Deze 6 topspelers begonnen bij HFC Haarlem (R.I.P.)

Foto: Deze 6 topspelers begonnen bij HFC Haarlem (R.I.P.)

Vanaf HFC Haarlem lijken AC Milan, Real Madrid en FC Barcelona onmogelijk haalbaar, maar toch staan deze clubs samen op verschillende cv’s. Haarlem verdween op 25 januari 2010 uit het betaalde voetbal, maar liet via een aantal grote spelers zijn erfenis na. Deze 6 topspelers zetten hun eerste stappen in het Haarlemstadion.

Kick Smit
Zijn naam alleen al is legendarisch. Kick Smit debuteerde in 1934 bij HFC Haarlem en groeide uit tot een historisch figuur in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De verhalen over zijn techniek, fluwelen trap en perfecte passes hebben mythische vormen aangenomen. Zijn carrière bij Haarlem werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, maar daarna keerde de veelgeprezen linksbinnen terug en maakte hij zijn club kampioen. Smit speelde 29 interlands voor Oranje en scoorde daarin 26 keer. De beroemde stripfiguur Kick Wilstra is gebaseerd op zijn naam in combinatie met generatiegenoten Faas Wilkes en Abe Lenstra.

Ruud Gullit
Ook Barry Hughes, voormalig coach van Haarlem, mag legendarisch genoemd worden. De cult-trainer was de ontdekker van Ruud Gullit, die hij op 16-jarige leeftijd voor de neus van Ajax en Feyenoord wegkaapte bij DWS. De jonge Gullit debuteerde als libero voor HFC Haarlem en degradeerde in zijn eerste jaar, maar blonk daarna uit in de Eerste Divisie. Hij scoorde 14 goals en werd verkozen tot beste speler. Haarlem promoveerde weer en Gullit bleef scoren. Met opnieuw 14 goals hielp hij Haarlem aan de 4e plaats in de Eredivisie, de hoogste klassering in de clubgeschiedenis. Later bouwde hij als middenvelder en spits een glansrijke carrière op bij Feyenoord, PSV, AC Milan, Sampdoria en Chelsea.

Teamfoto HFC Haarlem uit 1981
Bovenste rij (links naar rechts): Verzorger J. Zijlstra, Andreas van der Veldt, Bennie Blikslager, Piet Huyg, Chris Verkaik, Keith Masefield, Alwin Leysner, Frank van Leen, assistent-trainer C. Duindam.
Middelste rij: Edward Metgod, Hans Kraay, Gerrie Kleton, Joop Bockling, Tom Nijdam, Abe van den Ban, Ron van Niekerk, Paul de Jong.
Onderste rij: Martin Haar, Ruud Gullit, coach Hans van Doorneveld, Terry Hendriks, Wim Balm.

John Metgod
John Metgod werd eveneens door Barry Hughes weggehaald bij DWS. Hij speelde één seizoen met Haarlem in de Eerste Divisie en werd kampioen met teamgenoten als Johan Derksen, Gerrie Kleton en Beer Wentink. De verdediger speelde daarna bij AZ, Real Madrid, Nottingham Forest, Tottenham Hotspur en Feyenoord. Zijn broer Edward Metgod bleef langer bij Haarlem hangen; hij was van 1979 tot 1990 doelman bij de club. Beiden speelden ook voor het Nederlands elftal.

Arthur Numan
Arthur Numan werd door HFC Haarlem opgepikt bij de amateurclub SV Beverwijk. De verdediger doorliep de jeugdopleiding, debuteerde in het eerst elftal en speelde 3 jaar in de Eredivisie. Na een degradatie en een half jaar in de Eerste Divisie werd hij weggekocht door FC Twente. Later werd hij aanvoerder van PSV, succesvol bij Glasgow Rangers en international van Oranje. Haarlem behield altijd een speciaal plekje in zijn hart, vertelde hij aan Staantribune. “Het faillissement raakte me. Het is toch de club waar je bent begonnen en ik heb er altijd warme herinneringen aan gehouden.”

Ruud Hesp
Welke speler brak nooit door bij HFC Haarlem, maar werd wel eerste keeper van FC Barcelona? Dat kan maar één iemand zijn: Ruud Hesp. De doelman werd door Haarlem het profvoetbal binnengebracht, maar kwam niet verder dan het tweede plan. Bij Fortuna Sittard en Roda JC viel hij op bij Louis van Gaal, die hem meenam naar Barcelona. Daar won Hesp als eerste keeper 2 landstitels en de Copa del Rey. Na 2,5 jaar tussen sterren als Rivaldo, Luis Figo en Pep Guardiola keerde Hesp terug naar Fortuna Sittard.

Piet Keur
De topscorer aller tijden van Haarlem luistert naar de naam Piet Keur. De sterke spits speelde in 3 periodes voor de club en maakte in totaal 100 competitiegoals. Hij was een kleurrijke voetballer die naam maakte als scorende spits, maar ook als feestbeest, wat hem de bijnaam Piet Likeur opleverde. Keur speelde verder voor onder meer Twente, Feyenoord en Heerenveen, maar zijn naam is vooral verbonden aan HFC Haarlem. Waarschijnlijk zal hij voor altijd topscorer blijven, want een terugkeer van HFC Haarlem in het profvoetbal lijkt ver weg. “Diep in je hart hoop je dat Haarlem nog terugkomt, maar daar geloof ik eigenlijk niet meer in. Het is meer hoop dan geloof.”

Moet HFC Haarlem terugkeren in het profvoetbal?

  • Ja
  • Nee
576+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie