De rol van Memphis is nog kleiner. Hij moet Robert Lewandowski voor zich dulden in de spits en dient vooral als reserve. Dat de beoogde spits van Oranje nauwelijks speelt bij zijn club is voor Van Gaal een doorn in het oog richting het WK.

4. Spitspositie 

Memphis blijft ondanks de moeilijke situatie bij Barça de beoogde aanvalsleider. De oud-PSV’er was in de kwalificatie erg belangrijk met goals en assist en zal samen met Bergwijn in de aanval spelen. Uit de andere aanvallende opties moet Van Gaal nog een keuze maken. 

Van Gaal verraste vriend en vijand door ineens Vincent Janssen op te roepen. De spits was sinds 2017 niet meer bij Oranje geweest en speelde uit het zicht in de Mexicaanse competitie. Vanwege het ontbreken van Donyell Malen en Luuk de Jong kreeg hij een uitnodiging. In de interland tegen Wales maakte hij een prima indruk en gaf hij een assist. Of zijn doelpunten in de Belgische competitie namens Royal Antwerp FC voldoende zijn voor een WK-deelname is nog maar de vraag. Zijn belangrijkste concurrent lijkt Brian Brobbey, die bij Ajax is afgetroefd door Mohammed Kudus en geen basisplaats heeft. 

De rol van pinchhitter is uitstekend geschikt voor Luuk de Jong of Wout Weghorst. De Jong kan met zijn kopgoals van waarde, maar zijn fitheid is op dit moment een vraagteken. Weghorst is een alternatief van wie de bondscoach in ieder geval tomeloze inzet en strijd kan verwachten. In de selectie van 26 spelers lijkt er maar plek te zijn voor één van de twee. 

5. Tegenstanders 

De tegenstanders van Oranje zijn misschien wel het minste probleem, maar Van Gaal waakt voor onderschatting. In de eerste wedstrijd tegen Senegal is Sadio Mané meteen het grootste gevaar van de poulefase. De vleugelaanvaller heeft bij Bayern München nog niet de vorm te pakken die hij bij Liverpool had, maar kan in iedere wedstrijd het verschil maken. Je houdt als Oranje-supporter je hart vast als Mané een sprintduel aangaat met Daley Blind. 

Ook de tweede wedstrijd tegen Ecuador is nog niet zomaar gewonnen. Oranje speelde twee keer eerder tegen de Zuid-Amerikanen. In 2006 werd tijdens een oefenduel een minimale overwinning behaald (1-0). In aanloop naar het WK 2014 eindigde een vriendschappelijke ontmoeting onder bondscoach Van Gaal in een gelijkspel (1-1). 

Voor Qatar hoeft Oranje op het eerste oog minder angst te hebben, maar de recente uitslagen van het gastland zorgen voor enige waakzaamheid. Het land uit het Midden-Oosten won dit jaar van Ghana en Bulgarije en speelde gelijk tegen Slovenië, Marokko en Jamaica. 

Puzzelstukjes 

Niet te vroeg juichen dus voor Oranje. Van Gaal moet nog belangrijke keuzes maken vanwege de keeperskwestie, de vormcrisis bij de top drie, de bankzitters van Barcelona en de opties voor de spitspositie. De laatste vragen worden beantwoorden bij het bekendmaken van de definitieve

selectie. Als de juiste puzzelstukjes zijn gelegd, kan Oranje op 21 november vol vertrouwen aan het WK beginnen.

TIP: Verdien 1.62 keer je inleg als Oranje van Senegal wint!

Gaat Oranje hoge ogen gooien op het WK?

  • Ja
  • Nee
372+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie