Ingmar Oostrom

Scheidsrechter Ingmar Oostrom

Ingmar Oostrom is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. Hij combineert zijn carrière binnen de KNVB met een functie binnen het Openbaar Ministerie (OM).

Carrière als scheidsrechter

Oostrom ziet op 22 januari 1990 het levenslicht in Oudewater. In zijn geboorteplaats werd hij aangemeld als lid van amateurvereniging UNIO, dat later met OVS fuseerde tot FC Oudewater. Waar Donny de Groot via UNIO uitgroeide tot een spits op betaald niveau-niveau, daar besloot Oostrom als B-junior te stoppen om zich volledig te focussen op de rol van scheidsrechter. “Ik kon als voetballer redelijk mee, maar ik kreeg al snel veel plezier in het fluiten”, vertelde hij later aan RTV Utrecht.

Op zeventienjarige leeftijd floot Oostrom, die zijn werkzaamheden als politieagent inruilde voor een functie binnen het OM, zijn eerste wedstrijden bij de senioren. De scheidsrechter maakt indruk op de rapporteurs van de KNVB, waardoor hij in rap tempo doorstroomt naar het betaald voetbal. Op 31 januari 2014 leidde Oostrom voor het eerst een wedstrijd in het profvoetbal: TOP Oss tegen Jong FC Twente (2-1). Hij trok twee gele kaarten voor de Ossenaren en een rode kaart voor FC Twente-speler Jurjan Mannes.

Debuut in Eredivisie

Oostrom maakte op 2 februari 2020 zijn debuut in de Eredivisie door Fortuna Sittardsc Heerenveen (2-1) in goede banen te leiden. Hij trok vijf gele kaarten. Oostrom maakte een goede ontwikkeling door en mocht als beloning in 2023 voor het eerst wedstrijden van topclubs fluiten. Na ExcelsiorAjax (1-4) in januari mocht Oostrom in november de fluit hanteren bij PSVPEC Zwolle (4-0).

In 2023 floot Oostrom ook de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk. Bij een 2-0 stand werd de wedstrijd in de blessuretijd voor de tweede keer tijdelijk stilgelegd. De resterende minuten werden nog wel uitgespeeld, maar beide teams besloten niet meer serieus te voetballen om zo een statement te maken.

Laatste update: 16 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie