Slot kiest met stats: Trauner of Beelen?

Foto: Slot kiest met stats: Trauner of Beelen?

Gernot Trauner is op de weg terug van een blessure, maar moet vrezen dat hij niet zomaar in de basis terugkeert bij Feyenoord. De 31-jarige Oostenrijker zag bij zijn nieuwe absentie dat Thomas Beelen de kans greep. De 22-jarige centrale verdediger speelde enkele uitstekende wedstrijden en moet volgens sommigen om meerdere redenen het seizoen in de basis afmaken. Wat is het beeld, zeggen de statistieken en wat doet Arne Slot?

Analyse: Thomas Beelen daagt Gernot Trauner uit voor basisplek

Beelen is op weg naar een keurig debuutseizoen in De Kuip. Voor een kleine 3 miljoen euro haalde Feyenoord de lange verdediger afgelopen zomer van PEC Zwolle. In de Keuken Kampioen Divisie blonk Beelen uit als doorschuivende centrale verdediger die ook aanvallend zijn ploeg hielp. Met 1 goal en 4 assists droeg Beelen ook zijn steentje op die manier bij aan de promotie van PEC. Hij zelf maakte een reuzepromotie. Hij kwam te voetballen bij de landskampioen. In de rug van het centrale verdedigingsduo Dávid Hancko-Gernot Trauner moest Beelen zich gaan ontwikkelen tot Feyenoord-verdediger van de toekomst.

Die toekomst is nu. Want hoewel tot aan vorige maand geklaagd werd vanuit analytici over het gebrek aan speeltijd van Beelen, heeft Slot nooit getwijfeld aan de pupil die hij ophaalde bij zijn oude club. De Feyenoord-coach is een man van vastigheden en als iets goed in elkaar steekt haalt hij het niet zo snel uit elkaar. Dat geldt zeker voor het centrale Feyenoord-duo achterin. Hancko en Trauner presteerden uitstekend en zodra de blessuregevoelige Oostenrijker last kreeg van iets schoof Slot Lutsharel Geertruida een stukje op naar links. Beelen was in eerste instantie de back-up van Hancko. Laat dat nou net de fitste en misschien wel allerbeste speler van Feyenoord zijn.

Beelen laat zich direct zien bij onverwachtse invalbeurt

Ook de jongen van Zuid en international Geertruida speel je als Beelen zijnde natuurlijk niet zo maar uit de basis. Vandaar dat het logisch is dat Beelen voornamelijk de bank warm hield. In de beginfase van de competitie was Trauner geblesseerd en kreeg Beelen, twee keer als invaller en een keer als basisspeler, de kans. Dat deed hij niet onverdienstelijk als speler die pas net op het hoogste niveau komt kijken en dat in De Kuip. Hij kwam erin als invaller tegen Fortuna Sittard in de allereerste competitiewedstrijd. Wel al na een half uur spelen wegens een tactische omzetting vanwege een rode kaart voor Bart Nieuwkoop. Beelen liet zich direct zien en bij de 0-0 was hij een van de lichtpuntjes. Na een teleurstellende basisplaats bij Sparta (2-2), waar hij in de rust werd gewisseld, kon hij zich daarna ook niet onderscheiden in het half uur tegen Almere City (6-1).

Beelen wordt door Slot nauwelijks als invaller gebruikt

Trauner keerde terug en Beelen ging banken. Als centrale verdediger is het sowieso lastig om aan bod te komen als invaller bij een aanvallende coach als Slot. In de eerste seizoenshelft van de Eredivisie zou hij daarna alleen nog speelminuten krijgen tegen PEC Zwolle (15 minuten), Excelsior (39 minuten) en Heracles Almelo (18). Toevalligerwijs allemaal uitwedstrijden. In de Champions League-wedstrijd die alleen ging om de centjes en de eer (uit bij Celtic) kreeg Beelen toch een basisplek en speelde hij een degelijke 78 minuten. Daarna was het wachten op een gelukje.

En dat gelukje was eigenlijk een ongeluk voor Feyenoord. Trauner, die sinds Atlético Madrid-uit, begin oktober, gelijk zijn kwaliteiten toonde, raakte geblesseerd op 7 februari in de KNVB Beker-wedstrijd tegen AZ. Omdat Slot voorin kampte met vormproblemen koos hij eens voor Nieuwkoop op rechtsbuiten. Dat pakte goed uit, maar daardoor was hij achterin met handen en voeten gebonden. Geertruida kon niet eenvoudig doorgeschoven worden naar het centrum en dus kwam Beelen. Beelen bleef.

Beelen blinkt uit tegen AS Roma

Sindsdien speelde hij zo’n beetje alles. Een enkele keer moest hij voortijdig gaan douchen omdat Slot weer eens aanvallend iets moest forceren. Maar bijvoorbeeld bij AS Roma speelde Beelen 120 minuten en was hij misschien wel de beste Feyenoorder op het veld. Ook in andere wedstrijden behield Beelen zijn rust, noteerde hij altijd minstens een 7 en was hij nauwelijks op een foutje te betrappen. Sinds Roma-uit miste Beelen geen minuut meer bij Feyenoord.

Thomas Beelen hield tegen AS Roma topspits Romelu Lukaku in bedwang.

Beelen komt een beetje in de buurt van Trauner

En dat leverde uitstekende statistieken op, leert navraag bij Opta. In bovenstaand overzicht is de vergelijking gemaakt met zijn concurrent Trauner en zoals verwacht komt Beelen zelfs in de buurt van de Apotheker. Maar in de buurt is nog niet dat hij zich kan met en aan de Oostenrijker. Want op alle statistieken verslaat Trauner Beelen. Alleen qua balheroveringen per 90 minuten doet Beelen het beter (6.7 om 5.9). Beelen gaat daarnaast wel wat meer (lucht)duels aan, maar verliest die percentueel ook vaker dan Trauner.

Zo zien we dat Beelen op dit moment een uitstekend alternatief voor de blessuregevoelige Trauner is, maar nog geen vervanger. Al is de vraag hoe lang dat gaat duren. Zoals gezegd is de 31-jarige Oostenrijker fysiek niet in staat om meerdere topwedstrijden in een week te spelen. Na de interlandperiode hoopt Trauner weer terug te keren bij Feyenoord, maar de vraag is voor hoe lang?

Vergelijking Gernot Trauner en Thomas Beelen (statistieken voor alle competities 2023-2024)

Statistieken (per 90 minuten)Gernot TraunerThomas Beelen
Wedstrijden2117
Speelminuten15801041
Balcontacten94.886.3
Passes84.375.2
Passes aangekomen77.868.5
Passnauwkeurigheid (%)92.391
Duels aangegaan4.74.9
Duels gewonnen (%)74.867.1
Luchtduels aangegaan3.14.1
Luchtduels gewonnen2.52.6
Luchtduels gewonnen (%)78.363.8
Tackles ingezet1.61.9
Tackles geslaagd1.10.7
Balheroveringen5.96.7
Intercepties1.31.0
Overtredingen0.60.4
Schoten0.70.4
Balverlies7.27.8
Bron: Opta

Zee aan groeimogelijkheden voor Beelen

Daarnaast hebben we ook het verschil in leeftijd. Beelen is 22 en heeft nog veel groeipotentieel. Trauner is net 31 geworden en zit dicht aan zijn maximum kunnen. Het vorig jaar geüpgradede contract van Trauner loopt tot medio 2026. Beelen heeft nog een verbintenis tot 2027, waar salaristechnisch nog veel meer ruimte in zit. Qua marktwaarde is uiteraard ook de verwachting dat Beelen op termijn een stuk meer waard gaat worden dan de waarde die Trauner op het moment vertegenwoordigd. De Oostenrijker heeft een waarde (volgens transfermarkt.nl)van 4,5 miljoen euro. Diezelfde gerenommeerde site schat Beelen op 3 miljoen euro. Waar de één op zijn maximum qua kwaliteit en waarde zit heeft die andere nog een zee aan groeimogelijkheden.

Alles in ogenschouw genomen zou Slot dus weleens vast kunnen gaan houden aan Beelen. Zeker met het oog op komend seizoen en gezien de blessuregevoeligheid van Trauner. Slot en Dennis te Kloese wilden bij hun entree in Rotterdam weer waarde creëren in De Kuip. Dat doe je nu door op de juiste momenten te kiezen voor de doorstroom van de jeugd. Beelen lijkt klaar voor die groei, gaat Trauner hem tegenhouden?

Wat als Trauner weer geblesseerd raakt?

De Apotheker (vanwege de pleister op zijn neus) zou eens in zijn medicijnkastje moeten rondneuzen. Wie weet vindt hij daar nog een wondermiddeltje die toekomstige blessures kan voorkomen. Zo niet, dan moet hij vrezen. Zeker bij een volgende kwetsuur of fysiek mankement. Ook al houdt Slot van vastigheden en geeft hij Trauner, zeker op basis van de bij hem zo geliefde statistieken, nog de voorkeur, Beelen staat te trappelen en dat ziet Trauner ook.

Voor wie zou jij kiezen?

  • Beelen
  • Trauner
  • Allebei in de basis
528+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie