Emmanuel van de Blaak is een Nederlandse centrale verdediger van Nigeriaanse afkomst. Sinds 2020 komt hij uit voor PSV, waar hij in 2022 debuteerde in de A-selectie.

• Zijn geboortewieg stond in Nigeria

Clubcarrière

Van de Blaak werd op 15 februari 2005 geboren in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Hij groeide op in Nederland, waar de rechtspoot zijn voetbalcarrière aftrapte in het tenue van amateurclub Advendo. Via RKVV Jeka en Willem II kwam Van de Blaak in de zomer van 2020 terecht in de jeugdopleiding van PSV.

Debuut voor PSV

Op 16 augustus 2021 maakte Van de Blaak zijn debuut in het betaald voetbal. Ruud van Nistelrooij liet hem namens Jong PSV opdraven in de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tegen FC Den Bosch (0-1 nederlaag). De verdediger speelde meteen de volle negentig minuten. Het PSV-talent maakte op 10 november 2023 zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal tegen FC Dordrecht (1-4 overwinning).

In het shirt van PSV (Pro Shots)

Ten tijde van zijn eerste doelpunt was Van de Blaak al gedebuteerd voor PSV 1. Op 3 november 2022 gunde Van Nistelrooij, die een half jaar eerder promotie maakte als hoofdtrainer, hem een late invalbeurt tijdens de Europa League-wedstrijd tegen FK Bodø/Glimt (1-2 overwinning). Van de Blaak wacht sindsdien nog op zijn eerste Eredivisie-minuten.