Vergeet Tim Pieters: deze amateur scoorde twee keer in één week tegen Ajax

Foto: Vergeet Tim Pieters: deze amateur scoorde twee keer in één week tegen Ajax

Tim Pieters werd dit seizoen wereldnieuws door twee keer te scoren tegen Ajax. Dat had een amateurvoetballer nog nooit eerder gedaan. Toch deed het bij Stefan Buitenhuis (45) een belletje rinkelen. De voormalig topamateur scoorde ook twee keer tegen Ajax. Niet in één wedstrijd, maar wel met twee verschillende clubs in één week. 

Interview met oud-amateurvoetballer Stefan Buitenhuis

Het was de zomer van 2005 waarin Buitenhuis een geweldig verhaal voor op verjaardagen bij elkaar voetbalde. Als speler van WHC Wezep, uitkomend in de Hoofdklasse, speelde hij een oefenwedstrijd tegen het Ajax van trainer Danny Blind. Vlak voor rust mocht hij aanleggen voor een vrije trap en scoorde hij de gelijkmaker (3-3). Tot nu, bijna twintig jaar later, heeft Buitenhuis dat doelpunt nog nooit teruggezien. Hoog tijd om YouTube in te duiken. “Oh, er staat een hele documentaire op, joh. Dit wist ik helemaal niet. Eens even kijken. Ja, ik zie Anastasiou. En hier de vrije trap. Een ploeggenoot wilde hem ook nemen, maar de bal was voor mij. Ik oefende veel op vrije trappen en mag mijzelf specialist noemen. In die tijd vlogen er veel in, dus ook deze tegen Ajax.” In zijn laatste wedstrijd voor WHC schoot Buitenhuis de bal achter keeper Bogdan Lobont. “Die kende ik wel, want ik heb een voorkeur voor Ajax, maar ik wist niet veel van hem. Het Ajax dat wij troffen was niet het beste team dat ze ooit gehad hebben. Een beetje vergelijkbaar met het elftal van nu.” 

Ajax won in de tweede helft met veel moeite van de amateurs door een doelpunt van Nourdin Boukhari. Voor Buitenhuis was het een geweldig afscheid, want hij vertrok naar HHC Hardenberg. Met zijn nieuwe club speelde hij drie dagen later wéér tegen Ajax. “Alsof het in de sterren stond geschreven. Dit keer kreeg ik in de achtste minuut al een vrije trap. De bal lag op een mooie positie. Ik deed alsof ik een voorzet ging geven, maar schoot gedekt in de korte hoek. Daar werd Hans Vonk door verrast. Ik kon het eigenlijk niet geloven dat deze er ook in ging. Op de foto’s zie je dat ik vol ongeloof sta. Iedereen dook boven op me, maar ik besefte amper wat er gebeurde. Ik was enorm verbaasd en kon alleen maar lachen.”

Buitenhuis viert zijn tweede goal tegen Ajax. Foto’s: www.ajaxfotoside.nl

Klein feestje

Ook de tegenstanders van Ajax, onder wie Wesley Sneijder, John Heitinga, Thomas Vermaelen en Steven Pienaar, waren verbaasd. “Ze keken me zo aan van: ‘We hebben jou van de week toch ook al gezien?’ Iemand van de begeleiding zei er ook wat over. In de rust kwam er een journalist op me af. Een amateur die in één week twee keer scoorde tegen Ajax. Dat hadden ze nog nooit gezien.” Halverwege de wedstrijd stond HHC met 1-0 voor, tot ongeloof bij de amateurvoetballers zelf. “We beseften dat het heel bijzonder was. De supporters vierden al een klein feestje in de rust. Iedereen zei tegen mij: ‘Wat heb jij nou gedaan?’ Ik reageerde nuchter en maakte het wat kleiner. Ik was nieuw en bescheiden, maar het ging alleen maar over die goals.”

Ajax had het voor de tweede keer in één week moeilijk tegen een amateurploeg. Buitenhuis, die de jeugdopleiding van Go Ahead Eages heeft doorlopen, was er weer medeplichting aan. Hij herinnert zich de duels die hij uitvocht met Sneijder. “We zaten er bovenop. Ik stond tegenover Sneijder en maakte de ene na de andere sliding. Hij heeft niet veel kunnen uitrichten in de eerste helft. Dat was erg frustrerend voor ze.” In de tweede helft herpakten de profs zich en liepen ze uit tot 1-5. Toch was Buitenhuis de held van de week met zijn twee goals. “Gelukkig zijn er beelden van. Anders zou niemand het geloven.”

Docent en coach

Buitenhuis voetbalde tot 2010 bij HHC Hardenberg en werkt tegenwoordig als docent en coach in de ICT-wereld. Wanneer hij de kans krijgt, stoft hij het verhaal over zijn hoogtepunt tegen Ajax graag af. “Als iemand naar mijn voetbalachtergrond vraagt, komt het regelmatig ter sprake. Op verjaardagen willen vrienden het nog wel eens in het gesprek gooien wanneer het over Ajax gaat. En na de doelpunten van Tim Pieters begon mijn moeder erover. Het schoot toen ook meteen door mijn hoofd. Ik scoorde niet in een officiële wedstrijd in een vol stadion, maar het bracht toch mooie herinneringen naar boven.”

Buitenhuis in duel met Galásek.

Welk Ajax was minder slecht?

  • 2005-2006: Vonk; Obodai, Galásek, Heitinga, Vermaelen; Pienaar, Sneijder, Lindenbergh; De Mul, Anastasiou, Boukhari.
  • 2023-2024: Ramaj; Sosa, Hato, Kaplan, Rensch, Gooijer; Taylor, Mannsvkerk, Henderson, Hlynsson, Brobbey.
230+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie