‘Superman was op aarde in de gedaante van Afonso Alves’

Foto: ‘Superman was op aarde in de gedaante van Afonso Alves’

In Friesland wordt hij gezien als ‘misschien wel de beste voetballer van Heerenveen ooit na Abe Lenstra’. Zijn cijfers liegen er niet om met 45 goals in 37 wedstrijden. Maar de naam Afonso Alves roept vooral herinneringen op aan zijn zeven doelpunten tegen Heracles, vandaag vijftien jaar geleden.

Recordaankoop 

De verwachtingen waren hoog toen Afonso Alves in 2006 naar sc Heerenveen kwam. De Braziliaan schoot bij de Zweedse topclub Malmö de ene na de andere bal binnen en werd als recordaankoop naar Friesland gehaald. Heerenveen betaalde 4,5 miljoen euro voor Alves, een bedrag dat de club ook daarna nooit meer uitgaf aan een speler.


Het bleek een gouden greep van voorzitter Riemer van der Velde. Alves scoorde bij zijn debuut tegen ADO Den Haag de winnende goal en stond na vier duels op vier doelpunten. Halverwege zijn debuutseizoen verbrak hij het doelpuntenrecord van Jon Dahl Tomasson en Anthony Lurling met zijn negentiende treffer. Alves eindigde de jaargang met 34 goals, als topscorer van de Eredivisie en op de tweede plek in het klassement van Europees topscorer, achter Francesco Totti. 

Die zomer werd Alves opgeroepen voor de nationale selectie van Brazilië, waarmee hij de Copa América won. Verschillende clubs wilden de doelpuntenmachine graag in huis halen, maar Heerenveen wilde Alves niet laten gaan. Alves werd boos, kwam niet naar de training en sloeg zelfs de uitreiking van de Gouden Schoen over omdat hij ‘geestelijk in de war’ was. Na vijf gemiste wedstrijden, een salarisverhoging en een boete begon hij mokkend aan zijn tweede seizoen bij Heerenveen.


Zevenklapper 

Tegen Heracles Almelo deed de Braziliaan weer mee en schreef hij geschiedenis. Elke bal die Alves aanraakte ging erin. Hij maakte binnen achttien minuten een hattrick. In de tweede helft scoorde hij zelfs vier keer binnen negen minuten. 

Zeven keer in totaal, dat verdiende een applaus. Hoewel trainer Gertjan Verbeek al drie keer had gewisseld, haalde hij Alves naar de kant. De spits kreeg tijdens zijn publiekswissel een staande ovatie van de supporters. ‘Superman was vandaag op aarde in de gedaante van Afonso Alves’, sprak de commentator van Eredivisie Live. Heerenveen speelde de wedstrijd uit met tien man. 

De zeven doelpunten in één wedstrijd zijn nog altijd een record in de Eredivisie. Marco van Basten en Johan Cruijff hadden het oude record in handen; zij scoorden bij Ajax zes keer in één wedstrijd. Henk Schouten was in 1956 negen keer trefzeker namens Feyenoord tegen De Volewijckers, maar dat was één jaar voor de oprichting van de Eredivisie.

Onhoudbaar 

De naam van Alves ging door heel Europa en hij was onhoudbaar geworden voor Heerenveen. Vlak voor het einde van de winterse transfermarkt werd de clubtopscorer verkocht aan Middlesbrough FC. Met de transfersom van twintig miljoen euro had Heerenveen zijn investering dubbel en dwars terugverdiend. Iedereen kon tevreden zijn. Alleen AZ bleef gedesillusioneerd achter. De club uit Alkmaar dacht al een overeenkomst te hebben om Alves over te nemen, maar het contract bleek tijdens een arbitragezaak niet meer geldig. 

In de Premier League had Alves het wat moeilijker dan in de Eredivisie. Hij scoorde in 43 wedstrijden in anderhalf jaar tijd niet meer dan tien keer. Hij mocht al snel weer vertrekken en besloot zijn pensioen aan te vullen in Qatar bij de clubs Al-Sadd, Al-Rayyan en Al-Gharrafa. 

Terugkeer bij Heerenveen 

In 2015 keerde Alves nog heel even terug bij Heerenveen. Hij trainde mee bij de beloften van de club waar hij zijn grootste successen vierde. Supporters beeldden zich al een spectaculaire comeback in, maar de inmiddels 34-jarige voetballer kondigde een week later aan dat hij stopte met voetballen.

Alves woont nu weer in zijn geboortestad Belo Horizonte in Brazilië. Hij denkt vol trots terug aan zijn tijd in Heerenveen en noemt de wedstrijd tegen Heracles niet verrassend ‘de beste wedstrijd uit mijn carrière.

Geschreven door Jesper Langbroek

TIP: Verdien 6 keer je inleg als Heerenveen van PSV wint!

Superman op aarde?

  • Ja, die wedstrijd wel
  • Nee, vind ik niet
289+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie