‘Leegloop bij Ajax: ook basisspelers weg’

Foto: ‘Leegloop bij Ajax: ook basisspelers weg’

De transfermarkt is weer open. Bij PSV wordt niet veel actie verwacht, na zestien zeges op rij is er immers geen verandering nodig, maar bij Ajax kan het zomaar topdrukte gaan worden. Dat denkt ook Sjoerd Mossou, in de AD Voetbalpodcast.

Bezem door selectie ‘kan groepsdynamiek ten goede komen’

Over PSV zegt Mossou eerst: “Je kunt in de winterstop, als je gewoon standvastig bent en je hoeft niet per se iemand te verkopen om financiële reden zoals met Gakpo destijds (vorig jaar, red.) het geval was, dan hoef je echt niet te verkopen. Nee, waarom zouden ze? Dan kun je hoog of laag springen als kopende club, maar dan hoef je dat als koploper van Nederland absoluut niet te doen. Dan kun je een keer nadenken over een wisselspeler die er net buiten valt. Als daar een geweldig bod voor komt is het anders natuurlijk. Maar waarom zou je een basisspeler nu gaan verkopen? Daar is geen enkele reden toe.”

Ajax daarentegen zou er juist goed aan doen om de bezem door de selectie te halen, denkt Mossou. “Dat kunnen ook basisspelers zijn. Dat kunnen spelers zijn die in het huidige basisteam hun waarde hebben of die gewoon altijd spelen. Het meest logische voorbeeld is Bergwijn. Dat kan een groepsdynamiek juist ten goede komen, op het moment dat je daarin gaat verversen. Je kunt eigenlijk pas een nieuw team bouwen als je ook van spelers afkomt. Dat wordt weleens overschat. Het lijkt wel alsof het een kwestie is van kopen, maar het is juist om die dynamiek cruciaal dat je ook spelers kwijtraakt als het niet gaat zoals je wil.”

Mislintat-aankopen

Er wordt dan eerst gekeken naar de ‘Mislintat-aankopen’. “Dat is in een aantal gevallen natuurlijk heel moeilijk (om hen in de winter te verkopen, red.). Die jongens zijn allemaal langdurig vastgelegd door Mislintat, die daar natuurlijk ook hele gekke beslissingen in heeft genomen.” Máár, stelt Mossou: “De categorie Medic, dat type speler; qua salarissen gaat dat nog. Mislintat moest in de lagere salarisschaal gaan zitten. Dat heeft hij ook gedaan. Dat betekent dat je ietsjes makkelijker van die spelers afkomt. Zeker omdat het ook Ajax is, dat internationaal toch de naam heeft van een talentenfabriek of welk cliché je er ook op wil plakken. Dat maakt spelers over het algemeen toch nog wat waard.”

Moet Ajax Bergwijn verkopen?

  • Ja
  • Nee
13102+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie