Hans Vonk organiseert reizen naar Zuid-Afrika: golfen, wijnen en wildlife

Foto: Hans Vonk organiseert reizen naar Zuid-Afrika: golfen, wijnen en wildlife

Hans Vonk gaat een nieuw avontuur aan op bekend terrein. De oud-doelman van sc Heerenveen en Ajax neemt afstand van het voetbal en begint zijn eigen reisorganisatie in Zuid-Afrika. Sinds deze maand deelt hij met Hans Vonk Travel alle mooie plekken van zijn geboorteland.

Het is voor Vonk niet moeilijk om een verkooppraatje te bedenken voor Zuid-Afrika. Hij kent alle schoonheden van zijn tweede thuisland, waar hij de eerste twee jaar van zijn leven woonde en sinds 2006 regelmatig verblijft. “Zuid-Afrika heeft alle ingrediënten voor een mooie reis. De cultuur, de natuur, het warme klimaat. Je kunt hier uitstekend golfen en natuurlijk fantastische wijnen drinken”, vertelt Vonk aan SoccerNews.nl.

De voormalig doelman geniet volop van het Afrikaanse leven en wil meer Nederlanders enthousiast maken voor een reis naar Kaapstad of Johannesburg. “Ik merk dat sommige mensen angst hebben door de verhalen in het nieuws. De criminaliteit moeten we niet onbenoemd laten. Het land kent veel uitdagingen, maar daar is in het dagelijks leven goed mee om te gaan. Ik heb acht jaar in Kaapstad gewoond en nooit problemen gehad. Ik zeg altijd: ‘Kom naar Zuid-Afrika en oordeel zelf.’ Er is zoveel moois te ontdekken.”

Golfen, wijnen en wildlife
Vonk ontdekte als keeper van Ajax Cape Town de golfbanen en de wijnhuizen in Kaapstad. De reizen die hij aanbiedt zijn dan ook gericht op golfen, wijnen en wildlife. “Golf is mijn tweede sport geworden na voetbal. Ik ben in 2010 begonnen met Foppe de Haan toen hij als trainer naar Ajax Cape Town kwam. Hij noemde het eerst knikkeren voor oude mannen, maar werd zelf ook gegrepen door de sport. Zuid-Afrika is een golfland bij uitstek. In Nederland heeft elk dorp een voetbalclub. In Kaapstad heeft elke wijk een golfbaan. Vanaf mijn huis kan ik in een omtrek van dertig kilometer naar acht golfbanen toe. Veel banen hebben een prachtige achtergrond met uitzicht op de natuur. Daar staat Zuid-Afrika natuurlijk om bekend. Met name in de omgeving van Johannesburg heb je prachtige parken en kun je de Big Five zien.”

Zuid-Afrika staat ook bekend om zijn goede wijnen. Vonk is een echte liefhebber en neemt reizigers mee naar de beste plekken in Kaapstad. “De wijngebieden zijn prachtig om te bezoeken. In mijn tijd als speler heb ik veel geproefd en allerlei cursussen gevolgd. Daardoor weet ik precies waar de beste druiven worden verbouwd. In mijn tijd als manager bij Ajax Cape Town heb ik geprobeerd om wijnhandel richting Nederland op te zetten, maar ik was toen nog te druk met het voetbal.”

Zuid-Afrikaans paspoort
Met het opzetten van zijn eigen reisorganisatie neemt Vonk afscheid van de voetballerij, waar hij zijn hele leven in rondliep. Na zijn actieve carrière was hij achtereenvolgens teammanager bij AZ, technisch directeur bij Heerenveen, hoofd jeugdopleiding bij Ajax Cape Town en adviseur in de Ajax Coaching Academy. Die laatste baan zegde hij in juni vorig jaar op om Hans Vonk Travel op te richten. “Het is spannend, omdat ik in de voetballerij veel zekerheden had. Soms denk ik: “Hans, waar ben je aan begonnen?” Maar ik heb goede mensen om me heen verzameld en heb vertrouwen in dit plan. Ik ga hier honderd procent voor.”

De roeping om Nederland en Zuid-Afrika te verbinden is Vonk op het lijf geschreven. De voormalig doelman groeide op in Nederland, maar werd geboren in Alberton, een voorstad van Johannesburg. Zijn ouders waren daar na de Tweede Wereldoorlog heengetrokken om te werken. “Er was veel werkloosheid in Nederland en het werd vanuit de overheid gestimuleerd om te emigreren. Mijn ouders waren avontuurlijk ingesteld en kozen voor Zuid-Afrika. Ik werd daar geboren en op mijn tweede gingen we naar Nederland. Ik voel me meer Nederlander, omdat ik daar het grootste deel van mijn leven heb gewoond, maar ik ben ongelooflijk trots op mijn Zuid-Afrikaanse paspoort.”

Gammele bussen
Als keeper van Heerenveen werd Vonk in 1998 opgeroepen voor de nationale ploeg van Zuid-Afrika. Vanaf dat moment vloog hij regelmatig heen en weer tussen Heerenveen en Kaapstad. “Het begon als een project voor het WK in Frankrijk, maar daarna werd ik vaste keeper. In het begin moest ik erg wennen. Alles was anders in Zuid-Afrika. De taal, de cultuur, het gras, zelfs de lucht. Op 1600 meter hoogte voetballen is anders dan op zeeniveau. Ik wist soms niet wat ik meemaakte. Tijdens de Afrika Cup in Mali in 2002 waren de stadions nauwelijks klaar. We reden in gammele bussen en de hotels waren niet best. In landen als Angola en Nigeria werden we gezien als het ‘rijke Zuid-Afrika’ en bijzonder vijandig ontvangen. Soms konden we niet in het stadion trainen, omdat ze het gras nog moesten maaien.”

Ritmegevoel
Eenmaal gewend aan de Afrikaanse omstandigheden, kon Vonk enorm genieten van wat hij meemaakte met de nationale ploeg. “De voorbereiding was altijd uitermate ontspannen. Er werd wel getraind, maar zeer rustig en de bondscoach speelde op zijn gemak mee. Het leek wel alsof niemand gespannen was, behalve ik. Voor de wedstrijden werd er gedanst in de bus en de kleedkamer. Geweldig om te zien. Ik deed daar niet aan mee, want dat zag er wat onhandig uit. Ik had nog niet het ritmegevoel ontwikkeld dat ik nu wel heb.”

Vonk speelde 43 interlands, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn als de speelkalenders beter op elkaar af waren gestemd. “Ik meegemaakt dat ik op zaterdag een interland speelde in Zuid-Afrika. ’s Avonds om elf uur pakte ik een vlucht terug en zondag om half drie speelde ik met Heerenveen uit bij PSV. Ik deed het zonder erbij na te denken. Als voetballer zit je in het ritme van trainen, reizen, wedstrijd spelen en weer terug. Ik ben overal in Afrika geweest, mijn oude paspoorten staan helemaal vol met stempels, maar ik heb weinig van de landen gezien. Dat ben ik nu aan het inhalen.”

Ajax

Vonk speelde altijd met de gedachte om ooit in zijn geboorteland te voetballen. Die kans kwam op het eind van zijn carrière als keeper van Ajax. “We hadden goede spelers bij Ajax, maar we werden twee jaar geen kampioen. Toch apart als je naar de individuele namen kijkt, zoals Maxwell, Galasek, Sneijder, Van der Vaart, Heitinga, Nigel de Jong, Huntelaar. Steven Pienaar kende ik al van de nationale ploeg. Een lieve jongen en een geweldige voetballer met gevoel voor ruimte. Ik kon hem zelfs met twee man in zijn rug aanspelen, want hij draaide altijd de goede kant op. Ik was gehaald als derde keeper, maar heb redelijk veel gespeeld door blessures bij Lobont en Stekelenburg. Na twee jaar liep mijn contract af en wilde ik een avontuur aangaan. Door de samenwerking met Ajax kon ik naar Ajax Cape Town. Alsof het zo moest zijn.”

Ajax Cape Town
Ajax Cape Town was geen grote club in Zuid-Afrika en van de samenwerking met Ajax was weinig te merken. “De rode baan op de shirts ontbrak aan de achterkant en er was geen hoofdsponsor. Bij mijn eerste wedstrijd tegen de Benoni Rabbits speelden we voor driehonderd man. Het leefde totaal niet, maar na een tijdje ging het beter. We wonnen de beker en beleefden een succesvolle periode. Ik onderhield contact met Ajax en hield rapporten van spelers bij. Eyong Enoh was een speler die ik heb aanbevolen. Die sprong er bij ons echt bovenuit. Een fantastische gast met een ongelooflijke mentaliteit.”

Na twee seizoenen keerde Vonk terug naar Nederland voor korte periodes bij Ajax en Heerenveen. Maar toen het WK in Zuid-Afrika naderde, ging hij voor een tweede keer naar Ajax Cape Town in een poging zich weer in de nationale ploeg te spelen. “Die kans was niet groot, zei de bondscoach me, maar ik wilde het toch proberen. Ik wilde het WK van dichtbij meemaken. Ik ben uiteindelijk niet opgeroepen, maar heb nog twee fantastische jaren gehad bij Ajax Cape Town samen met Foppe de Haan. We werden bijna kampioen. Thulani Serero maakte toen de overstap naar Ajax. Hij heeft het een tijdje heel goed gedaan.”

Einde samenwerking
In 2017 kwam Ajax Cape Town voor de derde keer op zijn pad. Dit keer werd Vonk aangesteld als hoofd jeugdopleiding. Foppe de Haan adviseerde hem daarbij en Stanley Menzo en Andries Ulderink waren achter elkaar de hoofdtrainers. “Er is veel talent in Zuid-Afrika, maar het ontbreekt aan structuur in de opleiding. Ik zag veel potentie om er iets goeds van te maken. Helaas ontstonden er in de laatste jaren problemen binnen de club. Ajax nam wat meer afstand, omdat te weinig talenten echt succesvol de overstap maakten.”

“Op een gegeven moment kreeg ik een conflict met de eigenaren. We hadden een discussie en daarin drukte ik mij niet zo diplomatiek uit. Wij Nederlanders zijn toch wat directer dan de gemiddelde Zuid-Afrikaan. Ik werd geschorst. Andries was solidair en stopte als trainer. Daarna werd de stekker uit de samenwerking met Ajax getrokken. Voor mij jammer, want het was een mooie manier om Nederland en Zuid-Afrika te verbinden.”

Afrikaanse mentaliteit
Jarenlang kon Vonk zijn twee landen combineren door het voetbal. Na zijn vertrek bij Ajax Cape Town lukte dat niet meer, maar zijn liefde voor Zuid-Afrika bleef. “Doordat mijn ouders hier ooit kwamen wonen, heb ik mooie ervaringen meegemaakt. Als ik in Heerenveen was geboren, was dat waarschijnlijk nooit gebeurd. De Zuid-Afrikaanse manier van denken en doen heeft me door de jaren heen beïnvloed. Ik ben relaxter geworden en neem het leven zoals het komt. Afrika is een complexe wereld met veel problemen, maar de positieve uitstraling van de mensen spreekt me enorm aan. Hun veerkracht en enthousiasme zijn inspirerend. Die mooie kanten van Afrika wil ik graag aan anderen laten zien. Iedereen is welkom. Afrika wacht op u!”

Zou jij naar Zuid-Afrika willen reizen?

  • Ja
  • Nee
126+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:19
38+
Koeman reageert: zou Berghuis zonder ‘de klap’ wél geselecteerd zijn?
16:00
148+
Simons over toekomst: “Er is nu duidelijk veel veranderd”
15:37
84+
Koeman reageert: is rol Cillessen bij Oranje uitgespeeld?
15:28
320+
Koeman ‘not amused’ over afzegging Oranje-speler: “Ik vind dat niet oké”
15:19
51+
Cerny looft Sparta-uitblinker: “Echt een hele fijne speler”
15:00
63+
Auassar: “In achttien jaar tijd is het voetbal veel minder leuk geworden”
14:45
159+
Kökcü is geland in Lissabon, hoogte doorverkooppercentage Feyenoord bekend
14:26
351+
Leo Driessen hekelt Telegraaf: “Alles wat hij doet, kraken ze van tevoren al af”
14:13
346+
‘PSV identificeert andere Sangaré-opvolger dan Spierings in Frankrijk’
14:00
58+
Trapt GUARDIOLA in INTER-TRUC?! | Match of the Weekend
13:48
73+
“Dat maakt hem helemaal niets uit, Denzel sloopt ze allemaal”
13:31
550+
Mats Wieffer: “Als Ramiz was gekomen…”
13:21
79+
‘Er is een tijdperk in het voetbal voor en na Guardiola’
13:00
514+
‘Dit is waarom Orkun Kökcü naar Benfica gaat’
12:48
1090+
‘Megatransfer bevestigt Oranje-blunder’
12:23
802+
‘Kökcü levert Feyenoord alsnog fortuin op’
12:19
28+
Van Dijk over ‘heftig seizoen’: “Nooit eerder meegemaakt”
12:00
210+
Verbroken Barcelona-relatie drijft Messi naar Inter Miami
11:52
805+
BLAMAGE FEYENOORD met KÖKCÜ | Twee Viertje met Aad #39
11:50
678+
‘Kasper Dolberg zorgt voor transferstunt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie