Wesley Sneijder stoort zich aan één Oranje-aspect

Foto: Wesley Sneijder stoort zich aan één Oranje-aspect

Recordinternational Wesley Sneijder windt zich in het programma Veronica Offside op over het achterin rond tikken van Oranje in de interland van afgelopen vrijdag tegen Schotland. Hij vind dat bij een achterbal of begin situatie er best eens een linie overgeslagen mag worden. Heeft het Nederlands elftal inderdaad niet de kwaliteiten om achterin zulke risico’s te nemen?

Sneijder waarschuwt Nederlands elftal: ‘Dodelijk op EK’

Wesley Sneijder heeft zich gestoord aan de opbouw van Oranje in het met 4-0 gewonnen duel met Schotland. Hij vindt dat Oranje het zichzelf niet te lastig moet maken bij de opbouw als er daar minder ruimte voor is en het geen schande is als er de lange bal gehanteerd wordt in zo’n situatie. Het verkleint de kans op een tegengoal. Hij reageert erop aan tafel bij Veronica Offside. “Soms moeten we wel eens van die Nederlandse opbouw af. Het was een oefenwedstrijd, dat snap ik wel, je gaat dingen proberen. Maar als je ziet dat er hoog druk wordt gezet, dan moet je niet continu blijven opbouwen. Gooi die bal gewoon lang!”

In de uitzending wordt het moment uitgelicht waar doelman Mark Flekken de bal naar Tijjani Reijnders speelt, terwijl hij vast op de zestien meter lijn staat en vol onder druk wordt gezet door de Schotten. ”Deze bal mag toch nooit ingespeeld worden. Het staat helemaal vast. Wat moet hij ermee? Misschien in zijn handen pakken en lekprikken. Op het EK is dit dodelijk. Voetbal wordt beslist op details en dit is er eentje.”

Kieft: “Wes, jij bent in Nederland opgeleid, toch?”

Tafelgenoot Wim Kieft geeft Wesley Sneijder wat tegengas. “Wes, jij bent in Nederland opgeleid, toch? Zo leiden we op hier.” De voormalig nummer 10 vind dat je realistisch moet kijken naar de kwaliteiten van het elftal en de wedstrijd moet lezen op een manier dat je tegen zo min mogelijk risico’s aanloopt. “Normaal gesproken, als Nederlands elftal zijnde, heb je afgedwongen dat een ploeg inzakt. Dán kun je dit doen, lekker een balletje inspelen op Reijnders. Nu niet.”

Italië

In Nederland blijft men vaak hangen bij het idee dat er mooi voetbal gespeeld moet worden. Echter wordt het resultaat nog weleens uit het oog verloren. Sneijder geeft hierin een voorbeeld van Italië. “Ze moeten eens naar Italiaanse ploegen gaan kijken, hoe zij dat doen. Dit kan toch niet.” Clarence Seedorf, die ook aan tafel zit, heeft ook zijn mening klaar. “Als je kan opbouwen, bouw je op, als dat niet kan, betekent dat waarschijnlijk dat er hoger op het veld mensen een op een staan. In Italië vinden ze het prima om, als het niet anders kan, het middenveld over te slaan. En waarom zou je risico gaan nemen rondom je eigen doelgebied?”

Stoor jij je hier ook aan?

  • Ik wel
  • Ik niet
201+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie