Van ‘t Schip schuift volgend Ajax-talent door

Foto: Van ‘t Schip schuift volgend Ajax-talent door

John van ‘t Schip is sinds zijn aanstelling bepaald niet bang om talenten door te schuiven. Zo krijgt Tristan Gooijer steeds meer speelminuten in het eerste team. Tegen PSV maakte de rechtsback een uitstekende indruk, waarna hij veel complimenten ontving. Lost hij een groot probleem op voor zijn hoofdtrainer?

Inside: Vast basisteam Ajax sleutel tot succes

Begin november nam Van ‘t Schip het stokje over van Maurice Steijn. Waar de selectie onder de vertrokken trainer het vertrouwen langzaam was verloren, wist zijn opvolger dat hij de spelersgroep een steuntje in de rug moest geven. Van ‘t Schip koos dan ook ervoor om een heldere lijn te trekken, waarmee hij de twijfels zou wegnemen. De eerste wedstrijd was tegen FC Volendam in de Johan Cruijff Arena. De lijn van Van ‘t Schip betekende onder meer een opvallende keuze voor Ar’Jany Martha, die zich op de linksbackpositie mocht laten zien. Kristian Hlynsson kreeg dan weer een vaste plaats op de positie van aanvallende middenvelder.

Wie naar het basisteam kijkt dat destijds op het veld te zien was, merkt dat er in een paar maanden tijd weinig is veranderd. Achterin ontbreekt Anton Gaaei tegenwoordig en Branco van den Boomen wordt vervangen door Jordan Henderson. Het overige gedeelte van het elftal vormt nog altijd het geraamte van het team waarin Van ‘t Schip het meeste vertrouwen heeft. Voor Van ‘t Schip is het duidelijk dat de huidige selectie niet goed genoeg is om voor de landstitel te kunnen meestrijden, maar door zijn beste spelers te blijven steunen krijgt hij het alsnog voor elkaar om het uiterste uit de spelersgroep te halen. En dat zorgt voor resultaat.

Gooijer maakt grote stappen

Des te bijzonder is het dat Tristan Gooijer de laatste wedstrijden op het speelveld was terug te vinden. Tegen Go Ahead Eagles (uit), RKC Waalwijk (thuis), Heracles Almelo (uit) en PSV (thuis) gaf Van ‘t Schip het talent telkens de nodige speelminuten en stelde Gooijer hem absoluut niet teleur. Met zijn voetballende kwaliteiten is hij in staat om technisch mee te kunnen met het hogere niveau, terwijl hij eveneens de verdedigende capaciteiten heeft om defensief zijn taken uit te voeren. Daarbij helpt het dat Henderson sinds januari onderdeel uitmaakt van de selectie en hem daardoor coachend kan helpen om te wennen aan het nieuwe niveau.

Gooijer weet als geen ander wat het inhoud om voor Ajax te spelen. Na perioden bij FC Almere, Forza Almere en Almere City FC, maakte hij in 2016 de overstap naar de Amsterdamse jeugdopleiding. Hij doorliep sinds die tijd diverse jeugdelftallen en kreeg van de Amsterdammers in de zomer van 2021 de mogelijkheid om een profcontract te ondertekenen, wat het nodige vertrouwen uitsprak in zijn kwaliteiten. Sindsdien was het voor Gooijer afwachten wanneer het moment zou komen dat hij speelminuten in het eerste team zou krijgen. Met zijn 19-jarige leeftijd heeft hij de komende jaren alle tijd om door te groeien.

Tristan Gooijer ontwikkelt zichzelf razendsnel door.

Complimenten Van ‘t Schip en Gullit

Van ‘t Schip was zaterdagavond na het thuisduel met PSV (1-1 gelijkspel) zeer content met het spel van Gooijer. “Ik denk dat Tristan echt een hele goede wedstrijd heeft gespeeld. Hij had durf aan de bal en ook verdedigend is het een jongen met heel veel potentie. Voor hem is het belangrijk dat hij ook negentig minuten vol kan maken. Nu kreeg hij op zeker moment kramp. Dat is ook logisch tijdens een intense wedstrijd waar heel veel spanning op staat. Je zag wel meer spelers met kramp, ook bij PSV. Op het laatst is bij Tristan de tank leeg. Dat is iets waar hij nog doorheen moet, maar ik ben zeer tevreden over hoe hij speelde”, vertelde hij aan Ajax Life.

Ook verschillende analisten waren blij verrast met de verrichtingen van Gooijer. Aangezien het zijn eerste keer was dat hij een topwedstrijd in de Eredivisie beleefde, werd er gevreesd dat hij in de fout zou gaan. Volgens Gullit toonde het talent echter aan dat hij uit het juiste hout gesneden is. “Ik heb nog wel wat positiefs gezien. Ik was wel gecharmeerd van Gooijer op rechtsback”, zo liet de oud-voetballer blijken in Rondo op Ziggo Sport. “Ja, daar zat wel wat in. Geef hem nog even de tijd. We gaan hem niet meteen bombarderen.” Gullit vond het daarbij onder meer knap hoe Gooijer het voor elkaar kreeg om Hirving Lozano te verdedigen.

Concurrentiestrijd op rechtsbackpositie

De komende periode wordt het afwachten of Gooijer het voor elkaar krijgt om zijn basisplaats te behouden. Zijn speelminuten komen namelijk ook vanwege het feit dat Josip Sutalo geblesseerd raakte, Devyne Rensch van de rechtsbackpositie naar het centrum van de verdediging moest en Van ‘t Schip op zoek moest gaan naar een nieuwe rechtervleugelverdediger. Tegen PSV was Sutalo weer teruggekeerd en koos Van ‘t Schip ervoor om Rensch naar de linksbackpositie te halen en Gooijer op zijn eigen plek te laten staan. Het biedt het talent vertrouwen voor de komende weken, maar dan zal hij wel zijn hoge niveau moeten vasthouden.

De hoofdtrainer heeft de voorbije drie maanden bewezen dat hij bereid is om de spelers die zich wekelijks bewijzen, het vertrouwen te geven om het te laten zien, ongeacht daardoor een basisklant op de reservebank terechtkomt. Van ‘t Schip eist van zijn selectie het uiterste en weet dat dit nodig is om met volle energie voor de derde plaats in de Nederlandse competitie te gaan, die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Gooijer kan daar de komende weken van profiteren. Als het hem lukt om het niveau dat hij tegen PSV liet zien vast te houden, dan kan de voetballer zomaar eens het volgende veelbelovende talent worden waaraan Ajax nog veel plezier gaat beleven.

Gaat Gooijer de Europese top halen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1737+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:18
12+
ADO zet eerste stap richting promotie met winst op De Graafschap
22:58
15+
Manchester City klopt Tottenham en zet grote stap richting historische titel
22:33
48+
Van der Gijp reageert vol ongeloof op KNVB-besluit: ‘Dan denk ik bij mezelf…’
22:15
53+
Frank de Boer tipt ‘ideale speler’ voor Koemans EK-selectie
21:48
46+
‘Wolfsburg aast op felbegeerde smaakmaker AZ’
21:30
111+
Oud-speler uit bezorgdheid over Ajax: ‘Geen Ajax-DNA’
21:10
108+
Wim Kieft looft oud-PSV’er: ‘Echt een grootheid’
20:41
35+
FC Emmen en FC Dordrecht houden play-offs spannend na doelpuntrijke eerste wedstrijd
20:28
18+
Van de Ven start namens Tottenham in kraker tegen ManCity, Aké begint op de bank
20:15
193+
KNVB verklaart bijzondere Nijhuis-aanstelling: ‘Alle vertrouwen’
19:53
54+
‘Manchester United bereidt bod op oud-PSV’er voor’
19:27
60+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
19:14
66+
Hato blikt terug op moeizaam seizoen Ajax: ‘Deed iets met me’
18:50
77+
Ultee over verrassende job: “Zo’n trainer haal je met mij binnen”
18:30
15+
‘Absolute Premier League-smaakmaker had nu voor Brighton kunnen spelen’
18:10
371+
‘Groot nieuws uit Spanje: Real Madrid neemt afscheid van Modric’
17:50
156+
Farioli krijgt vragen over Ajax: “Of ik me kan focussen op Nice?”
17:30
74+
Gigantische flater voor Arsenal-fans die Spurs toejuichen
17:10
86+
‘Nagelsmann laat twee grote namen buiten EK-selectie’
17:00
260+
Heimwee hield Ajax-beul tegen: “Had naar PSV gekund”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie