Ajax-talent voorbestemd voor Engeland: “Meerdere wegen naar Rome”

Foto: Ajax-talent voorbestemd voor Engeland: “Meerdere wegen naar Rome”

Voor Zian Flemming kent de Championship geen geheimen meer. De 25-jarige Amsterdammer speelt voor Millwall FC wekelijks op het tweede niveau van Engeland en heeft tegen veel van de clubs al gescoord. De Premier League zou een mooie vervolgstap zijn voor de oud-Ajacied, die vorig jaar al dicht bij een promotie was. “Misschien deze zomer of daarna”, vertelt hij aan SoccerNews.

Interview met Zian Flemming, publiekslieveling bij Millwall

Bij Millwall groeide Flemming de afgelopen twee seizoenen uit tot een publiekslieveling bij de supporters die wereldwijd bekend staan om hun fanatisme. “Onze supporters zijn rauw en ruig. Die cultuur en passie zit erin. Maar zo heftig als in de oude films over Millwall is het niet meer. Dat negatieve randje is er gelukkig af”, vertelt Flemming in gesprek met SoccerNews-presentatrice Anouk Hoogendijk. De aanvaller geniet van de sfeer en het sportieve niveau waarop hij acteert. De Championship wordt wel eens de zesde competitie ter wereld genoemd, daar kan hij zich in vinden. “Op het UEFA-lijstje is dat niet zo, maar dat komt natuurlijk omdat Championship-clubs zich niet kunnen kwalificeren voor Europese wedstrijden. Als je ziet tegen wat voor spelers en in wat voor stadions wij spelen, dan is het gewoon heel groot.”

Toch blijft de Premier League lonken. Afgelopen zomer was er al interesse van Burnley, dat Flemming in beeld kreeg vanwege zijn vijftien competitiegoals in zijn eerste seizoen bij Millwall. De Londense club hield de aanvalsleider binnenboord, maar komende zomer kan er weer van alles gebeuren. “Ik wil zo hoog mogelijk spelen, dat zal niemand verbazen. Ons gezamenlijke doel is om met Millwall naar de Premier League te promoveren. Dat is vorig jaar helaas niet gelukt en datzelfde geldt voor dit jaar. Plan B is dan om zélf een stap te maken, maar dan moet de club ook een mooie transfersom krijgen. Of dat deze zomer gaat zijn of later, dat durf ik nu nog niet te zeggen.”

Wat als Ajax belt?

De weg van Flemming naar Engeland liep niet in een rechte lijn. Zijn loopbaan begon bij Ajax, waar hij alle jeugdelftallen doorliep, maar nooit doorstroomde naar de hoofdmacht. “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik heb bij Ajax de hele jeugdopleiding doorlopen, tot aan de laatste stap. Toen die laatste stap gemaakt moest worden, geloofde ik erin. Ik had ‘m zeker kunnen maken als de kans er was geweest. Maar er breken niet voor niets maar één of twee spelers per jaar door. Ook al zou je het aankunnen, er is geen plek voor iedereen. Ik heb uiteindelijk voor een andere weg gekozen en ben nu heel blij waar ik ben terechtgekomen.”

Met zijn huidige ervaring zou Flemming mogelijk meer kansen krijgen bij Ajax, maar een terugkeer zit op dit moment niet in zijn hoofd. “Dat weet ik niet. Eerst moet ik het seizoen hier nog afmaken. Ajax moet eerst haar eigen dingen strak op orde krijgen, voordat ze aan transfers denken.”

Video: Zian Flemming in gesprek met SoccerNews-presentatrice Anouk Hoogendijk

Groei bij PEC Zwolle en Fortuna Sittard

Flemming verliet Ajax in 2018 omdat hij meer speelminuten wilde maken. Zijn eerste periode buiten Amsterdam, bij PEC Zwolle, verliep met vallen en opstaan. Niet alleen moest hij wennen aan zijn nieuwe omgeving, ook gaf het niveau hem nieuwe uitdagingen. “Het idee was om daarvanuit direct omhoog te stomen. Dat ging alleen op en neer. Als ik erop terugkijk, dan was ik realistisch gezien er nog niet klaar voor om in de Eredivisie te vlammen. Alsnog heb ik veel ervaring opgedaan. Ik maakte mijn goals, kreeg speelminuten en veroverde een basisplaats. Daar heb ik de basis gelegd.”

Wat volgde was een overstap naar Fortuna Sittard. Het leek in eerste instantie een stap terug, maar niets was minder waar. Flemming ontwikkelde zich razendsnel en had met zijn aantal doelpunten een gemiddelde van een treffer per twee wedstrijden. Al snel had de voetballer het gevoel dat zijn volgende uitdaging in de Engelse Championship zou liggen. Millwall was één van de clubs die zich voor hem meldden. “Na het eerste jaar bij Fortuna Sittard, wilden zij mij al hebben. Dat gold ook voor andere Championship-clubs. Datzelfde was in de winter, tijdens het tweede seizoen in Sittard. Vanaf dat moment wist ik dat mijn toekomst in Engeland zou liggen.”

Is Flemming klaar voor de Premier League?

  • Ja, absoluut
  • Nee, denk ik niet
130+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:55
0+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
27+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
63+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
30+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
183+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
135+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
44+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
36+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
133+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
18+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
260+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
876+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
18+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
67+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
15:32
29+
Clubicoon Boschker stopt na tien jaar als keeperstrainer Twente
15:12
1269+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
6+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
173+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
496+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
728+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie