Trauner vloekt om Feyenoord-vervanger

Foto: Trauner vloekt om Feyenoord-vervanger

Gernot Trauner moet de komende maanden in de revalidatiezaal in plaats van het veld doorbrengen. De Oostenrijkse centrale verdediger raakte op de training geblesseerd. Feyenoord-trainer Arne Slot kan een maanden niet op zijn vaste keuze in de verdediging rekenen. Mees Hilgers werd (opnieuw) met Feyenoord in verband gebracht, maar is de Twente-verdediger klaar voor een overstap naar De Kuip?

Gernot Trauner werkte zich in korte tijd van grote onbekende naar steunpilaar in de defensie van Feyenoord. De Oostenrijkse verdediger, die vorig seizoen overkwam van LASK, vormde vorig jaar een zeer effectief duo met Marcos Senesi. Na het vertrek van de Argentijnse verdediger (naar AFC Bournemouth, red.) kreeg Trauner een nieuwe partner in de defensie: David Hancko. Dat duo ging in de loop van de eerste seizoenshelft steeds beter functioneren, waardoor het extra zuur is voor Slot en de zijnen dat Trauner de komende maanden afwezig is.

Feyenoord

Arne Slot gaf tussen neus en lippen aan dat hij graag versterkingen wilde voor zijn selectie. Na de blessure van Trauner lijken de prioriteiten op de transfermarkt wat verschoven. Een centrale verdediger was gewenst, maar de voorkeur leek uit te gaan naar een nieuwe verdedigende middenvelder – ook door de blessure van Mats Wieffer. De van Excelsior overgekomen verdedigende middenvelder heeft ook de speelstijl om in het hart van de defensie te opereren. Ook die kans gaat nu aan de pechvogel voorbij; het is immers niet de eerste blessure voor Wieffer dit seizoen.

Feyenoord is in de zoektocht naar versterking op nieuw uitgekomen bij FC Twente. Waar in de zomerstop Ramiz Zeroukki in de nadrukkelijke belangstelling stond, is dat nu voor Mees Hilgers het geval. De 21-jarige verdediger, die één jeugdinterland speelde, is ook dit seizoen basisspeler bij de Tukkers. Dat leverde de jonge centrale verdediger al eerder de interesse van Feyenoord op. Destijds kwam het niet tot een overgang – want Trauner  – maar nu de nood aan de man is, komt Feyenoord weer terug op het oorspronkelijke plan. 

Afgelopen zomer werd er in Hancko wel een centrale verdediger aangetrokken. De Slowaaks international is in tegenstelling tot Hilgers een linkspoot. Aangezien Feyenoord op zoek moest naar een opvolger voor Senesi, die ook in de linkerzone van de centrale verdediging stond, ging de voorkeur logischerwijs uit naar een linkspoot voor de plek naast Trauner. Nu de Oostenrijkse verdediger zijn ploeg de komende maanden niet kan helpen, zal Feyenoord toch verder moeten kijken.

Mees Hilgers

Dat zou dus Hilgers moeten worden. De 1,83 meter lange centrale verdediger doorliep de jeugdopleiding van FC Twente en werd aan het einde van 2020 bij de eerste selectie gehaald. De 21-jarige verdediger maakte tot nu toe 46 keer zijn opwachting in het eerste van de Tukkers. Vorig jaar brak de verdediger definitief door op het hoogste niveau. Na 24 Eredivisie-wedstrijden was Feyenoord al overtuigd geraakt van zijn kwaliteiten, alleen koos de club destijds voor de meer ervarene Trauner.

De belangrijkste aanpassing die Hilgers zal moeten maken in het Feyenoord-shirt, is er een die niet direct opvalt. Bij FC Twente komt een tegenstander over het algemeen vaker op de helft van de tegenstander dan wanneer een team tegen Feyenoord speelt. Dat komt ook terug in de statistieken van Hilgers: op basis van tackles, intercepties en duels scoort de Nederlander hoger dan de Feyenoord-verdediger. Dat maakt hem echter niet meteen beter; bij FC Twente komt een centrale verdediger ook vaker in de gelegenheid om een tackel in te zetten of een interceptie te doen.

Voor een Feyenoord-verdediger is het veel meer de zaak om de juiste beslissing op het juiste moment te nemen. Daar komt de ervaring van Trauner ook om de hoek kijken – en kan dat een aanleiding geweest zijn om voor de Oostenrijkse verdediger te gaan vorig jaar. Trauner is dit seizoen goed voor 2,5 tackles per negentig minuten en een slagingspercentage van 80% (2,1).

Hilgers wint dit seizoen 2,5 tackles per negentig minuten, het totaal van Trauner. Daardoor is het aannemelijk dat Hilgers ook ‘beter’ is, maar schijn bedriegt: Hilgers zet 3,5 tackles per wedstrijd in, waardoor hij minder hoog scoort (71%) dan Trauner (80%) en het defensieve risico ook dit seizoen met Trauner nog het laagst is. Nog een belangrijk verschil is het aantal passes dat de centrale verdediger van Feyenoord geeft ten opzichte van de Twente-defensie: speelt Hilgers voor Feyenoord, dan geeft hij 15 tot 20 procent méér passes dan bij Twente – al komt die crosspass uit die rechter van Hilgers wel meteen van pas.

Gernot Trauner

De kans van slagen is deze winterstop – en helemaal volgende zomer – groter dan de vorige keer dat Feyenoord interesse toonde. Hilgers zal hoe dan ook een miljoenensom kosten (Transfermarkt schat zijn waarde in op 4,5 miljoen euro, red). Het voordeel voor Feyenoord is het contract van de verdediger: dat loopt tot de zomer van 2023. Twente heeft naar verluidt nog een cluboptie om deze met één jaar te verlengen, maar of dat ook gebeurt als de speler per se een transfer wil maken…

Dat antwoord is waarschijnlijk ‘ja’. Niet om Hilgers ook daadwerkelijk langer in de Grolsch Veste te houden, maar om de onderhandelingspositie te verstevigen – lees: een (paar) miljoen euro meer vangen. Dat maakt Hilgers niet alleen een ‘ontwikkelingsaankoop’, maar ook een vrij prijzige.

De noodzaak om een nieuwe centrale verdediger aan te trekken bestond eigenlijk zonder de blessure van Trauner ook al. Slot heeft geen tweede rechtsbenige centrale verdediger tot zijn beschikking. Linkspoot Jakob Rasmussen speelde in de vriendschappelijke wedstrijden tijdens de winterstop op de plek van Trauner. De voorkeur van Slot, zo gaf hij ook zelf aan, gaat op die positie toch uit naar een rechtspoot.

Het belangrijkste neveneffect van het wegvallen van Trauner heeft echter niets met de rechterkant van de centrale verdediging te maken. Het duo Trauner-Hancko functioneert tot nu toe uitstekend. Het is nog wel de vraag hoe Hancko zich staande houdt op het moment dat hij de grote leider van de defensie is – een positie die de Slowaaks international door het uitvallen van Trauner nu wel in zijn schoenen geschoven krijgt. Helemaal op het moment dat er een meer onervaren speler (Hilgers, red.) naast hem kom te staan. Dan wordt Hancko immers niet meer op zijn plek gezet, maar moet hij anderen vooral in positie houden terwijl hij zijn eigen taken ook uitvoert.

Vervloekte vervanging

Dat maakt de tijdelijke vervanger van Trauner een duivels dilemma voor de clubleiding van de Rotterdammers. De Oostenrijkse verdediger is te goed om na zijn blessure op de bank te laten zitten, als ervaren verdediger te belangrijk om geen vervanger te krijgen en de maandenlange absentie is eigenlijk niet op te vangen door nóg een (dure) ervaren kracht te contracteren – of Feyenoord moet op de transfermarkt een huur-buitenkansje krijgen.

Arne Slot

Dat lijkt ook de reden te zijn dat Hilgers opnieuw in beeld is gekomen. De centrale verdediger heeft zich bewezen in de subtop van de Eredivisie, is een stuk sneller en wendbaarder dan Trauner en kan daardoor sneller instappen en verder vooruit verdedigen dan de Oostenrijker. Met andere woorden: op de korte termijn kan hij Trauner vervangen, op de lange termijn kan Hilgers de situatie in de centrale verdediging zelfs verbeteren.

De 21-jarige verdediger heeft nog genoeg tijd om zich te ontwikkelen en zal sowieso niet slechter worden in hetgeen waar hij al goed in is: zijn man uitschakelen, de linies gesloten houden en duels uitvechten. Dat er een aanpassingsproces zal volgen voor de positionering en de efficiëntie van zijn verdedigende spel is ook het geval op het moment dat er een ervaren speler gehaald wordt. Dat Hilgers negen jaar jonger is dan Trauner (30 jaar) en de Oostenrijker misschien nog droomt van een vervolgstap in zijn carrière, maakt het aantrekken van Hilgers op meerdere vlakken aantrekkelijker dan een meer ervaren speler.

Dat laatste kan in het voordeel van Feyenoord werken, maar vooral in het nadeel van Trauner. De ervaren verdediger heeft het nodige krediet opgebouwd, maar zal toch moeten boksen tegen de bewijsdrang van Hilgers (of een andere centrale verdediger die wordt aangetrokken). Voor Slot is dat alleen maar positief: dan heeft de Feyenoord-trainer aan het einde van de winterse transferperiode wellicht ook de selectie van een lijstaanvoerder.

NEC Nijmegen
Ajax
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 januari 2023 14:34.

Wie is er beter?

  • Gernot Trauner
  • Mees Hilgers
747+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:25
6+
Inspirerende sportles van Marciano Bruma: “Pak je kansen vandaag nog”
18:13
12+
Kind van de club Immers keert terug bij ADO
17:54
12+
‘Chelsea wilde op Deadline Day ook Amrabat halen’
17:35
127+
Heerenveen baalt van vertrek Lodeweges naar Ajax: “Een tegenvaller”
17:15
1+
Keert Greenwood terug onder Ten Hag? Strafzaak stopgezet tegen aanvaller
16:55
103+
Bosz houdt vast aan aanvallende principes: “Winnen alleen niet voldoende”
16:34
2+
Blessure Mbappé ernstiger dan verwacht: heenduel tegen Bayern niet haalbaar
16:13
58+
‘Professionele’ Ziyech begrijpt situatie: “Hij zal rest van het seizoen belangrijk zijn”
15:50
55+
Sparta liep gewenste opvolger Mijnans mis: ‘Niet haalbaar’
15:37
48+
Varane (29) verrast en stopt per direct als international
15:23
604+
Boskamp hekelt gedrag Feyenoorder: “Erger ik me kapot aan”
15:00
5021+
‘Nu al enorme dreun voor Madueke bij Chelsea’
14:47
306+
Officieel: Heitinga tot einde seizoen hoofdtrainer Ajax
14:30
33+
Calvin Twigt: de ‘Wim Jonk 2.0’ binnen de witte lijnen?
14:25
420+
‘Mogelijke opvolger Sangaré loopt al in Eredivisie’
14:06
162+
‘Weghorst bewijst zichzelf slechte dienst in Manchester’
13:45
281+
“De crux zit hem in De Kuip, dat doet iets met PSV”
13:32
0+
Thijs Slegers deelt vreselijk nieuws: “Medici kunnen niets meer voor me doen”
13:11
3970+
‘Eredivisie-rentree lonkt voor Stefan de Vrij’
12:55
577+
‘PSV wil megaslag slaan met Xavi Simons’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie