Wanneer is de Oranje-selectie definitief voor het EK 2024?

Foto: Wanneer is de Oranje-selectie definitief voor het EK 2024?

Ronald Koeman is druk aan het puzzelen om de EK-selectie van het Nederlands elftal zo sterk mogelijk te maken. Moet de bondscoach van Oranje haast maken, of heeft hij nog even? Want wanneer moet de KNVB de selectie van Nederland voor het EK 2024 inleveren bij de UEFA? SoccerNews legt het uit.

SN legt uit wanneer bondscoach Ronald Koeman de Oranje-selectie voor het EK af moet hebben

Na de oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland gaan de Oranje-spelers weer terug naar hun clubs en moeten ze daar proberen de vormlijn voort te zetten en het liefst te verdedigen. Sommige spelers weten al wel dat ze erbij zijn bij het EK en hebben de koffers alvast klaargezet. Het devies voor hen is: fit blijven.

Welke wedstrijden speelt Oranje nog voor het EK?

Nederland opent het EK op zondag 16 juni om 15.00 uur. Het EK 2024 in Duitsland begint op vrijdag 14 juni. Voor die tijd speelt het Nederlands elftal nog twee oefenwedstrijden. Deze staan ingepland op donderdag 6 juni (20.45 uur) en maandag 10 juni (20.45 uur). Tegenstanders zijn Canada (donderdag 6 juni) en IJsland (maandag 10 juni). Allebei de wedstrijden worden gespeeld in De Kuip.

Uit hoeveel spelers bestaat de Oranje-selectie voor het EK?

De laatste mondiale toernooien zijn we gewend geraakt aan 26 selectiespelers per land, maar dat is komend EK niet het geval. Bij het EK 2024 moeten de selecties bestaan uit 23 spelers. Een andere verplichting daarbij is dat er minstens 3 keepers bij moeten zitten. Vroeger bestonden selecties ook uit 23 spelers. Vanwege de coronapandemie en de onzekerheid en last-minute-afmeldingen die daarbij gepaard gingen besloten de UEFA en FIFA bij de vorige toernooien om meer ruimte te bieden en 26 selectiespelers toe te staan.

Op deze datum moet de KNVB de Nederlandse selectie inleveren bij de UEFA

Als Koeman er met zijn technische staf uit is welke 23 spelers Oranje mogen vertegenwoordigen op het EK dan wordt dat netjes opgesteld door de KNVB. Zij mailen de selectie naar de UEFA. Dat moet uiterlijk een week voor de start van het EK gebeuren. Op 7 juni 2024 dus. Mocht er daarna nog iets gebeuren qua ziektes of blessures dan heeft het Nederlands elftal nog tot voor het begin van de eerste wedstrijd, op 16 juni dus, om iets te regelen met de UEFA. Zij willen een doktersbriefje zien en willen zelf ook een medische test doen om te checken dat er geen vals spel is.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Wordt de EK-selectie van Oranje last-minute-werk voor Koeman?

  • Ja, veel te veel vraagtekens
  • Nee, alles is wel redelijk bekend
150+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie