Kieft vermoedt ‘duivels dilemma’ voor bondscoach Koeman

Foto: Kieft vermoedt ‘duivels dilemma’ voor bondscoach Koeman

Wim Kieft denkt dat Ronald Koeman de keuze voor zijn formatie en strijdwijze tegen Frankrijk als ‘een duivels dilemma’ heeft ervaren. Moest hij ondanks alle afwezigen wel vasthouden aan 4-3-3 in plaats van 5-3-2? Achteraf makkelijk praten wellicht, maar met de 4-3-3 tactiek werd Frankrijk vrij baan gegeven richting een 4-0 zege.

Duivels dilemma Koeman: 4-3-3 of toch weer 5-3-2?

“Amusant om te zien dat de Louis van Gaal-adepten de verleiding niet konden weerstaan om na de 4-0 nederlaag van het Nederlands elftal bij Frankrijk direct te beginnen over het door Ronald Koeman gehanteerde 4-3-3-systeem. Dat zou de oorzaak zijn van het debacle in Parijs en het rechtvaardigt achteraf de keus van Van Gaal voor een 5-3-2-formatie tijdens het afgelopen WK. Zo bijzonder was het allemaal niet op het WK en tegen Argentinië, de eerste de beste goede tegenstander in Qatar, ging het direct fout en reikte Nederland door een wonder tot de strafschoppenreeks. Die hele ongeslagen reeks onder Van Gaal vertelde niet het hele verhaal”, opent Kieft zijn column in De Telegraaf vandaag.

De oud-spits van Oranje vervolgt: “Wat niet wegneemt dat Koeman na het wegvallen van zeker vijf basisspelers ongetwijfeld even met de gedachte heeft gespeeld om de boel vanaf de eerste minuut dicht te gooien. Desnoods met het systeem van Van Gaal. Zeker voor Koeman een duivels dilemma omdat hij zich bij zijn presentatie zo nadrukkelijk uitsprak voor 4-3-3, voor aantrekkelijker en aanvallender spel en dat hij het 5-3-2 afserveerde. De stelligheid waarmee hij afstand nam van de Van Gaal-periode, zorgde ervoor dat hij bijna niet kon terugkomen op zijn uitlatingen. Terwijl hij zich als clubtrainer en ook in zijn eerste periode als bondscoach regelmatig opstelde als een pragmaticus, iemand die van systeem switchte als de situatie daarom vroeg.”

Gebrek aan kwaliteit en vertrouwen bij Oranje

Kieft denkt dat het niet zoveel uitmaakte hoe je zou spelen; Frankrijk zou altijd hebben gewonnen. “Blijf je reëel, dan constateer je dat het Nederlands elftal gewoon de kwaliteiten niet bezit om Frankrijk serieus te kunnen verontrusten. Zonder die draai om de oren te bagatelliseren, want dat ging ook te ver. Wil je een serieuze kans maken tegen de Fransen, dan heb je niet voldoende aan een niet topfitte Memphis Depay en Georginio Wijnaldum en een niet in vorm stekende Virgil van Dijk. Zijn uitstraling ten spijt; je ziet aan het spel van Van Dijk dat hij vertrouwen mist. (…) Depay is Depay, niet gezien tegen Frankrijk en wat hij deed, deed hij niet goed. Iedere spits kent zulke wedstrijden en als de aanvoer naar de spits ontbreekt of stokt, dan beleef je een waardeloze avond. Maar hij kan er tegen Gibraltar zo drie inschieten en is dan weer het mannetje.”

Wint Nederland van Kroatië in de Nations League?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Welke tactiek zou jij gekozen hebben tegen Frankrijk?

  • 5-3-2
  • 4-3-3
165+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie