Koeman gaat voor grote metamorfose Oranje

Foto: Koeman gaat voor grote metamorfose Oranje

Ronald Koeman wil zijn watermerk zetten op Oranje. De tijd van Frank de Boer en Louis van Gaal is over, we gaan (weer terug) naar het tijdperk Koeman. Vrijdag maakt Koeman de voorselectie bekend voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk (uit) en Gibraltar (uit). We gaan dan de eerste tekenen van een Oranje-metamorfose zien.

De eerste periode van Koeman als bondscoach was een redelijk succes te noemen. Van februari 2018 tot augustus 2020 was de eindverantwoordelijk bij het Nederlands elftal. Hij leidde Oranje naar de finale van de eerste Nations League en dwong eenvoudig plaatsing af voor het EK. Na een dramatisch verlopen EK onder De Boer en een onsuccesvol WK met Van Gaal is het het nu weer tijd voor Koeman om te gaan presteren.

Dat wil hij doen met zijn eigen selectie. Koeman kiest ervoor om weer terug te gaan naar 4-3-3. Liever met mooi voetbal ten onder gaan dan met lelijk voetbal ver komen en geen prijs pakken. Af en toe als de wedstrijd erom vraagt zal Koeman het niet schromen om terug te schakelen naar een 5-3-2, maar het oeroude ‘Hollandse’ 4-3-3 moet het uitgangspunt zijn.

In de voorselectie zullen we gelijk nieuwe namen bij de keepers vinden. De drie WK-gangers Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer zijn er niet bij. WK-afvallers Jasper Cillessen en Mark Flekken mogen op een voorselectieplekje regelen. Met Bart Verbruggen en Nick Olij bijvoorbeeld zullen we vers keepersbloed krijgen.

Lees ook: Op deze keeper heeft Koeman een oogje

Geen verdedigers in vorm op topniveau

Achterin was jarenlang een luxeprobleem bij Oranje. Bijzonder veel topverdedigers die bij topclubs spelen en in vorm waren. Dat is anno 2023 niet meer het geval. De centrale verdedigers Virgil van Dijk, Jurriën Timber en Matthijs de Ligt zijn zoekende naar hun vorm. Van Dijk deelt in de malaise bij Liverpool, net als Timber bij Ajax. De Ligt moet nog steeds wennen bij Bayern München. Hij heeft wel de stijgende lijn te pakken en de enige die op dit moment top presteert met zijn club. Oranje-zekerheidjes Denzel Dumfries en Stefan de Vrij komen niet meer aan spelen toe bij Internazionale en Daley Blind zit ook op de bank bij Bayern.

Dus is Koeman logischerwijs op elke positie achterin op zoek naar nieuw elan. Op linksback denkt hij naast Tyrell Malacia aan Quilindschy Hartman (Feyenoord), Patrick van Aanholt (PSV) en Ian Maatsen Burley. Centraal achterin lijken Sven Botman, Micky van de Ven en Lutsharel Geertruida zich kunnen opmaken voor een debuut in de selectie. Op rechts lijken Jeremie Frimpong (moet nog altijd debuteren), Rick Karsdorp, Kenny Tete en Joël Veltman in aanmerking te komen.

Zoeken naar partner van Frenkie de Jong

Op het middenveld zijn Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Steven Berghuis (Ajax) zekerheidjes. Dat geldt ook voor Teun Koopmeiners van Atalanta. De vraag is welke driehoek op het middenveld rendeert het beste. Koeman zal daar op zoek naar gaan. In zijn eerste periode koos hij voor een golfbreker (Marten de Roon) en twee lopers (De Jong en Georginio Wijnaldum). De op het moment wat in mindere vorm verkerende De Roon lijkt daardoor ook een streepje voor te hebben op de concurrentie.

Wijnaldum is net terug van een langdurige knieblessure, maar als hij weer regelmatig zijn wedstrijdjes speelt bij AS Roma gaat Koeman hem zeker oproepen. De bondscoach wilde Wijnaldum al naar Barcelona halen, maar op het laatste moment koos de middenvelder voor Paris Saint-Germain.

De vraag is dus wie de partner van Frenkie de Jong gaat worden. Berghuis kan de loper worden die meer richting een nummer 10 gaat. Kiest Koeman weer voor de punt naar achteren dan kan hij kiezen voor De Roon, maar De Jong zelf kan daar ook spelen. Als we naar de Nederlandse competitie kijken komt dan Mats Wieffer in beeld, al vindt Koeman het eigenlijk nog te vroeg voor de Feyenoorder.

Ryan Gravenberch kan ook de verbindingsspeler worden, maar speelt niet bij Bayern München. Kenneth Taylor is niet in goede doen bij Ajax en dat geldt ook voor Davy Klaassen. Al lijkt die laatste wel meer krediet te hebben bij Koeman.

Lees ook: Koeman denkt aan Feyenoord-kwartet

Xavi Simons als symbool van nieuw Oranje

De bondscoach wil vooral frisheid en denkt daarbij aan Jerdy Schouten (Bologna), Branco van den Boomen (Toulouse), Jordy Clasie (AZ) en Tonny Vilhena (Salernitana). Die laatste twee kent hij nog goed uit zijn periode bij Feyenoord en Vilhena was een van de eerste invallers bij Oranje in Koemans eerste periode.

In dat licht is Xavi Simons ook een zekere naam. Als aanvallende middenvelder of een van de posities voorin heb je een goede aan de jonge Simons. De 19-jarige PSV’er blinkt wekelijks uit en scoort ook nog eens veel. Simons zou zelfs als symbool van het nieuwe Oranje een basisplek kunnen krijgen tegen Frankrijk.

Xavi Simons zou weleens het symbool kunnen worden van het nieuwe Oranje.

Voorin is het huilen met Depays pet op

Gelukkig kan Simons ook voorin heel goed uit de voeten, want daar heeft Koeman nog heel wat werk te verzetten. In de 5-3-2 (of 1-3-4-1-2 zoals Van Gaal het zelf graag noemde) van de vorige bondscoach stonden Steven Bergwijn en Memphis Depay voorin. Later kwam Cody Gakpo in de plaats van Bergwijn. Alleen Gakpo (basis bij Liverpool) mag nu praten over een vaste plek in de startopstelling van Oranje. Depay zit op de bank bij Atlético en Bergwijn krijgt elke week het publiek over zich heen in de Johan Cruijff ArenA.

Gelukkig hebben we nog Wout Weghorst. Onder Erik ten Hag speelt de niet al te flegmatieke spits elke week bij Manchester United. Weghorst speelt zelfs weleens op tien, dus dat zou Koeman ook kunnen overwegen. Weghorst zit er in ieder geval bij.

Dat geldt ook voor Luuk de Jong. Koeman vindt hem eigenlijk een betere invalspits dan Weghorst en haalde De Jong niet voor niets naar Barcelona. Bij PSV speelt de kopsterke spits weer na blessureleed en niet geheel onbelangrijk: hij scoort.

Arnaut Danjuma (bank bij Tottenham Hotspur), Donyell Malen (bank bij Borussia Dortmund) en Brian Brobbey (bank bij Ajax) kunnen geen aanspraak maken op een plek bij Oranje. Noa Lang heeft zich door zijn gedrag niet heel geliefd gemaakt bij Koeman. Langs’ maniertjes is niet het nieuwe elan waar Koeman naar op zoek is.

Opties waar Koeman wel serieus over nadenkt zijn Justin Kluivert (Valencia), Crysencio Summerville (Leeds United) en Thijs Dallinga (Toulouse). En tot slot krijgt Vincent Janssen nog een kans. De spits die niet scoorde en uit de hoge hoed van Van Gaal werd getoverd scoort tegenwoordig wel bij Antwerp. Hoewel Koeman standvastig is en een nieuw fris geluid wil heeft hij niet de koppigheid van Van Gaal.

Thijs Dallinga scoort voor het frisse Toulouse, de frisheid waar Koeman naar op zoek is.

Oranje is nog lang niet klaar voor Frankrijk en Kroatië

Koeman koos voor deze Oranje-trein en al met al heeft hij een hels karwei op zijn hals gehaald. In korte tijd moet hij het Nederlands elftal klaarstomen voor een uitwedstrijd bij de vice-wereldkampioen. Daarna volgt in juni in De Kuip de halve finale van de Nations League Finals tegen Kroatië. De metamorfose van Oranje wordt snel ingezet, maar veel tijd heeft Koeman niet en enkele eerdere contouren zullen daarom zichtbaar blijven.

Moet Koeman de boel op de schop gooien bij Oranje?

  • Ja
  • Nee
1292+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
107+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
39+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
82+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
591+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
143+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
450+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
428+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
395+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
41+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
137+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
35+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
467+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
109+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
656+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
319+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
16+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
663+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
421+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1558+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie