REIZIGER, stop met pamperen JONG ORANJE! | Raad van Aad #9

Foto: REIZIGER, stop met pamperen JONG ORANJE! | Raad van Aad #9

Jong Oranje heeft met Michael Reiziger een nieuwe bondscoach en gelijk wordt hem ongevraagd, maar oh zo nuttig advies door de strot geduwd. Na het EK-drama van de Oranje-beloften wordt het tijd voor een andere koers, zo vindt SoccerNews.nl-analist Aad de Mos. “Bij het volkslied staan die spelers als een stel zoutpilaren erbij. Daar zit helemaal geen emotie in. Je moet spelers gaan selecteren die voor je land willen strijden en zorgen voor het beste team”, zegt de oud-trainer in de SoccerNews.nl-podcast Raad van Aad.

Aad de Mos heeft advies voor de nieuwe bondscoach van Jong Oranje: Michael Reiziger

“We hebben genoeg geleerd van het verleden van Jong Oranje. Het is wel duidelijk dat er veel te veel gepamperd wordt”, begint De Mos zijn goedbedoelde maar keiharde advies. “Voor een nationale ploeg heb je meer soldaten nodig. Al die creatievelingen, die gaan allemaal voor zichzelf spelen, dan krijg je dus geen team. Portugal is een groot voorbeeld. Zij hebben niet de beste spelers, maar wel een team. Zij winnen dan ook de prijzen. Reiziger moet zorgen voor zo’n team en ik denk dat hij dat ook wel in zich heeft.”

Om zo’n hecht elftal te krijgen heb je strijders en spelers nodig die je in de regel misschien over het hoofd ziet, legt De Mos uit. “Reiziger moet niet alleen gaan kijken naar spelers van Ajax en Feyenoord. Hij moet doorselecteren en op zoek gaan buiten de gebaande paden.” De voetbalanalist zag het met Erwin van de Looi helemaal misgaan. “Bij hem was het zo van we kijken in de la van Zeist wie de volgende is. Zonder te kijken hoe die speelt en of die wel speelt. Zo’n Ludovit Reis zit al een eeuw lang bij Jong Oranje, terwijl hij nooit meedoet. Dat lijkt wel een klein beetje op vriendjespolitiek. Daar moet je van af.”

Snoeiharde kritiek op Van de Looi

Nee, bondscoach Van de Looi was volgens De Mos niet de juiste man op de juiste plaats. “Die zit dan zondagmiddag bij de radio te vertellen wat wel en niet werkt, maar hij kan beter naar wedstrijden gaan kijken.” Reiziger moet het daarom ook heel anders gaan doen. “Je moet de krenten uit de pap halen bij de kleinere clubs. En kijk ook naar AZ, daar zitten zoveel jongelingen die presteren. Daar kan je er zo heel veel bij Jong Oranje halen.” En als ze er dan bij zitten dan moet de trainer ook die passie en strijdvaardigheid overbrengen op de groep. En het moet natuurlijk ook uit de speler zelf komen. “Je moet wel met je hart spelen. Dat ontbreekt nu bij Jong Oranje en zelfs bij het grote Oranje.”

Benieuwd naar welke tips De Mos nog meer heeft voor Reiziger en hoe hij De Looi verder afbrandt? Check de nieuwste Raad van Aad, nu op YouTube!

Raad van Aad

In Raad van Aad, onderdeel van de wekelijkse podcast Twee Viertje met Aad, geeft Aad de Mos ongevraagd maar oh zo nuttig advies. Raad waarvan je dacht het niet nodig te hebben, maar zeker kan gebruiken. Je zal er wat aan hebben. Luisteren dus!

Gaat Reiziger een strijdbaar team van Jong Oranje maken?

  • Dat denk ik wel
  • Dat denk ik niet
106+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie