Stuntploeg Girona wint bij FC Barcelona

Girona heeft zondagavond een schitterend resultaat neergezet in LaLiga. De stuntploeg van Oranje-international Daley Blind zegevierde met 2-4 van FC Barcelona en mag zich opnieuw koploper van Spanje noemen.

Daley Blind te sterk voor Frenkie de Jong

Voorafgaand aan speelronde zestien gingen Real Madrid en Girona gelijk op, maar de hoofdstedelingen verspeelden zaterdag twee punten op bezoek bij Real Betis (1-1). De Catalaanse club kreeg daardoor dé mogelijkheid om alleen de leiding te nemen in de Spaanse competitie, maar daarvoor moest wel worden gewonnen van FC Barcelona. Voor de manschappen van Xavi Hernández betekende dit echter een ultieme kans om in te lopen.

Met Frenkie de Jong en Blind aan de aftrap ging de Catalaanse topper van start. Robert Lewandowski zorgde voor de eerste dreiging van de avond, maar de Poolse spits kon worden gestuit door de defensie van Girona. Aan de andere kant liet de Barça-verdediging zich verrassen door een counteraanval. Na een breedtepass van Viktor Tsygankov mocht Artem Dovbyk de bal tegen de touwen schieten: 0-1.

Zeven minuten na de openingstreffer stond de 1-1 al op het scorebord. Girona liet zich verschalken bij een hoekschop van Raphinha en ditmaal trof Lewandowski wel doel. Barcelona en Girona maakten er een boeiende wedstrijd van, waarbij de bezoekers vlak voor rust opnieuw de voorsprong opeisten. Linksback Miguel Gutiérrez liet doelman Iñaki Peña kansloos in de korte hoek: 1-2.

Lewandowski bestolen door Raphinha

FC Barcelona moest in de tweede helft andermaal op jacht naar de gelijkmaker. Lewandowski dacht middels een vrije trap een grote kans te maken, maar de Poolse spits moest met lede ogen toezien hoe teamgenoot Raphinha een poging ondernam (zonder succes). Het was een veelzeggend moment voor Barcelona, dat er niet in slaagde om de 2-2 nog op het scorebord te krijgen.

Valery Fernández maakte in de 81ste minuut zelfs de 1-3. Ilkay Gündogan zorgde in blessuretijd voor de aansluitingstreffer, maar Cristhian Stuani deelde vervolgens de genadeklap uit: 2-4. Met 41 punten mag Girona zich de trotse nummer één van LaLiga noemen. Real Madrid staat tweede met 39 punten, waar Atlético Madrid (derde) en FC Barcelona (vierde) op 34 punten volgen.

Scoreverloop: 0-1 (12′) A. Dovbyk, 1-1 (19′) R. Lewandowski, 1-2 (40′) M. Gutiérrez, 1-3 (81′) V. Fernández, 2-3 (90′) I. Gündogan, 2-4 (90′) C. Stuani

Gaat Girona de titel van 2023-2024 pakken?