Ron Jans: van Mazda in Japan tot machinist FC Twente-trein, tijd voor stapje hogerop

Foto: Ron Jans: van Mazda in Japan tot machinist FC Twente-trein, tijd voor stapje hogerop

Als de drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV een nieuwe trainer of technisch directeur zoeken valt heel af en toe zijn naam, maar tot een daadwerkelijke samenwerking is het nog nooit gekomen. Terwijl Ron Jans eerst bij PEC Zwolle en nu ook weer bij FC Twente regelrecht vakwerk aflevert.

In een ver verleden schitterde geboren Zwollenaar Jans in het voormalige Oosterpark van FC Groningen, in die tijd een roemruchte club die ook Europees gezien de successen aan elkaar reeg. Als 25-jarige voetballer haalde een andere provincieclub maar dan honderden kilometers zuidelijker, Roda JC, hem naar Kerkrade.

Het was in 1984 dat Jans verhuisde naar het mijnstadje gelegen aan de grens met Duitsland. Als linksbuiten liet hij op Sportpark Kaalheide, een voetbalveld met omliggende sintelbaan, in totaal drie seizoenen zijn kunsten zien in Limburgse dienst. In 99 wedstrijden als eerst aanvaller en daarna middenvelder, met onder andere illuster trainer en promotiespecialist Frans Körver aan het roer, scoorde hij tien keer.

Ron Jans was een bezig bijtje, volgde naast zijn loopbaan als voetballer de opleiding voor leraar Duits en geschiedenis. In de laatste periode van de jaren tachtig koos Jans echter eerst voor het voetbalavontuur aan de andere kant van de wereld bij Mazda Sports in Japan. Hij was daarheen gelokt door een Nederlander die in het land van de rijzende zon op de bank zat: Hans Ooft.

Van een lekker Limburgs biefstukje naar rijst met kip; Ron Jans draaide er zijn hand niet voor om. Als hij maar kon voetballen en daarnaast cultuur opsnuiven. Deze jaren vormden hem mede als persoon. Na één seizoen keerde hij weer terug vanuit Hiroshima naar het ‘veilige’ Nederland, naar het inmiddels ter ziele gegane Veendam. Drie seizoenen raasde hij hier nog over de velden.

Daarna was het tijd om voor de klas te gaan staan. Het voetbal liet Jans echter zeker niet achter zich, want via het assistent-trainerschap bij FC Emmen, keerde hij als hoofdcoach terug bij oude liefde FC Groningen. Daarna volgden SC Heerenveen en het PEC uit zijn geboorteplaats. Met die laatste club presteerde hij het bijna onmogelijke door de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal te winnen.

Een meer dan puike prestatie van een man die als aimabel maar ook rechtlijnig bekendstaat. Het trainerschap volgens velen heel goed beheerst. Na een hernieuwde periode bij de Groningse FC als technisch manager, zocht Jans ook als trainer het avontuur op: bij het Belgische Standard Luik, wat achteraf gezien een foute keuze bleek.

Het échte avontuur bleef echter trekken en hij ging aan de slag in de Verenigde Staten bij FC Cincinnati. Ver weg van zijn roots gebeurde hier iets opmerkelijks: Ron Jans werd plots beschuldigd van racisme. Hij had zich in ieder geval verkeerd uitgedrukt, al stelden meerdere mensen dat dit zeker niet bewust was gebeurd maar simpelweg in de VS niet geaccepteerd werd.

Succesverhaal

Sneu voor Jans, die weinig tot geen vijanden heeft in de voetballerij. FC Twente was er in 2020 als de kippen bij om de voormalig leraar binnen te halen. Het bleek het eerste hoofdstuk van een nieuwe successtory op zijn palmares. In Enschede bouwde hij aan een elftal dat inmiddels een plek heeft weten te verwerven in de top vijf van Nederland. Een prestatie die geen toeval meer kan zijn.

FC Twente is een gesmeerde motor die de traditionele top drie zeker laat vrezen vanwege het sterke voetbal en de teamgeest, gesteund door een grote en fanatieke supportersschare. Ron Jans, met een ervaren technisch directeur als Jan Streuer als baas, laat in het oosten van Nederland, wederom of nog maar eens, zien een echte vakman te zijn. 64 jaar is hij inmiddels, maar een functie bij een topclub zou hem niet misstaan. Die stap zou een terecht sluitstuk van zijn carrière zijn.

Vitesse
Twente
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 25 januari 2023 18:42.

Kan Twente dit seizoen kampioen worden?

  • Ik denk het wel
  • Ik denk het niet
298+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie