Klungelige eigen goal zorgt ervoor dat Heerenveen niet van tien AZ’ers wint

Foto: Klungelige eigen goal zorgt ervoor dat Heerenveen niet van tien AZ’ers wint

Sc Heerenveen en AZ hebben zondagmiddag de punten gedeeld in het Abe Lenstra Stadion. In de wedstrijd gebeurde er werkelijk van alles. Nadat er tijdelijk gestaakt werd leken de gastheren op weg naar een zege, nadat de bezoekers met tien man kwamen te staan. Een merkwaardig moment in de slotfase zorgde nog voor een remise.

2-2 in een wedstrijd waarin het geen moment saai was

Maarten Martens debuteerde vorige week met een teleurstellend gelijkspel thuis tegen PEC Zwolle, dat pas diep in de blessuretijd kon worden afgedwongen. Het perspectief op een Champions League-ticket voor AZ wat steeds wat troebeler, zeker ook door de opkomst van Ajax op de ranglijst. Bij Heerenveen draait het ook niet al te lekker: vorige week zette het met de 3-0 nederlaag weer een slecht resultaat neer. De wedstrijd was een minuut of zes bezig en de Alkmaarse supporters gooiden massaal vuurwerk naar het geld. Reden om het duel per direct stil te leggen.

Het scheen te maken te hebben met het duel vorig seizoen, destijds in het AFAS Stadion, toen de rollen omgedraaid waren. Toen gooiden Heerenveen-fans met vuurwerk en moest de wedstrijd ook tijdelijk gestaakt worden. De voorbije periode is de animositeit tussen de supportersgroepen van Heerenveen en AZ gegroeid. De Alkmaarders zijn juist steeds beter bevriend geraakt met de aanhang van SC Cambuur. Dat bleek ook uit een spandoek vanuit het uitvak.

Verder na tijdelijke staking

Na een afkoelperiode werd er toch weer verder gespeeld, en zou het toch nog tot het voetbalgevecht komen waar veel mensen naar uitkeken. Vrij snel na de hervatting kwamen de bezoekers op voorsprong. Denzo Kasius zette voor en Vangelis Pavlidis kopte prachtig raak. Het betekende alweer de twintigste Eredivisie-goal van de topschutter dit seizoen. Niet voor het eerst zag de uitkomende Andries Noppert er niet helemaal lekker uit.

Voorsprong AZ teniet gedaan

Vijf minuten later kwam Heerenveen al met het antwoord. Een scherpe voorzet vanaf de rechterkant van Patrik Walemark werd nog getoucheerd door Jordy Clasie, waarna de bal achter Rome-Jayden Owusu-Oduro verdween: 1-1. Pavlidis hoopte weer wat terug te doen, maar na een solo kon Noppert op tijd ingrijpen. Vlak voor rust moesten de Noord-Hollanders een nieuwe domper slikken. Kasius liet na een duel zijn voet staan, die terecht kwam op een Heerenveen-speler. Dit terwijl de back ook makkelijk over het lichaam heen had kunnen springen. Je hoorde Kasius zeggen dat het per ongeluk was, maar de VAR was onverbiddelijk: rood!

Zo moest AZ het zien te rooien met tien man. Martens bracht met Wouter Goes een verdediger erbij voor Dani de Wit. Ennest Poku kwam de tweede helft binnen de lijn ten koste van Mayckel Lahdo. Het waren de Friezen die ook beter de kleedkamer uitkwamen. Goed voorbereidend werk van Osame Sahraoui bood Luuk Brouwers de eenvoudige mogelijkheid om van dichtbij in te tikken: 2-1. Ondanks het ondertal wist AZ nog geregeld gevaarlijk te worden. Zo raakte Poku halverwege de tweede helft de paal met een schot.

Curieuze gelijkmaker

Aan de andere kant stichtte invaller Ché Nunnely gevaar. Na een goede aanval wist de aanvaller de bal niet goed richting het doel te krijgen. Nadat AZ nog wat aandrong en werd het in de slotfase beloond, al kwam daar veel geluk bij kijken. Noppert kwam zijn doel uit en wilde rand strafschopgebied wegschieten. Hij kon daarbij Pawel Bochniewich niet ontwijken, waarna de bal via de Poolse verdediger in het eigen doel caramboleerde: 2-2. Wat een pech voor Heerenveen, en zo komt Noppert weer in de schijnwerpers met een fout.

Met man en macht toog Heerenveen nog naar voren. In de blessuretijd kreeg Sahraoui nog een goede mogelijkheid, maar zijn schot eindigde naast het doel. Zo eindigde de strijd in 2-2: AZ staat nog maar één punt voor op Ajax.

Scoreverloop: 0-1 (19′) V.Pavlidis, 1-1 (24′) J.Clasie (e.d.), 2-1 (51′) L.Brouwers, 2-2 (88′) P.Bochniewicz (e.d.)

15+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie