Spezia

La Spezia

Prijzenkast

serie-a-logo

1x landskampioen

3x Serie C1

1x Serie C2

Het laatste nieuws over Spezia

Spezia is een Italiaanse voetbalclub uit La Spezia. Thuiswedstrijden van de Aquilotti worden afgewerkt in het Stadio Alberto Picco.

  • Spezia werd in 1906 opgericht
  • Het Stadio Alberto Picco is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Aquilotti’
  • Spezia veroverde de landstitel van 1944
  • In 2008 ging de club failliet, waarna een heroprichting volgde

Kampioen van Italië in 1944

Spezia ontstond op 10 oktober 1906 onder de naam Sport Club Spezia. De Noord-Italiaanse voetbalclub werd gesticht door een groep ondernemers en handelaars uit Zwitserland, waaronder Hermann Hurny. Hij speelde zelf enige tijd voor de club, na eerder ervaring te hebben opgedaan in het tweede team van Crystal Palace. Na een kortstondige comeback in Londen spendeerde Hurny nog een aantal seizoenen in het Italiaanse voetbal, waaronder bij Genoa.

In de beginjaren speelde Spezia in een aantal regionale competities. In 1929 kroonde de club zich tot kampioen in de Prima Divisione Girone A, waardoor men een Serie B-status bemachtigde. De veertiende plaats volstond dat seizoen voor lijfsbehoud. De formatie uit Noord-Italië maakte in de volgende seizoenen stappen door achtereenvolgens als elfde, zevende en vierde te eindigen. Het Serie B-verblijf eindigde in 1935. Spezia eindigde weliswaar in de middenmoot, maar een herstructering van de FIGC pakte nadelig uit.

Kampioen van Italië

Als AC Spezia keerde men in 1937 alweer terug in de hoogste klasse. Vanwege de Tweede Wereldoorlog bestond de Serie A in 1944 uit regionale divisies. In Groep D van de regio Emilia-Romagna eindigde men ongeslagen aan kop met vijf overwinningen en drie gelijke spelen. Het team uit Noord-Italië plaatste zich daarmee voor de nationale eindronde. Spezia bereikte de finale door zowel de groepsfase als de halve finale tegen Bologna winnend af te sluiten.

Spezia mocht in de finaleronde aantreden tegen het succesvolle Torino en Venezia. Een 1-1 gelijkspel tegen Venezia en een 2-1 overwinning op het Grande Torino volstonden voor het kampioenschap. Aanvankelijk werd deze landstitel niet erkend door de FIGC, maar dat veranderde in 2002. De club uit La Spezia mag hierdoor met een decoratieve badge op de mouw spelen, welke afwijkt van de normale Scudetto-variant.

Zware terugval

Het kampioenschap van 1944 kreeg geen vervolg. In een tijdsbestek van acht seizoenen daalde Spezia af van landskampioen naar het vierde niveau van Italië. Zelfs op dat niveau presteerden de Noord-Italianen aanvankelijk dramatisch (vijftiende), maar langzaam maar zeker toonde men herstel. De Aquilotti promoveerden in 1958 als kampioen naar de Serie C. Een nieuwe degradatie volgde in 1962, waarna men zich in 1966 wederom op het derde niveau nestelde.

Tussen 1966 en 1978 speelde Spezia onafgebroken in de Serie C. Na deze periode ontstonden de Serie C1 (derde niveau) en Serie C2 (vierde niveau). In de periode 1978-2006 speelde de club afwisselend in deze competities, waardoor men een behoorlijk grijs tijdperk doormaakte. Pas aan het begin van de 21ste eeuw mocht het team eindelijk weer ruiken aan Serie B-voetbal. De tweede plaats van 2002 volstond niet, maar vier jaar later was het alsnog raak door de titel te bemachtigen. Na 55 jaar maakte Spezia een comeback in de tweede divisie van Italië.

Faillissement

Spezia leek in het seizoen 2006-2007 af te stevenen op directe degradatie uit de Serie B. Een heroïsche overwinning op Juventus (2-3) in blessuretijd volstond voor de negentiende plaats, waardoor men de play-offs bereikte. Ten koste van Hellas Verona (2-1 thuis, 0-0 uit) werd lijfsbehoud afgedwongen. Het bleek uitstel van executie. In het seizoen 2007-2008 kon het succes niet worden geëvenaard, deels door financiële problemen. De 21ste plaats betekende alsnog degradatie naar de Serie C.

De financiële zorgen bleken groot. Na de degradatie van 2008 bleek het bestuur van Spezia zelfs genoodzaakt om het faillissement aan te vragen. Drie jaar later besloot de FIGC een aantal bestuursleden uit die tijd te bestraffen vanwege sportieve fraude. Gabriele Volpi, eigenaar van het Kroatische HNK Rijeka, besloot de club opnieuw op te richten onder de naam ASD Spezia Calcio.

Terugkeer in de Serie A

Spezia maakte een succesvolle doorstart door in 2009 de Serie D Girone A te winnen. Nieuwe promoties volgden in 2010 en 2012, waardoor men vier jaar na het faillissement weer terugkeerde op Serie B-niveau. In 2016 werd de succesformule bijna versterkt met promotie naar de Serie A, maar in de halve finale van de play-offs verloor men van Trapani Calcio. Promotie volgde alsnog in het door corona geteisterde seizoen 2019-2020 door Frosinone te verslaan in de finaleronde.

Jeroen Zoet (Spezia)
Jeroen Zoet als doelman van Spezia (Pro Shots)

In 2020 keerde Spezia voor het eerst sinds de jaren veertig terug in de Serie A. De Noord-Italiaanse club besloot zich dat jaar te versterken met PSV-doelman Jeroen Zoet. Door blessureleed en concurrentie wist de Nederlander geen vaste basisplaats af te dwingen, maar hij had wel een aandeel in het lijfsbehoud van 2021 (vijftiende) en 2022 (zestiende). Spezia degradeerde in het seizoen 2022-2023 alsnog door de beslissingswedstrijd tegen Hellas Verona met 1-3 te verliezen.

Rivaliteit

De aanhang van Spezia is vooral afkomstig uit La Spezia. Veel lokale voetbalfans zijn aanhanger van Genoa en Sampdoria, die allebei als rivalen worden betiteld. Ook de derby’s tegen Pisa SC en Carrarese genieten extra sentiment.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Spezia gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Delano Burgzorg2019-2020
Alessio Da Cruz2019
Jeroen Zoet2020-heden

Het stadion

Het Stadio Alberto Picco is sinds 1919 de thuisbasis van Spezia. Het stadion heeft een capaciteit van 11.466 plaatsen en is vernoemd naar Alberto Picco. Op zeventienjarige leeftijd maakte hij de eerste officiële treffer uit de clubgeschiedenis, maar op twintigjarige leeftijd sneuvelde hij in de Eerste Wereldoorlog. Naast de stadionnaam herinnert ook een plaquette met zijn naam aan die tijd.

Santos omschreef het Stadio Alberto Picco als een ‘mengelmoes van bouwstijlen’. Het stadion in La Spezia bestond vroeger uit twee tribunes, maar is later uitgebreid met twee extra tribunes. De monumentale boog uit de jaren dertig van de vorige eeuw staat er nog steeds.


Veelgestelde vragen over Spezia

Wanneer is Spezia opgericht?

Op 10 oktober 1906

Wat is het adres van het Stadio Alberto Picco?

Stadio Alberto Picco
Via dei Pioppi, 19123 La Spezia SP
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Alberto Picco?

11.466 plaatsen

Wat is de website van Spezia?

Klik hier om Spezia online te bezoeken

Waar kan ik Spezia vinden op sociale media?

Spezia is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 1 mei 2024

Populaire spelers Spezia

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie