‘Ajax-cultuur op de schop’

Foto: ‘Ajax-cultuur op de schop’

Directeur voetbal Marijn Beuker moet een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van Ajax. Beuker moet Ajax de komende jaren weer terug naar de top zien te leiden en heeft voor ogen met welke voetbalvisie hij het verschil wil maken: spelintelligentie.

Beuker hamert op spel-intelligentie bij Ajax

In gesprek met Voetbal International geeft Beuker een inkijkje hoe hij denkt Ajax weer terug naar de top te kunnen krijgen. “Dat is wel grappig. Ajax-voetbal, Ajax-dna, daar zijn verschillende interpretaties van. Het is in ieder geval initiatiefrijk voetbal.” De directeur stipt daarin een belangrijke pijler aan. “Spel-intelligentie, daar moeten we echt heel erg op blijven inzetten. Een Ajax-speler is technisch meester, maar ook spelintelligent. Daar heb ik een methodiek voor.”

Ook buiten de lijntjes moet het een en ander veranderen volgens Beuker. “Maar ook wel het gedrag, hoe gedraag je je op en naast het veld? Hoe maken we ze wat mentaal weerbaarder? Laten we ze omgaan met stress, verschillende situaties, vallen, pijn lijden? Dan heb je het al wat meer over de pamper-cultuur die in de hele wereld verstopt zit.”

Volgens Beuker, die onder meer gesprekken voerde met Sjaak Swart en Danny Blind moet de Ajax-speler vooral slimmer zijn. “En die heeft ook nog een bepaald gedrag, noem het maar even winnaarsgedrag, streven naar uitmuntendheid. Wij geloven er hier in dat het verschil door een Nederlandse club gemaakt moet worden door spelintelligentie. Wij kunnen de strijd met de toptien van Europa momenteel misschien niet winnen op basis van fysiek en techniek, maar uiteraard willen we spelers technisch meester maken of meester over tijd en ruimte.”

Rol weggelegd voor oud-profs

Beuker wil dan ook graag iets toevoegen aan de Ajax-opleiding. “We moeten ons realiseren dat de wereld is veranderd en dat wij ons op onze manier moeten aanpassen. De beste prikkeling van het brein, is nog altijd de training. Maar cognitieve tests, dat is natuurlijk iets wat wij hier ook moeten gaan doen. Als je erachter bent gekomen dat dat echt een cruciale factor is voor ontwikkeling, zou het dom en zonde zijn om daar geen gebruik van te maken.”

Een rol daarin is ook voor oud-profs weggelegd stelt Beuker. “In het plan dat ik met Alex (Kroes, red.) heb gemaakt, staat ook specifiek dat in elke leeftijdsgroep – van de Onder-8 tot het eerste elftal – een combinatie in de staf zit van een didactisch sterke procestrainer én iemand die meer oog heeft voor de details, vaak is dat een oud-prof. Die bieden een toevoeging voor de details: waar zet je een standbeen neer? Hoe draai je in met de heup? Dat soort aspecten weten zij vanuit hun ervaring. Wij geloven écht in die ideale combinatie. Met alleen oud-profs red je het niet, maar zonder oud-profs red je het ook niet.”

Trainingscomplex Ajax op de schop

Het trainingscomplex gaat dan ook flink onder handen worden genomen vertelt Beuker tegenover Voetbal International. “De wetten van straatvoetbal, die moeten we terugbrengen naar het veld. Georganiseerde chaos, veel verschillende context, vertraagde herhaling. Nu worden daar wat moeilijke begrippen aan gegeven, maar eigenlijk zijn dit de dingen die vroeger op straat al gebeurden. We willen op De Toekomst heel graag een veld weghalen en daar vier kleine veldjes aanleggen. Eén met een straatondergrond, een klinkerondergrond, een zandondergrond en een gravelveld. In het nieuwe gebouw komt ook een echte futsal-zaal. En we willen een motorisch park aanleggen. Al met al moet dit het beste functionele trainingscomplex van Europa worden. Met de nadruk op functioneel. Dus geen toeters en bellen of gouden kranen, maar echt zodat het programma hierin fantastisch kan worden uitgevoerd.”

Goede plannen van Beuker?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ben niet onder de indruk
482+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie