ANDRIES JONKER: Vuile was ORANJE LEEUWINNEN blijft binnen, PUNT | SN Exclusive

Foto: ANDRIES JONKER: Vuile was ORANJE LEEUWINNEN blijft binnen, PUNT | SN Exclusive

De meeste competities zijn afgelopen of lopen dan in ieder geval op hun einde, en wat móét de voetbalfan nou in de zomer? Het antwoord op die vraag is simpel: naar het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland kijken natuurlijk. De Oranje Leeuwinnen gaan voor goud en worden dit keer geleid door bondscoach Andries Jonker. Anouk Hoogendijk heeft hem voor SoccerNews.nl geïnterviewd en het resultaat daarvan kun je in deze video checken.

Andries Jonker: “De vuile was blijft binnen, punt”

Andries Jonker was tussen 2009 en 2011 assistent van hoofdcoach Louis van Gaal bij Bayern München. Benaderde hij Arjen Robben toentertijd anders dan iemand als Jackie Groenen bij de Leeuwinnen nu? “Tijd gaat heel snel. Omgang die de mensen van elkaar vragen en de maatschappelijke ontwikkelingen leiden ertoe dat als je in dit vak wilt blijven werken, dat je je aan moet passen. Maar in de kern niet. Bij Arjen Robben ging het erom dat hij heel goed wist wat hij moest doen. Dat je hem hielp, destijds als assistent, om dat zo goed mogelijk uit te voeren. En dat je dingen bedacht om hem nog bij te brengen wat eraan ontbrak of wat hij met zijn kwaliteiten zou kunnen betekenen voor het team. En nu bij de vrouwen doe ik precies hetzelfde. Je probeert uit iedereen het maximale te halen.”

Oranje Leeuwinnen hebben drie doelstellingen

Oranje stapt niet alleen op het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland (waar alle groepsduels worden gespeeld) om te winnen… “We hebben drie doelstellingen. De eerste is winnen, dat is gelijk ook de moeilijkste, maar er is ook het meeste mee te bereiken. In Nederland vindt de ene helft het mooi als je wint en de andere helft vindt het mooi als er ook nog goed gevoetbald wordt, en anders deugt het niet. Daar zijn we bijzonder in, daarin onderscheiden we ons van andere landen. Als Engeland wint is het goed, maar mooi voetballen dat is twee. En bij ons is dat voor de helft van de mensen net zo belangrijk.”

“Aansprekend voetbal spelen”, vervolgt Jonker. “Voetbal dat we zelf willen spelen, waar we plezier in hebben. Maar ook voetbal spelen waar de mensen naar willen kijken. Dat hebben we behoorlijk in de hand, wij maken uit wat we doen. Daar heeft de tegenpartij minder invloed op, niet zij. En de derde doelstelling is inspireren.”

“Dat hoort bij lid van dit team zijn”

Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap ging het mis onder Mark Parsons. Er werd zelfs een ‘oorlogje’ uitgevochten in de media… “De vuile was kwam naar buiten en dat is één van de teamregels: de vuile was blijft binnen. In elk team is vuile was, en die blijft binnen. Dat hoort bij lid van dit team zijn. Er zijn dingen die je aan iedereen kunt vertellen. Er zijn dingen die je in een hele kleine kring kunt delen, aan je vertrouwelingen. En er zijn dingen waar je je leven lang je mond over houdt. Als je deel wilt uitmaken van dit team, dan betekent dat: de vuile was blijft binnen. Punt.”

Worden de Leeuwinnen wereldkampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

SN Exclusive

SN Exclusive is eigenlijk een klein voorschotje op een videoserie die eraan komt: SN Deep, waarin Anouk Hoogendijk namens SoccerNews.nl een prominente gast uit de voetballerij de hemd van het lijf vraagt. Ben jij benieuwd naar de eerste aflevering? Hou deze pagina dan goed in de gaten!

Verwacht jij wat van de Leeuwinnen?

  • Ik zeker
  • Ik niet
125+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:20
2+
Wellenreuther herinnert zich wereldredding bij schot Kudus
19:43
163+
Slot geeft duidelijkheid over herstelperiode Ivanusec
19:27
158+
“Ajax moet Mislintat juist schorsen”
19:15
94+
‘Ajax zit achter groot talent uit Venezuela aan’
18:48
525+
Ronald de Boer vergeet dat microfoon nog aanstaat en maakt Klaassen belachelijk
18:34
1497+
Gijp: ‘Wij vinden Giménez al geweldig, deze jongen is drie keer beter’
18:25
109+
‘Feyenoord is de favoriet, maar Ajax heeft vaak mazzel’
18:06
231+
Graag geziene gast mag niet meer aanschuiven bij VI: “Verboden”
17:51
68+
Bosz: ‘Vroeger schold ik dan wel eens’
17:41
1309+
‘Dramatisch nieuws voor Feyenoord richting Klassieker’
17:21
305+
Slot wijst grootste kwaliteit Ajax aan: ‘Dat zegt heel veel’
17:03
303+
Perez verbijsterd door Ajacied: “Belachelijk, krankzinnig”
16:48
105+
Slot ‘niet verbaasd’ door uitblinkende Feyenoorder
16:34
300+
Franse media fileren ‘schuldige aan onzekere Ajax-verdediging’
16:20
146+
Schouten: “Om iemand dan zo te zien afglijden vond ik heel erg”
16:05
200+
‘Slechte Ajacied had na 20 minuten al gewisseld moeten worden’
15:48
105+
Reiziger maakt voorselectie Jong Oranje bekend
15:36
270+
“Dat Babadi nog niet heeft bijgetekend is een teken aan de wand”
15:22
190+
Steijn reageert: lichtpuntje Vos in de basis tegen Feyenoord?
15:16
69+
Nieuwe wending in soap rond Sancho: niet mee naar Burnley-uit
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie