Oranje kan zelfs tegen Gibraltar Franse kater niet wegspoelen

Foto: Oranje kan zelfs tegen Gibraltar Franse kater niet wegspoelen

Het Nederlands elftal heeft ook tegen Gibraltar teleurgesteld. Na de vreselijke vertoning tegen Frankrijk (4-0 verlies) hoopte Oranje de kater weg te spoelen met een monsterscore tegen de Gibraltarese amateurs. Na 90 minuten stond toch echt slechts 3-0 op het scorebord van De Kuip.

De Kuip vierde maandag zijn 86e verjaardag, maar een doelpuntenfeest van Oranje bleef uit. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kreeg genoeg mogelijkheden, maar vergat te scoren. Een schrijnend Oranje-gebrek aan creativiteit, passie en kwaliteit zorgden ervoor dat Gibraltar de morele winnaar werd. Frankrijk won in de kwalificatiegroep van Oranje met 1-0 bij Ierland. Een geluk bij een ongeluk voor Oranje is dat het doelsaldo van ondergeschikt belang is bij de kwalificatiereeks voor het EK 2024.

Nederland heeft ook moeite met Gibraltar

Koeman voerde vier wijzigingen door voor de basisopstelling tegen Gibraltar. In vergelijking met Frankrijk-uit mochten Denzel Dumfries (eerder geschorst), Matthijs de Ligt (eerder geveld door buikgriep), Mats Wieffer (debutant) en Wout Weghorst beginnen. Marten de Roon, Kenneth Taylor en Jurriën Timber werden gepasseerd. Lutsharel Geertruida raakte in het duel met Frankrijk geblesseerd.

Het duurde lang voordat Oranje de openingstreffer maakte. De mannen van Koeman zetten vanaf minuut 1 druk op de Gibraltarese defensie en lieten het balletje rondgaan. Debutant Wieffer was de spil in het rondtikken, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde het in de beginfase niet.

Oranje was wel dichtbij een snelle goal. De vrij onzichtbare Depay, die een keer op het middenveld speelde, viel plots op met een technisch hoogstandje. Zijn omhaal miste de bal alleen volledig. Daarna was linksbuiten Xavi Simons bij de tweede paal dicht bij de 1-0, maar hij tikte niet binnen. Daarna was het de beurt voor wat afstandsschoten. Steven Berghuis schoot zonder veel kracht, maar Gibraltar-doelman Dayle Coleing had daar toch moeite mee. Bij een poeier van Wieffer even later was hij kansloos, maar de bal zoefde langs de verkeerde kant van de paal.

Oranje scoort slechts één keer in eerste helft

In de 23e minuut was het dan eindelijk raak. Oranje gebruikte veelvuldig de rechterkant, maar het duurde even voordat Denzel Dumfries zijn voorzet had afgesteld. Uiteindelijk waren de afstellingen zo dat het hoofd van de inlopende Depay kon worden gevonden: 1-0. De speler van Atlético Madrid kopte uitstekend binnen, maar werd ook geholpen doordat Coleing uitkwam en volledig mistastte.

De ban was gebroken, maar de score liep niet op. Gibraltar hield slechts met een klein beetje stunt- en vliegwerk Oranje van zich af. Vlak voor rust kreeg Weghorst nog tot twee keer toe plotseling de bal voor zijn voeten, maar hij maaide ook twee keer mis. In blessuretijd raakte de Oranjespits de bal wel, maar Coleing redde uitstekend. En zo stond 1-0 op het scorebord bij rust in De Kuip. De Oranjespelers liepen chagrijnig de tunnel in en Gibraltar kon de lach niet inhouden.

Dumfries en Depay doen een dansje bij de 1-0.

Oranje-spil Wieffer passt meer dan Gibraltar

Opvallend was dat Oranje-spil Wieffer meer goede passes had gegeven in de eerste helft dan heel Gibraltar samen. Na een helft van 71 procent balbezit en weinig gecreëerde kansen moest Koeman ingrijpen. Spelers in vorm Donyell Malen en Cody Gakpo moesten voor de creativiteit gaan zorgen. Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum bleven achter in de kleedkamer.

Malen en Gakpo zorgden voor schwung. Oranje had weer nieuwe energie en dat leverde in de tweede helft wel een snelle goal op. Dumfries was weer de aangever en deze keer kopte Nathan Aké geplaatst raak. Direct daarna moest Gibraltar met tien man verder. Liam Walker ging hard door op Wieffer en scheidsrechter Morten Krogh was onverbiddelijk. De Oranje-middenvelder had veel pijn, maar kon de wedstrijd voortzetten.

Na ruim een uur spelen ging Wieffer alsnog naar de kant. Niet noodgedwongen, maar Koeman vond het mooi geweest voor de Feyenoord-middenvelder en haalde hem uit voorzorg naar de kant. Ook Depay sjokte naar de zijlijn. Davy Klaassen en Daley Blind waren hun vervangers.

Ondertussen stond het nog steeds 2-0 en was er nog maar een kwartier te spelen. Oranje noteerde op dat moment liefst 36 doelpogingen, maar slechts 6 daarvan waren tussen de palen. Nederland ging steeds krampachtiger spelen en de onrust op de tribune over de slechte score hielp daarbij niet mee. Oranje wist ook dat na de nederlaag van 4-0 bij Frankrijk alleen een monsterscore genoeg was om met een goed gevoel richting de Nations League Finals in eigen land te gaan.

Gemor en gefluit slechts tijdelijk onderbroken door gejuich

De belegering van het strafschopgebied van Gibraltar bleef aanhouden. De tien tegenstanders verdedigden met man en macht, maar zagen vooral dat Oranje onmachtig was bij de laatste pass. Het gemor op de tribunes van De Kuip gingen langzaam over in gefluit, maar in de 83e minuut was er toch een uitbundig gejuich. Aké gleed uit bij een schot dat via een Gibraltarees been tot doelpunt werd gepromoveerd.

Er was daarna nog een Nederlander die met een glimlach het veld betrad. Niels Hartman viel in en maakte zijn debuut voor Gibraltar. De in Schoonhoven geboren Hartman (21) speelt bij Loughborough United, op het negende niveau in Engeland. Nog een Nederlander blij en Oranje pakte gewoon de eerste drie punten in de EK-kwalificatiecampagne. Bij een gelijke stand wordt er ook eerst gekeken naar onderling resultaat.

Toch is 3-0 slechts 3-0. Bij de kwalificatie voor het WK 2022 trof Oranje Gibraltar ook. In De Kuip werd het destijds 6-0 en in Gibraltar zelfs 7-0. He tekent de slechte start van Koeman in zijn tweede periode als bondscoach. Er is héél veel werk aan de winkel. De volgende interland is in juni: de halve finale van de Nations League Finals tegen Kroatië. Oranje keert dan terug in De Kuip en hopelijk wordt dat wel een feestavond.

Heb jij nog vertrouwen in Oranje?

  • Ja
  • Nee
96+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie