Toornstra is groot voorbeeld voor Nederlandse topclubs

Foto: Toornstra is groot voorbeeld voor Nederlandse topclubs

Feyenoord leek voorafgaand aan het seizoen weinig kans te maken op het landskampioenschap, maar na een competitiehelft staat de club nog altijd op slechts een korte afstand van koploper PSV en achtervolger Ajax. Waar Guus Til, Luis Sinisterra en Cyriel Dessers vooralsnog de smaakmakers zijn, onderschatten buitenstaanders keer op keer de rol van Jens Toornstra.

De middenvelder annex aanvaller speelt sinds de zomer van 2014 in Rotterdam. Toornstra leek op het eerste gezicht een aankoop voor de breedte van de selectie, maar de afgelopen zeven jaar liet hij zien wel degelijk iets toe te voegen aan Feyenoord. De supporters van de vereniging sloten hem al snel in het hart vanwege zijn extreme werklust en loopvermogen, waarmee hij voorop in de strijd ging. Ook onder de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot kreeg Toornstra dit seizoen weer een basisplaats toebedeeld, zodat hij alle criticasters nogmaals de mond kon snoeren.


Het was daarom niet verrassend dat Toornstra aan het einde van 2021 besloot om zijn contract met een jaar te verlengen. “Ik heb al vaker geroepen dat ik het hier onwijs naar mijn zin heb en ik me gelukkig voel”, zo liet hij weten aan het clubkanaal van Feyenoord. “Als je het signaal krijgt dat de club ook graag met je verder wil, is dat heel erg fijn. De afgelopen jaren heb ik al veel successen gekend met de club.” Waar Toornstra in Rotterdam uitstekend ligt, is de instelling die de Nederlander daarbij toont interessant om te zien.

Nieuwe generatie

Een gedeelte van de voetbalsupporters kan zich de jaren ’70 en ’80 nog als de dag van gisteren herinneren. Waar supporters in duels tussen Feyenoord en Ajax nog altijd zeer vijandig tegenover elkaar zijn, is dat niets vergeleken met de wedstrijden die veertig tot vijftig jaar geleden plaatsvonden. De fans waren niet de enigen die dit sentiment levend hielden, ook de spelers op het veld konden elkaars bloed vaak wel drinken. Zo vochten in het verleden Willem van Hanegem en Johan Neeskens vele malen forse duels tegen elkaar uit.

Die tijden lijken op het veld voorbij, want met Toornstra heeft Feyenoord een speler in huis die openlijk uitspreekt dat hij op een vrije avond evengoed kan genieten van een Champions League-wedstrijd van Ajax. Zo liet hij deze maand bij Voetbal International optekenen: “Ik kan eerlijk gezegd wel van Ajax genieten in de Champions League, vooral vanuit een chauvinistisch gevoel. En ze pakken zoveel punten, dat wij ervan kunnen profiteren als straks de nummer twee van de Eredivisie ook meteen de Champions League in gaat.”


Later in het interview trekt Toornstra zelfs de vergelijking tussen Feyenoord en Ajax. De Amsterdammers spelen onder Erik ten Hag al jarenlang aanvallend voetbal en weten dit ook in de Champions League tot resultaat om te zetten. Toornstra stelt hier uitsluitend bewondering voor te kunnen opbrengen en Ajax zelfs als voorbeeld te gebruiken om met Feyenoord in de toekomst beter voetbal te spelen. In de huidige tijd kunnen dergelijke uitspraken, maar in het verleden was het ondenkbaar dat een Feyenoord-speler dergelijke woorden uit zijn mond zou laten vallen.

Echte strijder

Wie denkt dat Toornstra niet graag voor Feyenoord uitkomt, heeft het mis. De ervaren voetballer maakt in elke wedstrijd vele kilometers voor zijn ploeg en liet dit seizoen ook met zijn statistieken zien dat hij nog altijd het niveau voor Feyenoord heeft. Slot stelde hem maar liefst vijftien van de achttien keer in het basisteam op, waarbij hij driemaal het doel wist te treffen en één assist afgaf. Nog nadrukkelijker is hij aanwezig wanneer Feyenoord aan de opbouw begint en op zoek is naar de vrije man. Het zorgt ervoor dat Slot hem als een van de eerste spelers op het wedstrijdformulier zet.

Aan zijn werklust zal het kortom nooit liggen bij Toornstra, maar hij staat wel model voor de moderne type voetballer bij de topclubs. De meeste spelers van Ajax, Feyenoord en PSV geven in de huidige tijd alles voor hun club, maar hebben niet de haatgevoelens richting de concurrent. Zo voetbalde Ajax-jeugdexponent Donyell Malen jarenlang voor PSV, vertrok Steven Berghuis afgelopen zomer van Feyenoord naar Ajax en besloot Kenneth Vermeer een aantal jaren geleden om de omgekeerde weg te bewandelen.

Het grootste voorbeeld is echter Toornstra. De Oranje-international is het type persoon die bij Ajax, Feyenoord en PSV uitstekend uit de voeten zou kunnen, met een biertje op de bank naar de Champions League kijkt en vooral ervan geniet dat hij vijftien tot twintig jaar lang op een voetbalveld mag staan. In het nieuwe jaar zal hij er met Feyenoord wederom alles aan doen om het landskampioenschap binnen te halen. Ondertussen zal hij eveneens genieten van de Europese avonden met PSV en Ajax.  

Pakt Feyenoord het landskampioenschap? Grijp 11 keer je inleg!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Is Toornstra onmisbaar voor Feyenoord?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
221+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie