De herinneringen van Siem de Jong aan 15 mei 2011: “Overal kippenvel”

Foto: De herinneringen van Siem de Jong aan 15 mei 2011: “Overal kippenvel”

Er zijn weinig datums die worden onthouden vanwege een bepaalde wedstrijd die op die dag gespeeld werd. 15 mei is voor Ajax-supporters wel zo’n datum. Op De Dag van vandaag in 2011 veroverde Ajax de dertigste landstitel na een zinderende kampioenswedstrijd tegen FC Twente (3-1). Ook bij matchwinner Siem de Jong staat deze datum in zijn geheugen gegrift.

Siem de Jong blikte vorige maand in de Pantelic Podcast terug op het absolute hoogtepunt van zijn voetbalcarrière. De oud-spits van Ajax wordt nog steeds maandelijks herinnerd aan zijn twee goals in de kampioenswedstrijd. “Voor mij persoonlijk is het absoluut het mooiste moment uit mijn carrière”, vertelde De Jong. “Wat het zo mooi maakt, is dat het voor veel Ajax-supporters ook één van de mooiste voetbalmomenten uit hun leven is. Het is een bijzondere ervaring dat je het met zoveel mensen kunt delen. Het blijft bijzonder hoe mensen die dag omschrijven vanuit hun perspectief.”

Kippenvel
Het is een scenario dat nooit eerder voorkwam in de Eredivisie. Op de laatste speeldag moesten twee titelkandidaten onderling uitvechten wie de schaal omhoog mocht tillen. Het zorgde voor grote druk bij de spelers. “Qua adrenaline, het gevoel in die wedstrijd; ik heb dat nooit in een andere wedstrijd zo gevoeld. Het was de druk van de allerlaatste wedstrijd van het seizoen tegen de koploper. Ik speelde ook nog tegen mijn broertje. Ajax was zeven jaar achter elkaar geen kampioen geworden. De dertigste titel wilde maar niet komen. Dat maakte die dag echt heel speciaal. Het was echt spannend. Toen ik voor de warming-up het veld op kwam, kreeg ik overal kippenvel.”

De Jong merkte dat alles en iedereen op scherp stond. De supporters in de Amsterdam ArenA waren bijvoorbeeld al vroeg aanwezig en zouden het stadion op die dag als hun thuis accepteren na een jarenlange haat-liefdeverhouding. “Het was veel drukker dan normaal. Bij de warming-up was het stadion al bijna vol. In de jaren hadden we best wat wedstrijden gehad waarin de Arena niet vol zat. Dat gebeurt nu niet meer. De laatste jaren zijn de Ajax-supporters aardig verwend ten opzichte van periodes daarvoor. Maar dat moment, die dag, die wedstrijd, staat zo los van al het andere.”

Bij de les blijven
Ajax verloor een week eerder de bekerfinale doordat Twente in de verlenging scoorde. Nu stond de landstitel op het spel en konden de Amsterdammers de ultieme revanche nemen. “Na de bekerwedstrijd hadden we het gevoel: ‘Dit kunnen we goed maken.’ Ik dacht nooit in een negatief scenario. De spanning, de druk en de adrenaline waren er wel. Ik kan me nog herinneren dat de aftrap werd genomen. Twente schoot meteen de lange bal. Ik zag Luuk al staan om diep te gaan lopen, ik blokte hem en liep een stukje mee. Toen kwam die bal, dus ik liep nog een stukje mee. Maar toen stond ik bijna in mijn eigen zestien, terwijl ik spits was. Toen dacht ik gelijk: ‘Ik moet niet overdrijven en bij de les blijven.’”

De Jong wordt elk jaar op 15 mei herinnerd aan zijn heldenrol. Hij scoorde twee keer en vooral de juichmomenten staan veel Ajax-fans nog helder voor de geest. “Bij de eerste goal raakte ik de bal precies met de binnenkant voet en liep ik meteen door om te juichen. Het zag er allemaal heel soepel uit als je het terugziet. Ook bij die tweede goal. Ik schrok een beetje toen ik de bal kreeg, maar ik scoorde. Ik had van te voren bedacht: ‘Ik ga naar de bank toe.’ Dat kwam precies zo uit. Ik kon precies door de bocht naar de bank lopen. Bij de tweede kwam het zo uit dat ik doorliep naar de fans in de hoek.”

Ajax - Twente

Onvergelijkbaar
Alle prijzen die De Jong daarna pakten, vallen in het niets bij de beleving op 15 mei 2011. “Niet te vergelijken. Die keer daarna werden we twee of drie wedstrijden voor het einde kampioen. Ik kon nog wel scoren in die kampioenswedstrijd en mocht als aanvoerder de schaal omhoog tillen. Dat zijn bijzondere momenten, maar qua gevoel kwam het niet in de buurt bij die wedstrijd tegen Twente.”

Zijn bepalende bijdrage zorgde ervoor dat De Jong een speciale band kreeg met de achterban van Ajax, die zijn kampioensdoelpunten niet zijn vergeten. “Onlangs werd ik er in één week twee keer aan herinnerd. Er was een vader bij De Graafschap, zijn kind mocht op de foto in de catacomben. Die vader zei tegen zijn dochtertje: ‘Dat is de man die ons naar de derde ster heeft geschoten.’ Ik zei: ‘Volgens mij was zij nog niet eens geboren.’ Dat is ook wel gek. Zelfs kinderen van vijftien hebben het niet eens bewust meegemaakt.”

De tijd heeft niet stilgestaan. Waar Siem de Jong in 2011 de titelstrijd besliste, moet hij nu op 34-jarige beslissen of hij stopt met voetballen. Hij heeft bij De Graafschap de optie in zijn contract om nog een jaar door te gaan, maar kampte dit seizoen regelmatig met fysieke problemen. Voor het einde van deze maand zal hij zijn beslissing maken. Ajax werd sinds 2011 zes keer landskampioen, maar grijpt dit jaar naast de titel.

Het mooiste kampioenschap van Ajax uit deze eeuw?

  • Ja
  • Nee
60+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

00:04
36+
Europa League-specialist Sevilla wint finale na strafschoppen van AS Roma
23:35
28+
Emmen-uitblinker geniet in Breda: “Die vijandigheid, daar houd ik wel van”
23:10
177+
Perez vol verbazing over Ajax-mislukking: “Hij werd zó snel afschreven”
22:53
212+
‘Overstap Benzema naar Al-Ittihad in kannen en kruiken’
22:30
22+
Ongelukkige eigen treffer brengt Sevilla langszij
22:13
97+
KNVB bestraft FC Den Bosch voor misdragingen fans
21:50
33+
Uitgerekend ‘konijn uit hoge hoed’ breekt ban voor AS Roma
21:30
97+
Play-offs mogelijk laatste kunststukje: “Die kans is wel groter dan dat ik blijf”
21:10
132+
Avonturier Brand over voetballen in Albanië: “Blij dat ik daar weg ben”
21:07
72+
‘City kijkt bij concurrent om transferdomper op te vangen’
20:42
64+
NAC houdt hoop voor return met Emmen door late goal
20:15
84+
Emmen op rozen in Breda door helpende hand thuisploeg
19:59
55+
Opstellingen Sevilla-AS Roma: reserverol Nederlanders bij Europa League-finale
19:52
0+
Voorbeschouwing: Vier Eredivisionisten vechten om één Europees ticket, wie deelt eerste slag uit?
19:36
98+
Conceiçao en Fábio Silva treffen Jong Oranje op EK
19:13
475+
Ajax-fans in rep en roer na uitlekken ‘lelijkste thuisshirt ooit’
19:00
902+
STEM op de LINKERCENTRALE VERDEDIGER | SN Team van het Seizoen
18:20
4806+
‘Oliemiljoenen voor Ajax’
18:00
314+
Taylor verslaat Ajax-statistieken Gravenberch en Frenkie de Jong
17:50
171+
‘Van de Ven staat voor absolute toptransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie