Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje

Foto: Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje

Hakim Ziyech werd vanmorgen wakker met het nieuws dat zijn club Chelsea hoofdtrainer Frank Lampard heeft ontslagen. De oud-middenvelder van The Blues kon de hoge verwachtingen bij de Engelse grootmacht niet waarmaken en wordt waarschijnlijk opgevolgd door Thomas Tuchel. De komst van de Duitser kan wel eens negatieve gevolgen hebben voor de kansen van de Marokkaanse aanvallende middenvelder annex buitenspeler. 

Hakim Ziyech was één van de eerste grote aankopen die Frank Lampard deed nadat de transferban van Chelsea werd opgeheven. De oud-Ajacied werd voor veertig miljoen weggekocht uit Amsterdam en bleek in de afgelopen transferzomer bij lange na niet de meest prijzige aanwinst van de Londenaren: onder andere Kai Havertz (Bayer Leverkusen, 100 miljoen euro) en Timo Werner (RB Leipzig, 60 miljoen euro) overtroffen de Marokkaans international qua transfersom. Daardoor waren de verwachtingen rondom Chelsea dit seizoen hooggespannen. Lampard móést presteren, en deed dat gezien de negende plaats van The Blues in de Premier League onvoldoende, een feit dat hij nu moet bekopen met zijn baan als manager van de Londense formatie. 

Hakim Ziyech

Ziyech heeft zich tot op heden ook niet kunnen ontpoppen tot grote smaakmaker van de Londenaren. De van Ajax overgekomen aanvallende middenvelder annex rechtsbuiten raakte in de voorbereiding van het seizoen geblesseerd en miste daardoor de start van de Premier League, waarin hij volgens Lampard ernstig gemist werd. Daardoor kon Ziyech op 17 oktober 2020 pas zijn debuut maken voor de Londenaren (tegen Southampton, red.) en kreeg hij na twee korte invalbeurten tegen FC Burnley de kans als basisspeler. De Marokkaans international stelde het vertrouwen van zijn manager niet teleur: met een doelpunt en een assist had Ziyech een groot aandeel in de 3-0 overwinning van zijn ploeg. 

De week na de wedstrijd tegen Burnley stond Ziyech met een assist nog aan de basis van een doelpunt tegen Sheffield United, maar daarna stokte het rendement van de Marokkaans international. Half december raakte Ziyech opnieuw geblesseerd waardoor hij zijn team voor een aantal weken niet kon helpen en sinds zijn rentree na die tweede blessure, begin deze maand, is de hangende rechtsbuiten zoekende naar zijn vorm. 


Daar was hij in het Chelsea-team van Lampard echter geen uitzondering in. De voormalig Engels international lukte het ondanks de miljoenenaanwinsten niet om een team te bouwen dat meedoet om de Premier League-koppositie. In tegendeel: Chelsea staat op dit moment negende in de Engelse competitie en kijkt tegen vijf punten achterstand aan als het gaat om de nummer vier (Liverpool), dat recht geeft op Champions League-voetbal. Ziyech kon zich de afgelopen drie wedstrijden, waarin slechts één punt werd gepakt, ook niet onderscheiden en kon door het uitblijven van een topprestatie dus niet voorkomen dat de trainer die hem haalde nu de laan uitgestuurd is bij Chelsea. 

Thomas Tuchel

De opvolger van Lampard lijkt al klaar te staan: de Duitser Thomas Tuchel is volgens de Engelse media dé kandidaat om de volgende trainer van Chelsea te worden. De oud-coach van onder andere Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund lijkt een logisch gevolg van de sterrenaankomst van deze zomer: in navolging van wereldklasse spelers moet er nu ook een trainer van topformaat voor de groep staan om Chelsea terug naar de top te brengen. 

De komst van de Duitse trainer kan wel eens negatieve gevolgen hebben voor de nabije toekomst van Ziyech. De Marokkaan kan in dezelfde situatie terecht komen als in het begin van het seizoen, waar hij onder een nieuwe manager niet volledig fit is en dus niet vanaf moment één zijn klasse kan laten zien. Bij Lampard had Ziyech het ‘geluk’ dat hij gehaald was door die trainer, maar dat is bij Tuchel natuurlijk niet het geval. Hoewel de Duitse oefenmeester de klasse van de Nederlandse Marokkaan niet zal kunnen ontkennen, heeft hij meerdere keuzes als het gaat om flankenspelers en aanvallende middenvelders. Helemaal wanneer je gaat benaderen welke type spelers de potentiële nieuwe baas van Ziyech graag gebruikt, dan kan het nog wel eens een lastige klus worden om wekelijks in de basisopstelling te eindigen. 


Voor de flankenspelers geeft Tuchel, afgaande op zijn teams bij Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund, over het algemeen de voorkeur aan snelle, behendige spelers. Nu is Ziyech niet de meest langzame buitenspeler die je je maar kunt bedenken en heeft hij als linkspoot op de rechterflank onder Lampard veel vrijheid gekregen om zijn wisselpass en korte passes tot uiting te laten komen, de teams van Tuchel spelen over het algemeen voetbal waar andere kwaliteiten gevraagd worden. De Duitse coach speelt vanuit een compacte en stabiele verdediging zodat zijn voorhoedespelers zich vooral met aanvallen kunnen bezighouden. De buitenspelers houden het veld over het algemeen erg breed, waardoor zij naar binnen kunnen trekken en de backs buitenom kunnen gaan, maar daar heb je dus wel veel snelheid voor nodig. Misschien wel méér dan Ziyech in zijn benen heeft. 

Chelsea heeft op de flanken naast Ziyech nog spelers zoals Christian Pulisic en Callum Hudson-Odoi rondlopen, mannen die aantoonbaar meer snelheid hebben dan de Marokkaans international. Het is natuurlijk geen zekerheid dat Tuchel voor deze twee mannen kiest, maar de lessen uit het verleden bewijzen wel dat de Duitse trainer zijn vleugels vaak van snelheid én breedte voorziet om zo de vrije nummer tien en de spits extra ruimte te gunnen. Aangezien de transfermarkt nog maar een kleine week geopend is en de overgang van Tuchel wellicht niet binnen een week is afgerond, lijkt het er niet op dat Chelsea zich nog gaat roeren deze window om een extra vleugelspeler aan te trekken. 

Neymar van Chelsea

Naast de flankenspelers maakt Ziyech natuurlijk ook kans om in de as opgesteld te worden. Op die positie heeft hij wellicht nog stevigere concurrentie dan op de flanken. Mocht de nieuwe trainer van Chelsea er inderdaad voor kiezen voor snelheid op de zijkanten, dan kan Ziyech zijn borst natmaken door met recordaankoop Kai Havertz en Mason Mount, het bejubelde talent uit de jeugdopleiding van The Blues, te gaan strijden om de belangrijkste positie in het aanvalsspel van de teams van Tuchel. 


In het meest recente verleden vulde Neymar deze positie vaak in bij Paris Saint-Germain. De Braziliaanse superster was de enige van het hele team die een vrije rol toebedeeld kreeg en Ziyech heeft in de spaarzame momenten dat hij topfit was én speelde dat hij wel degelijk met een dergelijke verantwoordelijkheid om kan gaan. Tuchel, of elke andere coach, zal echter wel sterk in zijn schoenen moeten staan om daar Ziyech ook neer te zetten. Havertz kostte de Londenaren ruim twee keer zo veel, waardoor de Duitser waarschijnlijk ook de voorkeur zal krijgen, en de doorsnee Engelse voetbalfan hoopt dat Mount één van de pijlers die op de komende eindtoernooien de Britten eindelijk weer eens aan succes helpt. Het is daarom voor Ziyech vooral te hopen dat hij weer (wedstrijd)fit is op het moment dat de nieuwe zegsman op Stamford Bridge zijn intrede doet, anders begint de Marokkaans international met een achterstand die hij niet zomaar goedmaakt.

Moet Ziyech vrezen voor zijn plek?

  • Nee, hij is beter dan Havertz
  • Nee, hij is beter dan Mount
  • Nee, hij is beter dan Pulisic
  • Nee, hij is beter dan Hudson-Odoi
  • Ja, dat wordt een lastig verhaal
890+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:47
2+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
17:32
13+
Ramalho reageert: “Of ik bij PSV blijf na de zomer?”
17:16
18+
Driedubbel goed nieuws uit Ajax-ziekenboeg
17:00
17+
Ajax begint bovenaan, VOLGEVRETEN PSV’ers en 5 over 12 voor Vitesse | Twee Viertje met Aad #81
16:45
61+
‘Denk niet dat PSV open staat voor salonremise’
16:30
126+
Mark van Bommel trekt Antwerp-deur achter zich dicht
16:13
41+
Arsenal brengt slecht nieuws over Miedema
16:07
91+
‘PSV identificeert topkandidaat voor versterking defensie’
15:48
86+
‘Ten Hag kan Man United verruilen voor nieuwe topclub’
15:34
267+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
15:20
85+
Slot geeft update over status met Liverpool
15:00
198+
Feyenoord bevestigt rampscenario Mats Wieffer
14:45
162+
Vitesse bereikt gigantische mijlpaal
14:32
441+
‘Dreun voor Noa Lang’
14:15
91+
Opsteker voor NEC: ‘Ajax en PSV-target snel terug’
14:00
102+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
13:42
4424+
‘Allerslechtste’ Vandaag Inside-gast met grond gelijkgemaakt
13:28
103+
Frenkie de Jong-wens voor Ten Hag: “Nodig voor Ajax-stijl”
13:13
35+
Dit is de beste speler in de Premier League
12:59
218+
Transferdomper voor FC Utrecht
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie