AZ heeft geen kind aan zwalkend Excelsior

AZ heeft zondagmiddag een ruime overwinning op Excelsior geboekt. De Alkmaarders kwamen al snel op een goede voorsprong, maar een echte monsterscore tegen het zwalkende Excelsior bleef uit.

Ruime zege AZ in eigen huis tegen arm Excelsior

AZ werkte in relatieve rust toe naar het treffen met Excelsior. Aanvoerder Jordy Clasie was een duel geschorst en werd vervangen door Tiago Dantas. Bij de bezoekers was er heel wat meer aan de hand. Zij zitten in de hoek waar de klappen vallen met een lange reeks aan nederlagen en een enorme waslijst van afwezigen. Trainer Marinus Dijkhuizen moest het onder meer stellen zonder zes basisspelers. Hierdoor kreeg in de spits de 19-jarige basisdebutant Richi Omorowa de kans.

Bij Excelsior speelt ook nog de kwestie van de vele tegengoals uit corners. De Kralingers trainden er heel de week, maar dat wierp niet bepaald zijn vruchten af. In het AFAS Stadion duurde het slechts dertien minuten voor de volgende hoekschop in een tegentreffer werd omgezet. Riechedly Bazoer bereikte de volledig vrijstaande Dani de Wit, die binnen kon koppen. Twee minuten later kwam de 2-0 al op het scoreboard. Yukinara Sugawara zocht naar Vangelis Pavlidis, die knap voor zijn tegenstander kwam en raakschoot. Het betekende de vijftigste treffer voor de Griekse topschutter voor AZ in Eredivisie verband.

Ook hier 3-0 binnen half uur

De ploeg van Maarten Martens had geen kind aan Excelsior en breidde de voorsprong na 25 minuut uit naar 3-0. Sven Mijnans, die weer hangend vanaf rechts speelde, kapte naar binnen en haalde heerlijk uit. Via de binnenkant van de paal sloeg de bal in het doel van de arme doelman Stijn van Gassel. Vorige week stonden de Kralingers al met 3-0 achter na een half uur tegen Fortuna Sittard, en zondagmiddag was dat opnieuw het geval.

AZ kon freewheelend op jacht naar een monsterzege, maar de vierde treffer bleef lang uit. Eerst raakte Dantas de lat. Even later stond Pavlidis buitenspel, die de vrijstaande De Wit, bereikte. De aanvallende middenvelder scoorde, het doelpunt werd echter afgekeurd. Na rust was het dan aan Mijnans om zijn tweede van de middag te maken. Hij stond behoorlijk vrij en verschalkte Van Gassel, maar ook hij stond nipt buitenspel.

Dan toch de 4-0, debuut voor Smit

AZ deed het vervolgens iets rustiger aan, al viel de 4-0 nog wel twintig minuten voor tijd. Mijnans miste eerst nog een kans, maar al liggend op de grond hij een manier om alsnog raak te mikken. In de slotfase was er een fraai moment voor Kees Smit, die zijn debuut in de hoofdmacht maakte. Er wordt veel van de jonge middenvelder verwacht, die furore in de Youth League maakte. Elk balcontact van Smit werd opgeluisterd met luid gejuich van de thuisfans. Bij de bezoekers was er het debuut voor Siem de Moes.

Het bleef bij 4-0, een score die veel hoger had kunnen oplopen. AZ blijft en de race om de derde plaats en heeft plek vier weer wat stevige in handen. Excelsior moet vooral hopen dat de ziekenboeg weer wat leger stroomt, de volgende speelronde wacht een cruciaal thuisduel met RKC Waalwijk.

Scoreverloop: 1-0 (13′) D.de Wit, 2-0 (15′) V.Pavlidis, 3-0 (25′) S.Mijnans, 4-0 (72′) S.Mijnans.