PSV: de nieuwe sterren in wording van De Herdgang

Foto: PSV: de nieuwe sterren in wording van De Herdgang

Wie een avond of dag op trainingscomplex De Herdgang van PSV heeft rondgelopen, ziet met eigen ogen hoe groot de jeugdafdeling van de Eindhovense club is. Maar wie zijn zoal de grootste talenten? SoccerNews.nl heeft een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste upcoming briljanten aan de Brabantse bal.

Welke grote talenten gaat PSV in de toekomst nog veel plezier van beleven, als ze niet eerder weggekocht worden?

Een doodgewone doordeweekse dag onlangs op sportpark De Herdgang in Eindhoven: dat PSV lééft, dat moge duidelijk zijn. PSV Campus De Herdgang om precies te zijn. Terwijl de spelers van het eerste elftal van de Eindhovense topclub klaar zijn met hun dagelijkse trainingssessie en één voor één hun weg huiswaarts vinden, beginnen de vele jeugdteams en het vrouwenteam aan hun sportieve werk.

De faciliteiten hiervoor zijn modern: van een uitgebreide en professionele gym, kleedlokalen, restaurant en kantoorruimtes, tot strakke biljartlakens als voetbalvelden. Er staan trainingen én oefenwedstrijden op het programma, van een aantal jeugdteams. Wat opvalt zijn de gestroomlijnde voorbereidingen, de zichtbaar goede discipline en – ondanks de wil om te winnen – de gemoedelijke sfeer die er heerst op de accommodatie in de bosrijke omgeving.

Maar terug naar de prestatiedrang: welke spelers vallen in de Eindhovense kweekvijver vooral op qua talent? Wie maakt er een grote kans om in de komende tijd in de hoofdmacht een plekje te gaan veroveren?

Tim van den Heuvel

Tim van den Heuvel uit Weert is jeugdinternational en speelt zijn interlands momenteel voor Nederland Onder 18. Hij mocht als controleur onder de inmiddels vertrokken hoofdtrainer Ruud van Nistelrooij vorig seizoen al regelmatig meetrainen met het eerste elftal van PSV. Ook de huidige technische baas op het veld, Peter Bosz, ziet klaarblijkelijk het talent van de Limburger, want de oud-prof laat Van den Heuvel hier en daar ook al meetrainen met de selectie.

Tygo Land

Middenvelder Tygo Land (17) kwam over van sc Heerenveen. De rechtspoot wacht nog op zijn debuut voor Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl hij wel al tweemaal op de bank zat bij wedstrijden van PSV in de Eredivisie. In de wandelgangen wordt hij stiekem door kenners al vergeleken met international en Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong. Land kan vanwege zijn snelle acties ook op de flanken spelen.

Isaac Babadi

De naam van Isaac Babadi (18) is een bekende onder de scouts van vele club. PSV zal er de komende maanden echter alles aan moeten doen om de rechtsbenige linksbuiten te behouden. Het contract van Babadi, die zijn roots heeft in Sierre Leone maar zijn jeugdinterlands tot nu toe voor Nederland heeft gespeeld, loopt volgende zomer af en er zijn veel buitenlandse clubs met interesse.

Iggy Houben

Deze Limburger speelde in het verleden in de jeugdopleiding van Roda JC, waarna hij werd opgepikt door PSV. Houben (18) is jeugdinternational, waarbij hij volgens kenners behoorlijk wat indruk maakt. De Eindhovense club ziet dit blijkbaar ook zo, want zijn contract is nog niet zolang geleden verlengd. De speler met aanvallende intenties maakte vorig seizoen in de thuiswedstrijd tegen MVV zijn debuut voor Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie.

Niek Schiks

De negentienjarige Niek Schiks is een zeer talentvolle speler, maar dan voor onder de lat. Hij sloot al eerder aan bij Walter Benítez, Joël Drommel en Boy Waterman en zou in de toekomst nog weleens hoge ogen kunnen gaan gooien in Eindhoven. De goalie keepte tot nu toe al zestien officiële wedstrijden in Jong PSV. De keeper uit Boxmeer zat onlangs voor het eerst bij de selectie van Nederland Onder 20, maar wacht nog altijd op zijn debuut als jeugdinternational.

Livano Comenencia

Livano Comenencia is al geruime tijd basisspeler bij Jong PSV. De rechtsback is zeker geen onbekende op De Herdgang, maar zat nog niet bij de selectie van de hoofdmacht. Daarvoor moet hij kennelijk nog even geduld hebben. De Brabander heeft nog een doorlopend contract tot medio 2025 in het Philips Stadion.

Jenson Seelt

Jenson Seelt mocht al ruiken aan de hoofdmacht door een paar keer op de bank te zitten, maar de verdediger wacht nog altijd op zijn debuut in het eerste van PSV. Hij kwam in 2017 over van NEC naar de jeugdopleiding van de Eindhovenaren en staat bekend als een van de grootste talenten.

Emmanuel van de Blaak

De van Willem II afkomstige Emmanuel van de Blaak is ook centrale verdediger. Deze jeugdinternational maakte daarentegen al wel zijn debuut voor PSV. In de Europa League-wedstrijd tegen Bodø/Glimt (1-2 winst) in de winter van vorig jaar maakte hij al minuten in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Sindsdien speelde hij alleen nog voor Jong in de Keuken Kampioen Divisie.

Jason van Duiven

Jason van Duiven was afgelopen seizoen met een ruim aantal doelpunten al vaak erg belangrijk voor Jong PSV. Als een soort van beloning zat hij in de Europese returnwedstrijd tegen Sevilla al op de bank bij het eerste elftal PSV. De Almeloër, met zeker aanvallende intenties, is inmiddels een al veel gehoorde naam in de Nederlandse voetbalwereld die zeker nog zijn kans gaat krijgen.

Het is deze Van Duiven die afgelopen seizoen bij de beloften van Jong PSV indruk maakte. Dat de leiding dat team zeer serieus neemt, blijkt ook wel uit het feit dat men ervaren rot en oud-prof Willy Boessen door wil schuiven naar de post van hoofdtrainer als opvolger van de naar het Marokkaanse topvoetbal vertrokken Adil Ramzi.

Belangrijk hierbij is ook dat oud-speler Theo Lucius, afgelopen seizoen werkzaam bij de Onder 18 van PSV, zou nu bij de beloften in de technische staf aan de slag moeten gaan als rechterhand van Boessen.

PSV kan met de jeugdopleiding aanhaken bij de Europese top?

  • Ja
  • Nee
524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie