Oranje Leeuwinnen vieren feest: winst in Schotland en Engeland verliest

Een schitterende avond voor het Nederlands vrouwenelftal. Onder leiding van bondscoach Andries Jonker behaalden ze een 0-1 overwinning op Schotland in de Nations League, dankzij een doelpunt van Esmee Brugts. Uit België kwam er ander goed nieuws, want topfavoriet Engeland met 3-2 werd verslagen. Hierdoor leidt Oranje nu de groep met negen punten, gevolgd door België (zeven), Engeland (zes) en Schotland (één). De winnaar van de groep plaatst zich voor de finaleronde van de Nations League, waarvan de finalisten een ticket voor de Olympische Spelen verdienen.

De Olympische Spelen lijken binnen handbereik voor de Leeuwinnen

In de beginfase had het Nederlands elftal moeite om door de Schotse verdediging heen te breken. Ze hadden weliswaar veel balbezit, maar in eerste instantie wisten de speelsters er weinig mee te doen. Kort nadat Lieke Martens vanaf de rand van het zestienmetergebied over het doel schoot, kreeg Oranje halverwege de eerste helft haar beste kans.

Martens gaf een mooie voorzet vanaf de linkerkant die Jill Roord bereikte. Tijdens haar actie raakte Martens geblesseerd door een tackel van Sophie Howard van achteren, hoewel de ernst van de blessure niet onmiddellijk duidelijk was. Roord zag haar poging langs de buitenkant van de paal gaan. Even later raakte Sherida Spitse ook de paal, nadat haar vrije trap via de vuisten van de Schotse keeper óók tegen de paal belandde.

Nadat Spitse bijna scoorde, werd duidelijk dat Martens niet verder kon spelen en werd ze vervangen door Damaris Egurola. In de resterende tijd van de eerste helft verliep het niet soepel. Schotland toonde zich als een taai team, hoewel ze aanvallend weinig dreigend waren.

Kort na de rust leek Roord voor de voorsprong te zorgen. Op aangeven van Brugts kreeg Roord een goede kans met het hoofd, maar ze miste het doel: naast. Schotland loerde op de counter, maar slaagde er niet in om gevaarlijk te worden, omdat de Nederlandse verdediging standhield.

Ban gebroken

Na een uur spelen werd eindelijk de ban gebroken. Brugts sneed vanaf links naar binnen, keek op en schoot de bal via de binnenkant van de paal in het doel: 0-1. Schotland kon nauwelijks nog gevaarlijk worden en het leek slechts een kwestie van tijd voordat Oranje hun voorsprong zou vergroten. Dit leek te gebeuren toen Lineth Beerensteyn de paal raakte, wat al de derde keer was dat het aluminium een doelpunt voor Oranje in de weg stond.

Hoewel een overwinning bijna zeker was, kwam Schotland nog enkele keren gevaarlijk in de buurt van het Nederlandse doel. Afstandsschoten leidden echter niet tot de gelijkmaker. Oranje hield stand en kon met een dubbel goed gevoel naar Nederland terugkeren, vooral na het goede nieuws uit Leuven.