Feyenoord lachende derde na leegloop

Foto: Feyenoord lachende derde na leegloop

Met nog twee wedstrijden op dit WK op het programma, begint de Eredivisie weer in beeld te komen. Terwijl er verschillende spelers van de Nederlandse velden hun kunsten vertoonden in Qatar, ging in Nederland de voorbereidingen op het tweede deel van dit seizoen al van start. Onder leiding van Arne Slot is het nieuwelingenlegioen koploper in de Eredivisie. Met een mogelijk vertrek van nog meer Ajacieden en een toptransfer voor Cody Gakpo, krijgt Slot zijn Feyenoord-wens eerder dan gedacht.

Wie aan het begin van dit voetbaljaar stelde dat Feyenoord bij de winterstop bovenaan zou staan, had je waarschijnlijk uitgelachen. De Rotterdammers maakten vorig seizoen onder Arne Slot een enorme indruk achter, onder andere door een finaleplek in de Conference League af te dwingen. De ploeg van de oud-trainer van AZ ging daardoor flink op de schop. Belangrijke (basis)spelers zoals Marcos Senesi, Fredrik Aursnes, Cyriel Dessers, Reiss Nelson, Bryan Linssen, Marcos Senesi, Tyrell Malacia en Luis Sinisterra werden weggekocht of keerden terug naar een huurperiode.  

Feyenoord

Plaats je die leegloop in perspectief bij de andere topclubs, dan komt er een opmerkelijke tendens tevoorschijn. In zekere zin verloor Feyenoord een veel groter deel van de succesformule van het voorgaande jaar als dit gespiegeld wordt met de situaties bij titelconcurrenten Ajax en PSV. Sterker nog: de Eindhovenaren namen afscheid van Mario Götze en Eran Zahavi. Het lag al langer in de lijn der verwachting dat deze transfers zouden plaatsvinden vanwege de aflopende contracten van het ervaren PSV-duo van vorig seizoen.

Dat er vanuit Amsterdam nog steeds quotes verschijnen over de o zo ware situatie waarin het basisspelers is kwijtgeraakt, is het grootste zwaktebod van de eerste Eredivisie-seizoenshelft. Bij Feyenoord laat Slot immers zien dat het niet uit hoeft te maken dat er een half elftal weggekocht wordt door grotere (of rijkere) Europese verenigingen. Dat is in de basis het verdienmodel van een Nederlandse voetbalclub, of deze nu in de kop of rond de staart acteert.

In het geval van Ajax wordt die troef vaker gespeeld dan Arne Slot dat in de eerste fase van dit seizoen deed. Was de Feyenoord-trainer tevreden met zijn spelersgroep? Naar buiten wel, maar de geruchten rondom een verstekring voor het centrale middenveld, concreter: een opvolger voor Aursnes, bleven komen. Slot gaf onlangs nog aan dat hij vindt dat een club als Feyenoord “altijd naar versterkingen moet zoeken”, helemaal wanneer er een transferperiode voor de deur staat.

Dat Feyenoord afgelopen zomer enorme bedragen binnen hengelde, maakt het extra verleidelijk om ook een groot bedrag voor een andere speler neer te tellen. Dat Feyenoord dié verleiding voorlopig weerstaat, kan de club op de lange termijn de lachende derde in de kampioensstrijd tussen Ajax en PSV maken.

PSV

PSV krijgt de grootste uitdaging dit seizoen buiten de lijnen. Op de laatste dag van de transfermarkt hield de club Cody Gakpo nog uit handen van Leeds United, dat ruim veertig miljoen euro wilde neertellen voor de sterspeler. Dat Gakpo een overgang naar de Premier League-middenmoter op het laatste moment liet afketsen en dat de Eindhovenaren zich niet kwalificeerde voor de Champions League, zorgt ervoor dat PSV mogelijk genoodzaakt wordt om Gakpo bij bepaalde bedragen te verkopen.

Dat de Eindhovenaren, ondanks de lange blessure van Luuk de Jong en het ontbreken van een geschikte tweede spits, in punten gelijk staat met Ajax, mag een klein wonder heten. Dat Feyenoord, dat na de transfermarkt een tweede voorbereiding begon, ook genoeg punten liet liggen in het eerste deel van de competitie en Ajax met de week meer tegen zichzelf aan het voetballen is, zorgt ervoor dat ook de Eindhovenaren hun kampioensdroom nog niet in de vrieskou hoeven zetten. Of dat ook lukt op het moment dat Gakpo niet meer beschikbaar is voor Van Nistelrooy, is het de vraag of dat op korte termijn opgevangen kan worden zonder teveel puntverlies te lijden.

Daarmee komt PSV in het vaarwater waar Feyenoord nu al een klein half jaar zit. De Rotterdammers hadden in Sinisterra immers hun eigen Gakpo. De Colombiaans international, die voor maximaal dertig miljoen euro wél bij Leeds tekende, kreeg daarmee een beloning voor zijn laatste seizoen in Rotterdamse dienst. Daarin maakte Sinisterra in 49 wedstrijden 23 doelpunten en gaf hij ook nog eens 14 assists – een totaal van 0,75 beslissende  acties (doelpunten/assist) per wedstrijd.

Die transfer blijkt, ook na maanden van trainen en puzzelen, nog steeds moeilijk te verwerken voor Feyenoord en Slot. Laat staan  dat dit midden in het seizoen gebeurde, zoals de geruchtenstromen rondom Gakpo doen geloven. De Eindhovenaren zijn dit seizoen nóg afhankelijker dan Feyenoord van Sinisterra vorig jaar was: Gakpo heeft met achttien doelpunten en achttien assists een weergaloze eerste seizoenshelft achter de rug (1,05 beslissende acties per wedstrijd). Dat leverde hem een supervorm tijdens het WK op, maar PSV mogelijk een vervroegde en nog steeds enorme krater in de doelpuntenproductie en spelersgroep.

Ajax

Die doelpunten vielen bij Ajax in de laatste fase van het seizoen ook niet gemakkelijk. Als er in de eerste maanden van Schreuder één lichtpunt was, dan heette die Mohammed Kudus. Het is vanaf de zomer al bekend dat de aanvallende middenvelder graag een transfer wil maken. Everton kon nog worden goed gepraat, maar het kaliber daarboven komt misschien ook met bedragen die de Amsterdammers tot keuzes dwingt die de mogelijkheden van Schreuder verder beperkt.

Kudus, maar ook Edson Álvarez, zijn immers niet bij Ajax komen spelen om hun leven lang in de Eredivisie te ballen. De Mexicaans international, ook actief op het WK, zou nog steeds hopen op een overgang naar Chelsea. De sportieve ambities van de Mexicaan zijn te prijzen, maar dat zijn Ajax-salaris naar verluidt keer vier ging, zou ook wat met de vertrekwens van de controleur te maken kunnen hebben.

Tel daar een mogelijke wintertransfer van Daley Blind bij op en het vertrokken basisspelers gaat mogelijk van vijf naar acht.

Dat een kampioensdroom van Gakpo de gewenste transfer van het PSV-bestuur nog kan dwarsbomen, zorgt nog voor een kleine hoop bij PSV. Als de Eindhovenaren in de winterstop worden beroofd van hun sterspeler en Van Nistelrooy een nieuw alternatief moet inbouwen, is de verrassende winterkampioen ook opeens het elftal dat de meeste progressie in het teamproces heeft.

Daar word je niet meteen kampioen mee. Met een paar van Slot gewenste (en gerichte) versterkingen, is het inpassen van deze nieuwe speler(s) altijd gemakkelijker dan een Kudus, Álvarez of helemaal Gakpo vervangen.  

Wie gaat de grootste klap krijgen deze transferperiode?

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
1661+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:23
11542+
‘Grote ontwikkelingen in Spaanse rel rond Cillessen’
14:00
9+
Lisandro Martínez ontsnapt aan rood voor natrappen
13:46
63+
Lof voor ‘gouden greep’ Heitinga in basiself Ajax
13:30
63+
Slot schrikt als ESPN hem herhaling toont: ‘Poeh, daar komen we goed weg’
13:16
234+
Feyenoord en Slot reageren op interesse Leeds United
13:02
93+
Van Nistelrooy verdedigt ‘dikke’ PSV-speler: “Nee, stevig gebouwd”
12:49
198+
Mossou wijst aan waarom Ajax nu opeens wél draait
12:37
156+
‘Overmars was het eens dat Ajax onze jeugdopleiding stukmaakte’
12:16
33+
MVV wil sterke huurlingen Steuckers en Van Helden langer in Maastricht houden
12:03
276+
‘Vitesse heeft nog twintig dagen om ramp af te wenden’
11:45
93+
Feyenoord-uitblinker ziet verbeterpunten: “Aan beide kanten werk aan de winkel”
11:30
383+
Unnerstall spreekt zich uit over ‘Twente-vertrek’
11:14
191+
‘PSG moet streep zetten door contractverlenging Messi’
10:53
243+
De Boer stipt ‘Messi-rol’ aan bij Ajax en deelt sneer uit aan Schreuder
10:35
443+
Vermoedelijke opstelling Ajax tegen FC Twente: ‘Twijfels over invulling middenveld’
10:13
133+
‘Ajax mag dennenappel niet als troostprijs beschouwen’
09:50
346+
Ajax heeft potentieel ‘koningskoppel’: “Kan iets moois bloeien”
09:32
110+
Weghorst gekraakt na ‘totaal ineffectief’ optreden
09:16
551+
‘Leeds United wil Arne Slot losweken bij Feyenoord’
08:59
1242+
‘Feyenoord opnieuw gematst door arbitrage’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie