Koeman onthult voorselectie Oranje: veel verrassingen

Foto: Koeman onthult voorselectie Oranje: veel verrassingen

Bondscoach Ronald Koeman heeft de voorselectie van Oranje bekendgemaakt. De shortlist van de selectie voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Gibaltar herbergt met 37 spelers aardig wat verrassingen en nieuwe gezichten. Zo zitten er drie Feyenoorders in de voorselectie en doelman Bart Verbruggen van Anderlecht. Ook de net van een blessure teruggekeerde Georginio Wijnaldum is uitverkozen. Koeman drukt in het begin van zijn tweede periode als bondscoach gelijk zijn stempel.

Koeman gaf al aan het anders te gaan doen. Zo wil de 59-jarige coach terug naar het ‘Hollandse’ 4-3-3, met buitenspelers en de punt naar achteren op het middenveld. In de voorselectie heeft Koeman plaats gemaakt voor drie spelers van de koploper van de Eredivisie. Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman en Mats Wieffer mogen hopen op een plaatsje in de selectie voor Frankrijk en Gibraltar. Opvallende namen in de lijst van 37 zijn verder keeper Verbruggen, de op het moment geblesseerde Andries Noppert (sc Heerenveen), Vitesse doelman Kjell Scherpen, Kenny Tete (Fulham), Joey Veerman (PSV) en Wijnaldum (AS Roma). Over een week maakt hij de definitieve selectie bekend.

Lees ook: Koeman gaat voor grote metamorfose Oranje

‘Ik heb bewust gekozen voor grotere groep’

Koeman geeft aan dat hij met opzet heeft gekozen voor een lijst van liefst 37 spelers. “Dat is meer dan gebruikelijk. Ik heb bewust gekozen voor een grotere groep, omdat we op dit moment te maken hebben met een aantal vraagtekens wat betreft wedstrijdritme en fitheid.”

Justin Bijlow, de beoogde eerste doelman, zit er niet bij. Hij is geblesseerd aan zijn pols. Noppert kampt ook met een blessure, maar lijkt sneller op de weg terug. Jasper Cillessen en Mark Flekken zitten ook weer in de voorselectie. Verder mogen Verbruggen en Scherpen hopen op een plek in de Oranje-selectie.

Bij de verdedigers valt op dat vaste Oranje-waarden als Daley Blind, Denzel Dumfries en Stefan de Vrij er gewoon bij zitten. Deze internationals spelen niet bij hun club. Koeman hoopt dat dit nog gaat veranderen richting eind maart, zodat zij nog wedstrijdritme op doen. Hartman en Geertruida staan te popelen om hen mogelijk te vervangen. Ook Sven Botman en Jeremie Frimpong lijken daarvan te kunnen profiteren.

Ook plek voor Veerman, Wijnaldum en Gravenberch

Op het middenveld is Wieffer de grote verrassing. Het werd al een beetje aangekondigd, maar de Feyenoord-middenvelder heeft pas sinds de winterstop een basisplaats. De 15 duels voor Feyenoord zijn desondanks toch genoeg voor een plaats in de voorselectie. Koeman heeft ook plek ingeruimd voor Kenneth Taylor (Ajax), Jordy Clasie (AZ) en Joey Veerman (PSV). Wijnaldum en Ryan Gravenberch (Bayern München) zijn de middenvelders zonder ritme.

In de aanval houdt Koeman vast aan de ervaren internationals Memphis Depay (Atlético Madrid) en Steven Bergwijn (Ajax). Dat terwijl zij niet wekelijks een basisplaats hebben bij hun club. De weinig aanvallende uitblinkers in de voorselectie zijn Xavi Simons (PSV), Cody Gakpo (Liverpool) en Wout Weghorst (Manchester United). Brian Brobbey (Ajax), Vincent Janssen (Antwerp) en Noa Lang (Club Brugge) zijn er ook weer bij.

De Jong stopt als international

Luuk de Jong is er niet meer bij. Hij kondigde vlak voor de bekendmaking van de voorselectie aan te stoppen als international. De spits van PSV heeft de bondscoach laten weten dat hij zijn interlandcarrière per direct beëindigd. “Het was een grote eer. Bedankt voor alle herinneringen Oranje”, schreef De Jong, die in 39 interlands 8 keer scoorde, op Twitter.

Het Nederlands elftal speelt op vrijdag 24 maart in het Parc des Princes in Parijs tegen Frankrijk. Maandag 27 maart wacht Gibraltar in De Kuip. Verder speelt Oranje nog in kwalificatiegroep B tegen Ierland en Griekenland. De nummers één en twee van de poule kwalificeren zich voor het EK 2024 in Duitsland.

“Ik denk dat we een moeilijke loting hebben”, zegt Koeman over de kwalificatiecampagne. “We hebben natuurlijk Frankrijk in de groep, finalist van het afgelopen WK. Griekenland is een land dat de laatste tijd beter speelt en resultaten haalt. De Ieren zijn altijd van die vechters, dus dat is ook niet makkelijk. En dan Gibraltar. Met alle respect, maar daar moet je natuurlijk goede scores tegen behalen.” Hoewel de bondscoach spreekt van een lastige loting vindt hij dat Oranje aan zijn stand verplicht is om zich te kwalificeren voor het EK. “We gaan uit van het feit dat we zeker één of twee worden in de poule.”

De voorlopige selectie

Nathan AkéManchester City
Steven BerghuisAjax
Steven BergwijnAjax
Daley BlindBayern München
Sven BotmanNewcastle United
Brian BrobbeyAjax
Jasper CillessenN.E.C.
Jordy ClasieAZ
Memphis DepayAtlético Madrid
Virgil van DijkLiverpool
Denzel DumfriesInternazionale
Mark FlekkenSC Freiburg
Jeremie FrimpongBayer 04 Leverkusen
Cody GakpoLiverpool
Lutsharel GeertruidaFeyenoord
Ryan GravenberchBayern München
Quilindschy HartmanFeyenoord
Vincent JanssenRoyal Antwerp
Frenkie de JongFC Barcelona
Davy KlaassenAjax
Teun KoopmeinersAtalanta
Noa LangClub Brugge
Matthijs de LigtBayern München
Tyrell MalaciaManchester United
Andries Noppertsc Heerenveen
Marten de RoonAtalanta
Kjell ScherpenVitesse
Xavi SimonsPSV
Kenneth TaylorAjax
Kenny TeteFulham
Jurriën TimberAjax
Joey VeermanPSV
Bart VerbruggenRSC Anderlecht
Stefan de VrijInternazionale
Wout WeghorstManchester United
Mats WiefferFeyenoord
Georginio WijnaldumAS Roma

Mooie voorselectie?

  • Ja
  • Nee
383+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
62+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
31+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
229+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
94+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
154+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
59+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
85+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
446+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
194+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
289+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
800+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8618+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1952+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3278+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
585+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
970+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie