‘Nóg een WK-stunt voor Australië’

Foto: ‘Nóg een WK-stunt voor Australië’

Australië zette in het laatste groepsduel tijdens de WK volledig op z’n kop. De Socceroos wonnen van Denemarken, werden tweede achter Frankrijk én haalden voor het eerst in de historie de knock-out-fase van het toernooi.

René Meulensteen, vooral bekend door zijn rol als assistent-trainer onder Sir Alex Ferguson bij Manchester United, is tegenwoordig assistent van Australië-bondscoach Graham Arnold.

Meulensteen is sinds 2018 werkzaam in Australië. De assistent-trainer vertelt hoe de mensen in Australië naar het voetbal kijken. Volgens de trainer zorgt het WK van 2006, volgens velen de Gouden Generatie, nog steeds voor verhalen. Dat zal nu de knock-out-fase zijn gehaald, nóg meer zijn.

WK 2022

Toch is het anders dan in 2006, stelt Meulensteen in De Telegraaf. “In 2006 speelden die jongens allemaal in de Premier League, Bundesliga en La Liga. Nu hebben we jongens uit Schotland, de 2. Bundesliga, de Australische A-League. Dat is wel een heel ander verhaal. Het is ongelofelijk wat we gedaan hebben. We hebben echt historie geschreven. Ons team is heel sterk. De saamhorigheid, de vechtlust zijn geweldig en daarbij worden de tactische plannen heel goed uitgevoerd.”

Meulensteen kende Arnold nog van zijn tijd in Nederland en Manchester United. “Mijn eerste ontmoeting met Arnie was toen hij naar Manchester United kwam in het kader van zijn trainersdiploma. Ik kende hem als profspeler in Nederland van NAC Breda en Roda JC. Hij was een hardwerkende aanvaller, die zijn hoofd erin gooide waar niemand anders dat durfde. We hebben toen een week samen doorgebracht en veel over voetbal gepraat. Het klikte tussen ons.”

René Meulensteen

Inmiddels werken de twee al jaren samen. En met succes. Australië bekert dus door en mag zijn borst nat maken: in de volgende ronde wacht een tweestrijd met het Argentinië van Lionel Messi. “Ik zeg altijd ‘het maakt niet uit tegen welk shirt je speelt’. Als je de shirts uittrekt staan er 22 mannen met blote basten tegenover elkaar op het veld, die het samen moeten uitvechten”, stelde Meulensteen. “Die mindset moeten we hebben. Dan heb je altijd een kans.”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie