Vitesse bekroont prachtweek met ruime derbyzege op NEC

De Vitesse-supporters kennen een prachtige week. Na het doorbekeren in Europa won het vanmiddag de Gelderse derby tegen NEC. Na een saaie eerste helft werd een achterstand ruimschoot goedgemaakt door de thuisploeg.

Vitesse draait de laatste weken voor geen meter in de competitie, maar daar tegenover stond de fraaie prestatie in Europa. Een achterstand tegen Rapid Wien werd knap weggewerkt en als beloning mag de ploeg van Thomas Letsch het in de Conference League nu opnemen tegen AS Roma. Het heenduel van de derby zorgde nogal voor wat tumult. Zo was er natuurlijk het ingestorte tribunedeel van de Goffert na afloop bij de feestvierende Vitesse-aanhang. Ook werd de middag ontsierd door stevige rellen buiten het stadion, voornamelijk tussen NEC-supporters en de politie.

Enerverende tweede helft

Dan verwacht je ook vuurwerk op het veld, maar in de eerste helft in het GelreDome was daar weinig van te merken. Een inzet van Sondre Tronstad werd nog wel van de lijn gehaald door Edgar Barreto, verder gebeurde er weinig. Zo anders is dat in het tweede bedrijf. Mikkel Duelund kwam er bij NEC in voor Magnus Mattsson en brak het duel vier minuten later al open. Na een goede actie vond hij de verre hoek achter Jeroen Houwen. Vitesse antwoordde razendsnel, met twee succesvolle corners. Eerst mikte Eli Dasa op het hoofd van Danilho Doekhi en amper twee minuten later op die van Alois Oroz. Alweer twee assists voor Dasa, datzelfde aantal had hij ook al tegen Rapid. Vitesse op 2-1.

Vitesse had de controle volledig en zou de wedstrijd tien minuten voor tijd definitief in het slot gooien. Een miraculeuze omhaal van Oroz belandde achter doelman Mattijs Branderhorst. Zo had de verdediger een geweldige dag en kon zijn tweede treffer vieren. Het werd diep in de blessuretijd ook nog 4-1. Na een scrimmage kwam de bal nog voor de voeten van Thomas Buitink, die binnentikte en na de treffer zichtbaar geëmotioneerd was. Eindelijk werd er in de Eredivisie weer eens gewonnen door Vitesse. Een prachtige week voor hen.

Scoreverloop: 0-1 (49′) M.Duelund, 1-1 (54′) D.Doekhi, 2-1 (56′) A.Oroz, 3-1 (80′) A.Oroz, 4-1 (’90+5) T.Buitink