Harde kritiek op PSV-trainer Van Bommel: ‘Hoogmoed van een rookie’

Foto: Harde kritiek op PSV-trainer Van Bommel: ‘Hoogmoed van een rookie’

Mark van Bommel kreeg tot nu toe volop lof voor zijn werk als trainer van PSV, maar de eerste kritiek is inmiddels ook daar. De Telegraaf-journalist Valentijn Driessen haalt in zijn column uit naar de beginnend coach.

Van Bommel was na de kansloze 4-0 nederlaag van PSV positief over het spel van zijn ploeg en vond dat de wedstrijd bewees dat PSV ook tegen clubs als FC Barcelona zijn eigen systeem kan spelen. Driessen: “Een harde analyse was beter op zijn plaats. FC Barcelona toonde met de ruime zege juist aan dat het een zelfmoordtactiek betrof vanwege het gigantische (vooraf bekende) niveauverschil. Het was een inschattingsfout van de tot dusverre bewierookte Van Bommel om in Catalonië de speelwijze en de basiself uit het duel met ADO te handhaven. Met die keuzes onderschatte PSV tegenstander FC Barcelona en Lionel Messi.”

“Het getuigde eveneens van hoogmoed om de beste speler na Lozano – de Mexicaanse aankoop Erick Gutierrez – 82 minuten op de bank te houden. Alle kulargumenten ten spijt van: ‘niet ingespeeld’, ‘laat bij de selectie’, ‘niet eigen met systeem’ of ‘zorgen dat je plan A zo verbetert, dat je plan B niet nodig hebt’. Het laatste komt rechtstreeks uit het vocabulaire van Pep Guardiola en is daarmee een stukje onvervalst plagiaat van het niveau-Jesse Klaver. Met die verklaringen in de hand zou Gutierrez na die acht minuutjes in Barcelona niet kunnen starten tegen Ajax. Maar Van Bommel moet weten dat topspelers altijd en overal kunnen spelen.”

Driessen is van mening dat Van Bommel harder moet durven zijn, zoals bijvoorbeeld Ajax-trainer Erik ten Hag wel is. Vanuit het behoud van de heersende positieve teamgeest wilde Van Bommel spelers als Rosario, Gaston Pereiro of Luuk de Jong misschien niet direct slachtofferen. PSV speelt echter topvoetbal op het hoogste internationale niveau en daar moet een trainer het passeren van een speler kunnen managen. Laten we het houden op het leerproces van rookie Van Bommel. Waarbij de grote nederlaag Van Bommel gelijk de kans biedt om Rosario – hij vergat een professionele overtreding te maken vlak voor Messi’s openingstreffer – te passeren voor Gutierrez.”

Driessen verwacht dat Van Bommel voor de topper tegen Ajax alsnog ingrijpt. “Tegen Ajax moet PSV met de billen bloot. In de Arena gaven Erik ten Hag en Frenkie de Jong het goede voorbeeld. De Jong torpedeerde ten koste van geel een kansrijke AEK-aanval en Ten Hag verkoos ratio boven gevoel. Tactisch gezien logisch dat Carel Eiting de geblesseerde Matthijs de Ligt verving en niet publiekslieveling en international Donny van de Beek. Durft Ten Hag die lijn door te trekken dan zou Dusan Tadic – los van Klaas-Jan Huntelaars beschikbaarheid – de spits kunnen zijn tegen PSV.

Ben jij het eens met Valentijn Driessen?

  • Ja
  • Nee
1120+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie