NEC stijgt na zege in inhaalduel tegen bijna gedegradeerd Groningen

De degradatie van FC Groningen is bijna een feit. In de resterende 72 minuten van het gestaakte duel met NEC, leek het lang doelpuntloos te eindigen. Na een charge van Laros Duarte ging het helemaal mis voor de gastheren.

Groningen en NEC speelden inhaalduel in lege Euroborg

Het treffen tussen Groningen en NEC werd zaterdagavond na achttien minuten gestaakt. Een 18-jarige supporter gooide een gevuld bekertje naar de grensrechter, die daarbij geraakt werd. Volgens de nieuwe regels van de KNVB wordt er dan direct gestaakt. Dat gebeurde dan ook, waardoor de fans teleurgesteld het stadion verlieten. De bekergooier heeft inmiddels een stadionverbod gekregen. De Trots van het Noorden zit nog in de maag wat te doen met de geleden schade.

Dinsdagmiddag middag werd het duel vanaf 15.00 uur uitgespeeld zonder supporters. Groningen moest winnen om hoop te houden rechtstreekse degradatie te ontlopen, maar zelfs de meest positieve fan zal weinig hoop meer hebben op een goede afloop. Van de Nijmeegse Stevenskerk hadden zo’n vierhonderd NEC-fans zich verzameld om naar de wedstrijd te kijken.

Slaapverwekkend schouwspel

Het duel werd hervat in de achttiende minuut met een vrije trap voor NEC op de eigen helft. Het werd een weinig enerverende voortzetting. In de eerste helft waren er enkel wat kleine kansjes over en weer. Pas halverwege het tweede bedrijf valt de eerste grote mogelijkheid te noteren. Jordy Bruijn nam het doel onder vuur, maar doelman Peter Leeuwenburgh kon redden. Tien minuten later was de keeper wederom belangrijk voor zijn ploeg, terwijl NEC steeds sterker werd.

De bezoekers slaan dan toch toe

Invaller Pedro Marques ontsnapte aan de Groningse defensie, waarna Laros Duarte aan de noodrem moest trekken. De middenvelder kreeg direct rood en de Nijmegenaren verdienen een strafschop. Bruijn mikte koeltjes raak: 0-1. Met tien man kwam er van de thuisploeg geen slotoffensief meer, terwijl de bezoekers de voorsprong koesterden. Zo pakte NEC drie belangrijke punten en stijgt het liefst drie plekken naar plaats acht. De ploeg van Rogier Meijer hebben evenveel punten als RKC Waalwijk en sc Heerenveen, het belooft een boeiende strijd de worden voor de Europese play-offs.

Groningen is weer een stap dichter bij rechtstreekse degradatie. Het gat naar de nummers zestien FC Emmen en Excelsior is inmiddels opgelopen tot elf punten. Met vier wedstrijden te gaan kan je bijna al spreken van een officieuze degradatie.

Scoreverloop: 0-1 (’84) J.Bruijn