Van Hooijdonk zet streep door Oranje-droom: “Helaas”

Foto: Van Hooijdonk zet streep door Oranje-droom: “Helaas”

Met zeven punten is het Nederlands elftal groepswinnaar geworden op het WK. Er zijn nu nog vier zeges vereist om wereldkampioen te worden, maar in tegenstelling tot Louis van Gaal geeft Pierre van Hooijdonk het al op.

“Ik moet eerlijk zeggen: ik vind het knap en mooi dat je erin blijft geloven, maar ik heb dat geloof helaas niet”, oordeelde Van Hooijdonk namens de NOS. “Het moet wel ergens op gestaafd zijn. Alles kan, maar de kans is niet zo groot. Je speelt tegen heel dik betaalde amateurs. Maar heeft Oranje zeven open kansen weten te creëren tegen een heel slecht Qatar? Nee. Vier open kansen? Nee.”

Van Hooijdonk vervolgt: “Ik wil graag heel positief zijn, maar op basis van deze drie wedstrijden lukt me dat niet. Op basis van de wedstrijden in de Nations League wel.” Die vorm ontbreekt echter op dit WK. “Ik heb nu drie wedstrijden zitten kijken en Oranje heeft niet één keer een hoog niveau aangetikt waarvan je denkt: er zit meer in’, zei Van Hooijdonk. ‘We zien het gewoon niet.”

Rafael van der Vaart deelt de kritiek op Oranje. “Het allerbelangrijkste is dat ze zich hebben geplaatst. Zo zullen ze dat ook voelen. Maar de kwaliteit van het spel… je moet zo’n tegenstander oprollen, maar dat zit er nog niet in.” Wel brengt hij nuance aan: “Ik had ook een hekel aan gasten zoals ik, die aan tafel liepen te zeiken. Je wint en daar gaat het om. Ze krijgen het wel mee, maar daar moet je schijt aan hebben. Wij zijn ervoor om het spel te bespreken en dat was niet goed.”

56+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie