Boulahrouz zag ‘Slag om Neurenberg’ nooit terug: “Baal van die rode kaart”

Foto: Boulahrouz zag ‘Slag om Neurenberg’ nooit terug: “Baal van die rode kaart”

Voor Khalid Boulahrouz wordt het EK in Duitsland een trip down memory lane. De oud-verdediger stond onder contract in de gaststeden Hamburg en Stuttgart én speelde met Oranje het WK van 2006 bij onze oosterburen. Hij wordt nog regelmatig herinnerd aan de vechtwedstrijd tegen Portugal. “Ik schopte Ronaldo per ongeluk de wedstrijd uit.”

Interview met Khalid Boulahrouz over het EK in Duitsland

Het Nederlands elftal speelt op 16 juni zijn eerste wedstrijd in het Volksparkstadion van HSV Hamburg, waar Boulahrouz twee jaar speelde. Ook de Mercedes-Benz Arena van VfB Stuttgart, dat hij vier jaar lang zijn thuisbasis noemde, host wedstrijden. “Ja, dat is leuk. Ik ga kijken of ik aanwezig kan zijn bij de wedstrijd van Oranje in Hamburg”, vertelt Boulahrouz aan SoccerNews. “In Stuttgart kan het in de zomer heel warm worden. Dat is iets waar ze rekening mee moeten houden. Het zijn allebei prachtige stadions. Ik heb er een mooie tijd gehad, maar meer gevoel heb ik er niet bij, hoor. Ik word er niet emotioneel van.”

Nürnberg, waar Oranje in 2006 verloor van Portugal, staat niet op het wedstrijdschema. Boulahrouz vocht daar ‘De Slag om Neurenberg’ uit, waarin zestien gele en vier rode kaarten werden uitgedeeld. “Ik heb er geen actieve herinnering aan”, lacht de Kannibaal, die Cristiano Ronaldo blesseerde met een snoeiharde actie. “Mijn timing was meestal wel oké, maar ik heb wel eens per ongeluk een speler uit de wedstrijd geschopt. Ik kreeg hier slechts geel. Bij een VAR had ik honderd procent rood gekregen. Dan had ik meteen in kunnen pakken.”

Luís Figo

Later werd Boulahrouz alsnog van het veld gestuurd, na een schwalbe van Luís Figo, die theatraal naar de grond ging. “Hij kwam van rechtsbuiten naar links, naar mijn kant. Ik wist dat hij mij ging opzoeken. Ik was nog alerter dan alert. Maar die gasten bezitten dat theatrale zo goed. Hij viel neer en legde daarna snel een pak ijs op zijn ogen, waardoor het leek alsof hij echt een harde elleboog op zijn jukbeen had gekregen. Ze doen alles on te winnen.”

De 35-voudig Nederlands international zag de Portugees vorig jaar weer, maar het oude zeer bleef onbesproken. “Ik kwam hem tegen bij de openingswedstrijd van het WK in Qatar, maar we hebben het er niet over gehad”, aldus Boulahrouz. “Ik baal eigenlijk wel van die rode kaart. We hadden een goede kans om te winnen. De teams waren gelijkwaardig en we stonden op dat moment met elf tegen tien. We kregen grote kansen en iemand schoot nog tegen de paal. Er gebeurde zoveel. Ik moet die wedstrijd nog een keer terugkijken. Dat heb ik nog steeds niet gedaan.”

Boulahrouz in duel met Figo tijdens het WK van 2006 in Duitsland.

Prima loting van Oranje

Boulahrouz ontdekte na zijn actieve carrière dat trainer zijn niets voor hem is. Na een stage bij Pascal Jansen van AZ wist hij het zeker. “Het is meer werk dan alleen op het veld een team coachen. Ik vind het niet erg om lange dagen te maken, maar het is demotiverend om continu te vergaderen. Gesprekken met de technische staf, de medische staf, de technische directie, spelers die ontevreden zijn. Ik heb geen zin om dat elke dag te doen.”

En dus houdt de voormalig verdediger van onder meer RKC Waalwijk en Chelsea het voorlopig bij analist zijn op televisie. Hoe analyseert hij de loting van Oranje? “Op zich prima. Goed te doen. Ze krijgen straks een voorbereiding waarin ze meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen en het systeem kunnen afstemmen.  Dat is altijd prettig. Ik wil er niet te makkelijk over doen, want Frankrijk is zwaar topfavoriet. Oostenrijk heeft aardige spelers. En er komt nog een derde land bij. Hopelijk niet Polen, want dat is een aardig team. Maar we hebben een goede kans om als nummer twee door te gaan.”

Hoe herinner jij je Nederland – Portugal in 2006?

  • Eén groot drama…
  • Geweldige vechtparij!
  • Ik heb er geen actieve herinnering aan.
108+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie