EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Onderzoek AD wijst uit: scheidsrechters hielpen Ajax in laatste fase seizoen

Foto: Onderzoek AD wijst uit: scheidsrechters hielpen Ajax in laatste fase seizoen

Het beroep van scheidsrechter gaat zeker niet over rozen en als je als arbiter een klein foutje maakt, kan het zomaar dat het hele land over je heen valt. Dat hebben we dit seizoen bijvoorbeeld wel kunnen zien bij Danny Makkelie, die Ajax een beslissende penalty gaf in de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Amsterdam ArenA. Reden voor het [i]Algemeen Dagblad[/i] om eens te onderzoeken of de Amsterdammers echt méér profijt hebben gehad van arbitrale dwalingen dan landskampioen PSV.

De krant schrijft: “In totaal maakten scheids- en grensrechters in 26 van de 66 wedstrijden van de twee topclubs één of meer cruciale fouten. Met andere woorden: in 39,4 procent van de wedstrijden had de arbitrale leiding een grote invloed op de uitslag. Bij wedstrijden van PSV maakten scheidsrechters meer fouten (26) dan bij wedstrijden van Ajax (12). PSV had absoluut gezien de scheidsrechter iets meer tegen dan mee: 15 keer zat de scheidsrechter ernaast in het nadeel van PSV, 11 keer bevoordeelde hij de ploeg uit Eindhoven. Bij Ajax was het dit seizoen andersom: 5 keer zat het tegen, 7 keer mee.”

Het [i]AD[/i] gaat verder: “In de publieke opinie heerst het gevoel dat Ajax bevoordeeld is door de scheids. Dat klopt ook: vooral in de laatste speelrondes van het seizoen heeft Ajax de scheidsrechter veel mee gehad. Over een heel seizoen had Ajax niet 82 punten, maar 80,48 punten verdiend. Maar óók PSV profiteerde over een heel seizoen van scheidsrechterlijke dwalingen. Dat leverde PSV ook onterechte punten op: in het rekenmodel komt PSV uit op 81,03 punten. Drie punten minder dus dan in echt. Kortom: beide clubs hadden over een heel seizoen niet te klagen over de scheidsrechter.”

Denk jij ook dat het om het even is?

  • Ja
  • Nee
1807+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie