‘Bommetje onder Ajax – FC Utrecht’

Foto: ‘Bommetje onder Ajax – FC Utrecht’

Ajax wacht zondag een hels karwei met een thuiswedstrijd tegen het in blakende vorm verkerende FC Utrecht. De Amsterdammers zitten in een mindere fase en de onrust begint weer te groeien. Met name binnen de technische staf en de spelersgroep, waar de verhoudingen steeds verder op scherp komen te staan. Zo kregen Ajax-spelers deze week een aantal dagen vrij, maar was er irritatie om dat besluit. Ajax-trainer John van ‘t Schip lijkt dan ook in een enorm spagaat te zitten.

Onrust binnen spelersgroep en technische staf bij Ajax

Ajax moet oppassen dat het niet weer terug bij af is schetst Voetbal International. Oude problemen lijken weer de kop op te steken na een reeks van mindere resultaten. Dat lijkt inherent aan het wegvallen van klassespelers als Steven Bergwijn en Steven Berghuis, waardoor er weinig van Ajax lijkt over te blijven.

Hoofdpijndossier voor Ajax

Deze week baarde Ajax opzien doordat spelers meerdere vrije dagen hadden gekregen na het verloren duel met AZ. Het weekblad stelt dat fysieke belasting een groot hoofdpijndossier blijft. “Iedere vorm van progressie wordt dit seizoen de kop in gedrukt door nieuwe blessures of spelers die in het rood zitten qua belastbaarheid. Ajax heeft weinig spelers die in staat zijn om drie wedstrijden per week te presteren, omdat het voor velen hun eerste seizoen is op het hoogste niveau en onder deze druk. Degenen die dat wél moeten kunnen, rollen van de ene blessure in de andere. Zo ontbrak naast Berghuis en Bergwijn de afgelopen weken ook Jordan Henderson, hij is wel fit voor het duel met Utrecht, maar nu is Josip Sutalo weer weggevallen. Eerder lag Branco van den Boomen er al maanden uit.”

Van ‘t Schip verklaarde via de clubkanalen waarom Ajax ervoor had gekozen om meerdere vrije dagen in te plannen voor de selectie. “Doordat we al een heel druk programma hebben gehad, is de frisheid misschien ook een beetje uit de ploeg. Dat proberen we op allerlei mogelijke manieren terug te krijgen. Alleen maar heel hard trainen is niet altijd de oplossing.”

Schipperende Van ‘t Schip

Voetbal International schetst dat het voor Van ‘t Schip vooral schipperen is met de huidige Ajax-selectie. “Als Johan Cruijff-adept wil Van ’t Schip het liefst hoog druk zetten en tegenstanders van het veld blazen, maar inmiddels is hij tot de conclusie gekomen dat dat er simpelweg niet in zit met deze groep. Van ’t Schip heeft zijn verlies genomen en probeert te redden wat er te redden valt. Hij voelt zich genoodzaakt concessies te doen aan de speelwijze: Ajax zakt verder terug om het compact te houden en in ieder geval wat minder doelpunten weg te geven.”

De trainingen van Van ‘t Schip, die door veel herhaling hoopt zijn ploeg weerbaarder te maken, vallen echter niet bij iedereen in goede aarde weet het weekblad te melden. “Spelers mopperen al langer over de invulling van de trainingen, sommigen van hen voelen zich er niet door geprikkeld en zijn bang dat ze zich op die manier niet ontwikkelen. Anderen vinden ze vooral eentonig. Onderaan de streep rijst de vraag waarom er vrijdag van de ruim 30 contractspelers slechts 13 op het veld stonden. De spelers willen meer, terwijl er ook geluiden klinken dat zij simpelweg niet zwaarder belast kunnen worden dan dit. Het telt op bij het slechte humeur door de resultaten van de afgelopen weken.”

Onbegrip bij spelersgroep Ajax

Van ‘t Schip gooide het roer om met een 5-4-1 systeem, maar koos er opmerkelijk genoeg niet voor om daar deze gehele week op te trainen. Dat zorgde voor de nodige onbegrip. “Dat er doordeweeks maar twee groepstrainingen zijn afgewerkt, zorgde daarom voor onbegrip in de spelersgroep. Een groepje van 13 spelers nam het initiatief om vrijdag toch met de staf het trainingsveld op te gaan, om zich voor te bereiden op het duel met Utrecht.”

Voetbal International meldt dan ook dat de interne irritatie groeit. “Logisch ook, na een maand met zulke resultaten, maar het is geen ideale voorbereiding op het duel met ploeg-in-vorm FC Utrecht. De Domstedelingen, al vijftien duels op rij ongeslagen, zullen bloed ruiken voor de clash in de Johan Cruijff Arena. Zij hebben ook gezien dat Ajax kwetsbaar is.”

Waren de vrije dagen een goede keuze?

  • Ja, begrijpelijk om rust te geven
  • Nee, hadden gewoon moeten gaan trainen
691+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie