‘Nederlandse profvoetballer komt spoedig uit de kast’

Foto: ‘Nederlandse profvoetballer komt spoedig uit de kast’

Het is slechts een kwestie van tijd tot de eerste Nederlandse profvoetballer uit de kast durft te komen. Daar is Thijs Smeenk, ANP-journalist en bestuurslid van de John Blankenstein Foundation, van overtuigd. Hij is zelf homoseksueel en schoof gisteravond aan bij Studio Voetbal om te praten over alle ophef rondom Orkün Kökçü en het niet-dragen van de One Love-aanvoerdersband vorige week.

Smeenk geeft regelmatig ‘colleges’ bij voetbalclubs over dit onderwerp. “Ik vind de voetbalwereld een van de weinige werelden waarin het nog steeds een beetje een taboe is. Als je kijkt naar de ontwikkelingen de laatste jaren, is er heel veel gebeurt in de goede zin van het woord. Voetbal blijft nog een beetje conservatief, vind ik. Nederland was ooit een gidsland. In 2001 werd hier als eerste het homohuwelijk ingevoerd. Als je nu kijkt naar Engeland, daar lopen ze elke week met een regenboogband. Duitsland loopt ook ver voor op ons, net als Scandinavië. Dat vind ik heel jammer, dat we niet meer leidend zijn.”

Zelf kent hij meerdere homoseksuele voetballers in Nederland. “Dat was eigenlijk in de jaren tachtig al zo, toen John Blankenstein zelf nog floot. Hij kwam in het nachtleven best veel voetballers tegen in de gayscene. Hij hield dat allemaal voor zich, maar dat was toen ook al aan de hand. Het is stuitend dat mensen met een geheim moeten blijven rondlopen en het niet gewoon kunnen vertellen. Ik vind het pijnlijk dat de campagne wordt afgebroken. Als je homoseksueel bent en je bent speler van Feyenoord, dan weet je wel dat je niet bij je aanvoerder hoeft aan te kloppen.”

Jake Daniels

Wel ziet Smeenk lichte verbetering de laatste jaren. “Je ziet het aan Jake Daniels, die voetbalt bij Blackpool in de Championship. Hij heeft nul problemen gehad met zijn coming out. Er zijn heel veel voetballers die kijken hoe het met hem gegaan is en die gaan binnenkort ook de stap durven zetten. Dat weet ik zeker. Het is ook wel een generatiedingetje denk ik.” Uiteindelijk is hij blij met de hele actie. “Ik denk dat de ophef ook wel zegt dat het heel veel mensen raakt en schaadt. Dat was nu meer dan een jaar of vijftien geleden. En ook de mensen die het niet betreft. Ik ben blij met de reacties van mensen die het niet betreft. Het is een keer mooi geweest.”

Denk jij dat er spoedig een Nederlandse profvoetballer uit de kast zal komen?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
266+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
52+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
18+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
54+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
569+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
324+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
361+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
351+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
122+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
425+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
648+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
266+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
639+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
407+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1514+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie