De 9 landen waar Oranje het vaakst van won

Soccernews

Sinds de invoering van het interlandvoetbal werkte het Nederlands elftal 761 wedstrijden af. Liefst 88 landen zorgden voor tegenstand, maar slechts negen daarvan werden minimaal tien keer verslagen. [i]SoccerNews.nl[/i] zet deze landen op een rijtje.

[b]9. Zweden[/b]
In de komende WK-kwalificatiefase treft Nederland drie tegenstanders die in deze lijst voorkomen. Zweden bijvoorbeeld. Van de 23 wedstrijden werden er tien gewonnen. Vier jaar geleden troffen zij elkaar voor de laatste keer, maar die wedstrijd in de EK-kwalificatiefase liep foutief af. De toenmalige 3-2 nederlaag bleek een opmars naar een dramatisch eindtoernooi.

[img]//uploads/zweden-nederland(26-07-2015).jpg[/img]

[b]8. Hongarije[/b]
Nederland won slechts één van de eerste acht wedstrijden met Hongarije als opponent. Een bedroevende serie, maar sinds de 0-1 zege dankzij een fraaie actie van Rob de Wit in 1985 werd er geen pijn meer geleden. Daardoor staat de teller nu op tien overwinningen, waaronder de 8-1 in de kwalificatiefase van het WK 2014.

[b]7. Frankrijk[/b]
In de komende WK-kwalificatiefase zal het Nederlands elftal vooral op Frankrijk letten. Deze twee landen worden als grootste kanshebbers aangemerkt. De historische verhoudingen zijn ongeveer in evenwicht: Nederland won tien keer, Frankrijk zegevierde negen keer. Op het EK 2008 werd [i]Les Bleus[/i] met 4-1 opzij gezet.

[b]6. Ierland[/b]
Nederland en Ierland hebben een aantal bijzondere wedstrijden uitgevochten. Zo ontsnapte Oranje op het legendarische EK 1988 aan uitschakeling dankzij een rake kopbal van Wim Kieft (1-0), maar het WK 2001 werd misgelopen door een minimale nederlaag op Lansdowne Road. In totaal speelden zij 21 keer tegen elkaar en Nederland won elf edities.

[img]//uploads/ierland-nederland(lijst)(26-07-2015).jpg[/img]

[b]5. Finland[/b]
Finland is doorgaans een prettige tegenstander voor Oranje. Weliswaar stonden de teams pas veertien keer tegenover elkaar, maar daarvan werden er wel elf omgezet in een winstpartij. Slechts één keer wonnen de Finnen en dat gebeurde in een vriendschappelijke wedstrijd in 1950.

[b]4. Denemarken[/b]
Na Zweden en Finland vinden we ook Denemarken als Scandinavisch land terug in deze lijst. Twaalf van de 31 onderlinge wedstrijden werden een prooi. De laatste winstpartij werd genoteerd gedurende het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar Daniel Agger (eigen doelpunt) en Dirk Kuyt een 2-0 uitslag tot stand brachten.

[img]//uploads/denemarken-nederland(lijst)(26-07-2015).jpg[/img]

[b]3. Luxemburg[/b]
Zestien keer stonden Nederland en Luxemburg tegenover elkaar. Het is geen verrassing dat Oranje veruit de meeste wedstrijden in eigen voordeel wist te beslissen: dertien keer. Twee keer wist de opponent een zege uit het vuur te slepen, maar de laatste keer dateert al van 1963. In de komende WK-kwalificatiereeks volgt een nieuw tweeluik.

[b]2. Zwitserland[/b]
In 1920 stond de eerste onderlinge wedstrijd op de agenda en in 2011 de laatste. In totaal stonden Nederland en Zwitserland 33 keer tegenover elkaar. Wisselend succes beleefden de Oranjehemden, want het aantal overwinningen is gelijk aan het aantal nederlagen: vijftien stuks elk.

[img]//uploads/belgie-nederland(lijst)(26-07-2015).jpg[/img]

[b]1. België[/b]
De nummer één in deze lijst is waarschijnlijk geen verrassing. Tot en met 1964 speelde het Nederlands elftal veelvuldig tegen België, soms zelfs twee vriendschappelijke duels per seizoen. Inmiddels staat de teller op 125 onderlinge ontmoetingen en daar wist Oranje 55 overwinningen aan over te houden. De zuiderburen triomfeerden overigens 41 keer.

Welk land verrast je het meest?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
923+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie