Swart hekelt tweetal Ajax-aankopen: “Kun je beter in je eigen kweekvijver vissen”

Foto: Swart hekelt tweetal Ajax-aankopen: “Kun je beter in je eigen kweekvijver vissen”

Sjaak Swart is niet te spreken over het huidige Ajax. Volgens het Amsterdamse clubicoon ontbeert het de selectie van John Heitinga aan echte leiders. Bovendien is Swart ook niet te spreken over het aankoopbeleid van de club, die wel vindt dat Ajax het seizoen nog enigszins kan goedmaken met een titel en bekerwinst.

Tegenover Het Parool zegt Swart dat Ajax een aantal vaste krachten van het vorig seizoen nodig mist. “Lisandro Martínez mis ik het meest. Hij was zo snel en zo sterk.” Ook Tagliafico mocht er wezen volgens Swart. “Ja, ook zo eentje die je drie keer voorbij moest. Leiders mis ik in dit team. Vroeger hadden we er wel vijf. Als je er even niks van bakte of er te weinig aan deed, kreeg je meteen op je sodemieter.”

Aankoopbeleid Ajax onder de loep

Volgens Swart heeft Ajax ook niet goed gehandeld op de transfermarkt en noemt hij onder andere Florian Grillitsch en Jorge Sánchez overbodige aankopen. “Dan kun je beter in je eigen kweekvijver vissen.” Swart is van mening dat Ajax alleen spelers moet halen die het grootste gedeelte van het seizoen een toevoeging zijn. “‘Als je minimaal 25 van de 34 wedstrijden goed speelt. Niet minder. Zo moet het zijn bij Ajax. En tachtig procent geven is niet genoeg als je weet dat je tegenstanders meer dan honderd procent geven. Dat doen ze allemaal. Kijk maar naar De Graafschap.”

Ajax neemt het donderdagavond op tegen De Superboeren in de kwartfinale van het bekertoernooi, maar volgens Swart is bekerwinst niet genoeg om het seizoen van de Amsterdammers nog enigszins glans te geven. “Ajax moet ook kampioen worden. Dat kan nog. Elf wedstrijden is veel en drie punten verschil met Feyenoord kun je zo goedmaken. Het programma zegt me niet zoveel, de vorm wel. Het is nog niet top onder John Heitinga, maar ik vind dat hij het aardig doet. Hij geeft tenminste het gevoel dat van een mislukt seizoen nog iets gemaakt kan worden.”

Moet Ajax meer inzetten op eigen jeugd?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, alleen als een aankoop niet beter is
960+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie