Startende Alex Kroes moet leren van Ajax-verleden

Foto: Startende Alex Kroes moet leren van Ajax-verleden

Aankomende week is het eindelijk zover: Alex Kroes begint aan zijn loodzware klus bij Ajax. De nieuwe algemeen directeur, en daarmee opvolger van Edwin van der Sar, staat een zware klus te wachten. De sleutel tot succes is het terugvinden van mensen met een Ajax-hart, zodat het veelgenoemde DNA binnen de club terugkeert.

Opinie: Kroes wacht loodzware opgave bij Ajax

De druk op de schouders van Kroes is werkelijk gigantisch en vrijwel onwerkbaar. De afgelopen maanden ging in de Johan Cruijff ArenA ongeveer alles fout wat er fout kon gaan en hij moet dat zien te herstellen. Te beginnen bij een technisch directeur, waarna de nieuwe hoofdtrainer én hoofdjeugdopleiding snel moeten volgen. Het meest moeilijke binnen een voetbalclub is het vinden van de juiste mensen die goed met elkaar weten samen te werken en uitgerekend dat is de eerste taak van Kroes. Voor die opdracht zal hij amper tijd krijgen: binnen een paar maanden staat het nieuwe seizoen alweer voor de deur en moet Ajax presteren.

Kroes zal, hoewel het tegen de regels is, achter de schermen ongetwijfeld al zijn voorwerk hebben gedaan, om niet geheel onvoorbereid uit de startblokken te schieten. Vooral voor de positie van hoofdcoach klinken er al geruime tijd flinke namen. Zo zouden Pascal Jansen, Frank de Boer en Pepijn Lijnders volgens Kroes goede opties kunnen zijn. Wie het ook is: de opvolger van John van ‘t Schip, die officieel nog moet wachten op wat Ajax volgend seizoen met hem van plan is, moet het Ajax-DNA met zich meedragen. Dat betekent het spelen van aanvallend voetbal, een gezonde dosis durf hebben en een positieve uitstraling hebben.

Het verleden met Erik ten Hag bewijst dat het niet betekent dat het een oud-Ajacied moet zijn die uit Amsterdam afkomstig is. Toen de oefenmeester begin 2018 naar de Nederlandse hoofdstad kwam, kreeg hij dan wel de nodige kritiek over zich heen, maar binnen een mum van tijd had hij de harten van de Amsterdamse supporters veroverd. Dat kwam door zijn voetbalfilosofie en harde werken waarmee hij Ajax omhoog bracht. Bovendien werkte de combinatie Marc Overmars en Ten Hag uitstekend binnen de club. Ajax is kortom op zoek naar eenzelfde soort scenario, al zal het niet eenvoudig zijn om dit te vinden.

Erik ten Hag als hoofdtrainer van Manchester United.

Van ‘t Schip moet met respect worden behandeld

Als Ajax iets van dit voetbaljaar heeft geleerd, dan is het wel dat het essentieel is dat er een goede samenwerking is tussen de technisch directeur en hoofdtrainer. Kroes zal de zoektocht naar beide posities dan ook aan elkaar moeten verbinden en vervolgens de juiste mensen moeten aanstellen. Om minimaal zichzelf in bescherming te nemen, is het daarbij essentieel dat hij de beslissingen niet geheel zelf neemt. Hij moet er in plaats daarvan voor zorgen dat hij binnen Ajax een clubje mensen om zich heen verzameld die hem van een goed advies voorziet. De omgang met Van ‘t Schip is bovendien een cruciale factor.

Na aflopen seizoen kan Ajax namelijk niet dezelfde fout maken. De Amsterdammers zetten voor een half jaar John Heitinga voor de groep, die eigenlijk niet wilde en dit alsnog deed vanwege zijn onvoorwaardelijke clubliefde, en besloten hem in de zomer weer te dumpen. Het werd bepaald niet goed ontvangen bij een gedeelte van de supporters, aangezien hij een échte clubman is. Hetzelfde geldt voor Van ‘t Schip, die notabene eind vorig jaar zijn vrouw verloor en vervolgens begin november direct aan een zware klus begon bij Ajax. Geen moment gebruikte hij zijn privésituatie als excuus, wat hem absoluut te prijzen valt.

Kiest Kroes er binnen Ajax voor om Van ‘t Schip volgend seizoen niet voor de groep te zetten, dan moet hij dit op een goede manier oplossen. Het is bekend dat de huidige hoofdtrainer openstaat voor een technische rol achter de schermen en die moet hij dan ook krijgen. Mocht Van ‘t Schip niet op het aanbod ingaan óf Ajax het niet zien zitten om hem deze rol te geven, dan is de club hem veel dank verschuldigd voor de afgelopen maanden. De communicatie daarin zal cruciaal zijn. Kroes kan de komende maanden in deze kwestie zijn eigen glazen ingooien, of zijn huidige positie als verlosser opnieuw waarmaken.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Neemt Ajax na het seizoen afscheid van Van ‘t Schip?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
359+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:25
12+
‘Noa Vahle laat bom ontploffen’
13:09
40+
‘Vervanger Bergwijn kost vermogen’
13:01
209+
‘Ten Hag krijgt Ajax-nieuws’
12:42
2034+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
82+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
37+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
48+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
79+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
66+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
28+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
10:15
999+
‘Huntelaar-achtige spits ideale opvolger Giménez’
09:40
1104+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
676+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4279+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
261+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1112+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1074+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
219+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
66+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
359+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie