Onvermijdelijke toptransfer voor Feyenoord

Foto: Onvermijdelijke toptransfer voor Feyenoord

Feyenoord herstart aanstaande zondag de Eredivisie met een wedstrijd tegen FC Utrecht. De Rotterdammers zijn de trotse lijstaanvoerder van de Eredivisie. Trainer Arne Slot wilde de titelaspiraties nog niet in de mond nemen. Mogelijk heeft de breedte van de selectie, helemaal met de nieuwe blessuregevallen, daar invloed op. De trainer vroeg tussen neus en lippen al om versterkingen. Eén transfer lijkt onvermijdelijk…

Feyenoord eindigde de eerste periode van Eredivisie als de lachende derde van de Eredivisie. De Rotterdammers hadden net als Ajax te maken met een leegloop aan het begin van het seizoen. Feyenoord had het voordeel dat de trainer niet van plek wisselde. Slot hoefde niet meer te wennen aan het Rotterdamse reilen en zeilen en wist dat de clubleiding niet al te veel kon investeren – ondanks de dikke transferwinsten die onder andere Luis Sinisterra en Tyrell Macia opbrachten.

Feyenoord en de volle lappenmand

De blessure van Gernot Trauner dwingt Feyenoord waarschijnlijk deze winter al naar de transfermarkt. De ervaren Oostenrijkse verdediger is sinds zijn komst bij Feyenoord een vaste waarde in het elftal van Slot. Trauner bracht naast Marcos Senesi, inmiddels verkocht aan AFC Bournemouth, stabiliteit en duelkracht in het centrum en heeft ook als partner van zomeraanwinst David Hancko dit seizoen al een blijvende indruk achter gelaten.

De klap die Feyenoord door de blessure van de Oostenrijkse verdediger kreeg, was al niet misselijk. De manier waarop Feyenoord dat oploste in de voorbereiding op het tweede seizoen, is ook de reden dat er sowieso één miljoenentransfer aankomt bij de Rotterdammers. Slot koos ervoor om Mats Wieffer als centrale verdediger te testen in de oefenwedstrijd tegen FC Emmen. Daar zat volgens de trainer van de Rotterdammers potentie in, maar daar schuilt ook het probleem voor de Rotterdammers.

Met de blessure van Quinten Timber wordt Wieffers als tweede nummer zes van de ploeg óók aangesproken. Jakob Rasmussen speelde al eens samen met Hancko in het centrum, al geeft Slot de voorkeur aan een rechtsbenige speler in de rechterzone van de centrumverdediging. Dat Wieffer dit seizoen met blessures sukkelt, komt de breedte van de selectie ook niet ten goede. Maar als er een keuze gemaakt moet worden tussen het aantrekken van een centrale verdediger of een extra middenvelder, is die tweede op de lange termijn een meer betrouwbare optie – helemaal met de Feyenoord-selectie en de voetbaltechnische voorkeur van Slot in het achterhoofd.

Werkelijke pijn achter blessure Quinten Timber

De blessure van Timber komt Feyenoord in zekere zin nóg slechter uit dan die van Trauner. De centrumverdediger zorgt ervoor dat de Rotterdammers met een type zoals Timber kan voetballen. De defensieve middenvelder heeft zijn verdedigende taken, maar staat vooral op die positie omdat ‘ie met een bal beter is dan zonder een bal. Slot heeft een voorkeur voor dat soort spelers, helemaal centraal op het middenveld – Fredrik Aursnes was daar het schoolvoorbeeld van.

Het gemis van Timber opvangen is op het eerste oog niet de grootste zorg voor Slot. Orkün Kökçü kan een linie naar achteren schuiven en dat creatieve gat is door spelers zoals Sebastien Szymanski en Ezequiel Bullaude op te vangen. Wat Feyenoord dan wel inlevert, de duelkracht en de ‘stop op de deur’ die Timber door zijn sterke lichaam óók is. Dat kunnen Kökçü, en de andere spelers die buiten Wieffer als zes kunnen spelen, niet leveren voor Slot.

Als die duels op het middenveld vaker verloren dan gewonnen worden, valt het voetbalplan van Slot in het water. Deze is erop ingesteld – naast opbouwend tot aanvallen te komen – om ballen in de zone van de verdedigende middenveld/in deze zone de tweede ballen te winnen en vanuit daar de creatieve mensen snel aan het werk te zetten. Daarvoor heb je niet alleen spelinzicht en een loepzuivere pass nodig, maar ook een stevige spiermassa.

Dat Wieffer voorlopig de aangewezen persoon is om, op basis van de voorkeuren van Slot, Trauner te vervangen zorgt voor een extra noodzaak voor een powerhouse met voetballende kwaliteiten binnen de selectie. Wieffer valt enigszins onder die categorie, maar moet nog op het Feyenoord-niveau bewijzen dat hij kan brengen wat hij ook bij stadsgenoot Excelsior op de mat legde. Dat Feyenoord voor de vervanging van Trauner al uitkwam bij FC Twente en in de zomerstop óók al in Tukkerland stopte, zorgt ervoor dat de Twentenaren zich mogelijk op kunnen maken voor een dubbele onderhandelingsronde met de Rotterdamse afgevaardigden.

Feyenoord plant FC Twente-roof

De inzet van de gesprekken tussen Feyenoord en Twente zou in eerste instantie alleen Mees Hilgers omvatten. De centrale verdediger werd direct na de blessure van Trauner in verband gebracht met een transfer naar De Kuip. Twente timmert op haar beurt aan een lekker seizoen en lijkt niet heel happig te zijn om één van de dragende krachten naar een competitiegenoot te laten vertrekken. Laat staan twee basisspelers.

Dat er een voorkeur lijkt te zijn voor een Nederlandse speler, kan te maken hebben met het aanpassingsproces dat gevraagd wordt. Feyenoord heeft op dit moment niet de luxe om een speler een paar maanden te laten rijpen voordat deze de prestaties bij zijn vorige club kan evenaren. Eén van de meest onderschatte aspecten daarvan is misschien wel de communicatie, en dus de taal. Dat een speler met Eredivisie-ervaring ook niet meer aan de competitie hoeft te wennen, is het volgende bijkomende voordeel.

Dat Feyenoord, helemaal in de winter, de hoofdprijs moet neertellen voor Eredivisie-spelers is het bijkomende nadeel. De Rotterdammers noteren over de afgelopen transferperiode een bruto winst van dik dertig miljoen euro (69,3 miljoen inkomend, 37,68 miljoen uitgaand) maar dat betekent niet dat Feyenoord ook al die knaken al op de bankrekening heeft staan – dat ligt er maar net aan in welke termijnen of andere betaal/bonus afspraken er zijn gemaakt.

Het feit dat FC Twente afgelopen zomer al hoog in de boom ging zitten voor Ramiz Zerrouki, voorspelt ook voor de mogelijke onderhandelingen over Hilgers een hoge vraagprijs. Afgelopen zomer was uitgerekend de transfer van Timber naar Feyenoord het ijkpunt voor de hoge vraagprijs voor Zerrouki: de verdedigende middenvelder is A-international voor Algerije en dat was volgens de beleidsbepalers in Enschede meer waard dan Timbers jeugdinterlands – en daar kun je hen moeilijk ongelijk in geven.

Onvermijdelijke toptransfer

De Rotterdammers hebben door de situatie rondom Trauner en Timber geen andere keuze dan Slot geven waar hij om vroeg. Ook zonder de blessuregevallen van de twee sleutelspelers, wilde de Feyenoord-trainer er al nieuwe spelers bij. Dat is trainers-eigen, maar de problemen die er na twee blessures ontstaan, onderstrepen het punt dat Slot tijdens het WK maakte. Dat de club na een goede transferzomer nog steeds niet rijk is, maakt een keuze tussen Zerrouki en Hilgers realistischer dan een dubbeldeal.

Met een blik op de huidige selectie is er op allebei de posities behoefte aan versterking. Als er dan één speler uit de Eredivisie kan komen, lijkt de meest logische daarvoor Zerrouki. De verdedigende middenvelder heeft een afwijkend spelersprofiel op basis van de keuzes die Slot op dit moment als ‘zes’ heeft. Met Wieffer en Rasmussen zijn er al twee spelers getest als rechter centrumverdediger. Nederlandse verdedigers met ervaring zijn vaak te duur of niet geïnteresseerd in de Eredivisie, dus dan kom je voor die positie sneller uit bij de internationale transfermarkt.

Zerrouki aantrekken is ook inspelen op een extra transferverrassing deze winter. Het sterke WK-optreden van Enzo Fernández levert de Argentijnse middenvelder van Benfica waarschijnlijk een transfer naar Chelsea op. De Londenaren tikken zo’n honderdtwintig miljoen euro af. Benfica zou in Kökçü een mogelijke opvolger van Fernández zien. In dat geval zou Timber als hij weer fit is op de plek van Kökçü kunnen spelen, mits Benfica ook echt bij de Turks international uitkomt. Dat er in de komende maanden driekwart van de Eredivisie-wedstrijden, de KNVB Beker en een Europese knock-out-fase op het programma staat, zorgt ervoor dat de Rotterdammers minimaal één topaankoop zullen moeten doen. En als Benfica de gewenste vervolgstap voor Kökçü is, kunnen dat er zomaar twee worden.

RKC Waalwijk
Go Ahead Eagles
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 januari 2023 20:59.

Welke transfer heeft jouw voorkeur?

  • Hilgers
  • Zerrouki
  • Andere speler
1756+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie